<strong>SKREI PÅ SITT BESTE:</strong> Januar, februar og mars er månedene for skrei. Foto: Synøve Dreyer
SKREI PÅ SITT BESTE: Januar, februar og mars er månedene for skrei. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Krei

#Familiesøndag: Skreimølje

Skreien er her, så benytt anledningen til å lage virkelig god fisk.

Publisert
Sist oppdatert

Skreimølje er kystbefolkningens tradisjonelle måte å servere skrei på. Denne oppskriften er en klassiker, prøv den og bli kjent med en viktig del av norsk matkultur. Vi har fått oppskriften fra Café Engebret.

Skreimølje

 Foto: Synøve Dreyer
Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(4 porsjoner)
ca. 1 kg skrei i skiver
2 l vann
1 dl salt
2 ts hel svart pepper
Rogn:
1 stk. rå rogn
1 l vann
2 ss salt
Lever:
ca. 250 g torskelever
1 sjalottløk
½ ts hel pepper
½ ss eddik, 7 %
1 laurbærblad
kokevann fra torskekjelen
Tilbehør:
poteter
gulrot
stekt bacon
eggesmør
flatbrød
Kok opp vann, tilsett salt og pepper. Trekk kasserollen av platen og legg i fiskeskivene. Sett kasserollen over varmen igjen og kok opp.
Sett ned varmen. La fisken stå og trekke til den er ferdig, i ca. 6 min.
Vask rognen, pakk den inn i matpapir og fest med bomullstråd eller kokeplast for å unngå at den går i stykker.
Kok opp vann tilsatt salt. Sett ned varmen. La rognen stå og trekke på svak varme til den er ferdig, i ca. 20 minutter.
Rensk leveren for hinner, del i små biter og legg bitene i en kasserolle. 
Når skreien er kokt, øser du litt av kokekraften over den ferdig rensede leveren. Tilsett finhakket sjalottløk, hel pepper, eddik og laurbærblad. La det småkoke i ca. 10 minutter.Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, rykende varm lever, kokte poteter og resten av tilbehøret etter smak. 
Slik lager du eggesmør: 
Kok to egg i ca. 8 minutter, til de blir hardkokte. Avkjøl eggene, skrell dem og finhakk dem. Smelt 250 g smør og tilsett eggene. Server smøret til skreien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer