Vite Om Vin

Får du prestasjonsangst når du må velge vin?

Her er det du bør vite.

BLI EN VINKJENNER: Det viktigste når du velger vin er din egen smak. Det finnes faktisk ingen fasit.  Foto: Scanpix
BLI EN VINKJENNER: Det viktigste når du velger vin er din egen smak. Det finnes faktisk ingen fasit. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK SPIS: Synes du det er en smule ubehagelig å gå på vinmonopolet sammen med folk du kjenner fordi de kan så mye mer enn deg? Eller kanskje du synes det er litt kleint hvis du må plukke ut eller smake på vinen på restaurant?

Du er nok ikke alene om å føle deg bittelitt dum blant vinentusiaster og selverklærte eksperter.

Men heldigvis trenger det ikke være så komplisert som det kanskje høres ut, og du kan fint trene deg opp til å bli en vinkjenner selv. 

Tren opp luktesansen

I vårt helt nye magasin KK SPIS, får du alt du trenger å vite om det å lære seg å kjenne vin.

Første steg er å trene opp luktesansen, og den har du faktisk der et sted, du har bare ikke brukt den så mye, mener vinforfatter Ingvild Tennfjord. 

Og så må du selvsagt også ta en god smak av vinen. Men til det trenger du ikke noe prangende utstyr.

Tom R. Tyrihjell, som er leder for fagavdelingen på Vinmonopolet forteller KK SPIS at han kun har to forskjellige vinglass i skapet hjemmet. 

LES OGSÅ: Har du lyst på sunnere vin? 

Får du prestasjonsangst når du må velge vin?

Bli en vinsmaker-guiden:

1. Spesialglass og fancy utstyr er ikke nødvendig, du trenger strengt tatt bare et standardglass som kan brukes til alt. Det skal ha så høy kolbe at du kan snurre vinen og har plass til å stikke nesen ned i glasset, det skal ha stett så du ikke varmer opp vinen med hånden, og tulipanform som lettere fanger aromaene. Tykkelsen på glasset eller hvor det er fra spiller liten rolle i første omgang, Ikeaglass er helt innafor. Bruk det til alt; rødvin, hvitvin og champagne. Smale, høye champagneglass kan ikke snurres! 

2. Hell en liten skvett vin i glasset først, skyll glasset med vinen og hell ut i vasken. Det fjerner alle spor av oppvaskmiddel, fettrester eller skaplukt. Når du skal smake, heller du bare litt vin i glasset – ca. en fjerdedel av det du vanligvis ville gjort. 

3. Lukt, smak og noter produsentnavn, årgang og navn på vinen. Hvordan smaker favorittvinen i sofakroken? Hvordan endrer den karakter i kombinasjon med mat? 

4. Det er lettere å beskrive en vin når du har en annen å sammenligne med. Gå gjerne sammen med venner og smak flere viner om gangen. 

LUKT OG SMAK: Ikke være redd for å lukte og smake på vinen, pluss si din mening om den! Foto: Image Source/All Over Press
LUKT OG SMAK: Ikke være redd for å lukte og smake på vinen, pluss si din mening om den! Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

5. Sett ord på lukt og smak. Blås i proffenes vokabular, å sette ord på smaken hjelper deg å knytte den til hukommelsen. Da kan du lettere kjenne igjen, snakke om og diskutere vin.

6. Prøv å beskrive de store linjene, i første omgang om vinen smaker mye eller lite, godt eller vondt. Ikke heng deg opp i detaljer. Prøv å si noe om vinen snerper mye eller lite, er fyldig eller slank, frisk eller slapp, tørr eller halvtørr.

7. Vinkjennere har ikke nødvendigvis bedre smakssans enn deg, men de kan beskrive det de smaker fordi de har en minnebank i hjernen der lukt- og smaksinntrykk er knyttet til ord. Det kan du også bygge opp. Det vil gi deg større glede når du smaker, ikke bare vin, men også mat. 

8. Glem alle regler: Ost og rødvin, jordbær og champagne, torsk og rød bordeaux – hvorfor ble det sånn? Vin er en smakssak. Så enkelt, og så vanskelig.

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll? 

Får du prestasjonsangst når du må velge vin?

Du kan lese en komplett vinskole-guide i det helt nye magasinet KK SPIS, som er i salg nå!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer