Mat:

Fest på menyen!

Denne fancy trerettersmenyen passer perfekt når du har invitert gode venner til maifest.

Vol-au-vent med reker. FOTO: Columbus Leth
Vol-au-vent med reker. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Vol-au-vent med reker

4 personer
Tid: 35 min
Ovnstid: 15 min

Ingredienser
1 ark butterdeig, ca. 300 g
1 egg til pensling

Fyll
5 dl skalldyrfond
2 dl kremfløte
4 hvite asparges
6 grønne asparges
100 g friske erter
200 g reker
1 sitron
salt og pepper

Til servering
karse

1. Skru ovnen på 180°. Legg butterdeigsstykket på et meldrysset bord. Stikk 36 sirkler ut av butterdeigen med en diameter på ca. 6 cm – bruk en utstikker eller et glass. Stikk et mindre hull ut av halvparten av deigsirklene, så du får små ringer av deig.
2. Pensle med sammenpisket egg mellom lagene, og sett butterdeigssirklene på en bakeplate med bakepapir. Stek dem i ovnen i 12–15 minutter, til de er gylne. Avkjøl helt på rist.
3. Fyll: Kok fonden inn til det halve i en kasserolle, og tilsett fløte. La det koke lett inn. Skyll aspargesene, skrell de hvite, og brekk av den nederste delen på alle aspargesene. Skjær aspargesene i 1 1/2 cm lange biter, og kok dem i en kasserolle i 2 minutter. Renn av. Vend asparges, erter og reker i sausen. Varm den lett igjennom, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
4. Servering: Fordel sausen i de bakte vol-au-vents-ene, topp med karse, og server.

Det franskklingende navnet vol-au-vent betyr «flukt med vinden» og er antakelig inspirert av den lette og luftige butterdeigen. FOTO: Columbus Leth
Det franskklingende navnet vol-au-vent betyr «flukt med vinden» og er antakelig inspirert av den lette og luftige butterdeigen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Entrecôte med ovnsstekte poteter og bearnéssaus

4 personer
Tid: 1 time
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
1 hel entrecôte, ca. 1,2 kg
salt
4 fedd hvitløk
4 stilker frisk rosmarin
75 g smør

Ovnsstekte poteter
800 g små poteter
1 ss olivenolje
salt og pepper

Bearnéssaus
1 potte frisk estragon
1 dl hvitvin
1 dl hvitvinseddik
1 stjerneanis
1 sjalottløk
3 eggeplommer
300 g klarnet smør
salt
pepper

Tilbehør
400 g grønne bønner
salt og pepper
3 ss olivenolje
100 g syltet sølvløk

1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet 1 time før steking. Salt det, og la det hvile på kjøkkenbenken.
2. Ovnsstekte poteter: Skru ovnen på 200°. Skyll potetene, skjær dem i to, og vend dem i olje, salt og pepper. Stek potene i ovnen i ca. 30 minutter, til de er gylne.
3. Børst saltet av kjøttet, og tørk det tørt med kjøkkenpapir. Brun kjøttet på begge sider på en panne ved høy varme. Ta det ut av pannen. Skru ned varmen litt, og ha knuste hvitløkfedd, rosmarin og smør i pannen. Stek biffen i smøret i ca. 20 minutter, og snu den hvert 2. minutt. La biffen hvile utildekket på en skjærefjøl i 10 minutter.
4. Bearnéssaus: Napp bladene av estragonen, og legg dem til side. Kok estragonstilker, hvitvin, hvitvinseddik og finhakket sjalottløk inn til en tredjedel i en kasserolle, og du har nå en bearnésessens. Hell 2 ss siktet bearnésessens i en skål sammen med eggeplommene. Varm blandingen over vannbad mens du pisker den lys og luftig. Tilsett klarnet smør i en tynn stråle under konstant pisking. Smak til med salt, pepper og bearnésessens.
5. Tilbehør: Skyll bønnene, og kok dem i en kasserolle med lettsaltet vann i 3 minutter. Renn av. Vend bønnene i olje, salt og pepper i en skål, og topp med syltede sølvløk.
6. Servering: Skjær kjøttet i skiver, og server dem med poteter, bearnéssaus og bønner.

Klarnet smør lager du ved å smelte smør, for deretter å skru av varmen og la melkepartiklene synke til bunns. Det øverste, klare smøret øser du deretter forsiktig opp. Tips! Vil du gjøre det lettere for deg selv, kan du kjøpe en god, ferdig béarnaisesaus. FOTO: Columbus Leth
Klarnet smør lager du ved å smelte smør, for deretter å skru av varmen og la melkepartiklene synke til bunns. Det øverste, klare smøret øser du deretter forsiktig opp. Tips! Vil du gjøre det lettere for deg selv, kan du kjøpe en god, ferdig béarnaisesaus. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Isrulade med bringebær og vanilje

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 8 min

Ingredienser
Ruladedeig

4 egg
125 g sukker
70 g hvetemel
40 ss rent kakaopulver
5 ts bakepulver

Fyll
8 dl vaniljeis
250 g bringebær

1. Ruladedeig: Skru ovnen på 200°. Pisk egg og sukker sammen i en skål til det er lyst og luftig. Sikt mel, kakao og bakepulver i deigen, og vend den forsiktig sammen med en slikkepott. Smør deigen ut i et tynt lag på en bakeplate med bakepapir, og stek den i ovnen i 7–8 minutter. Vend straks kaken ut på et annet ark bakepapir, og rull den forsiktig sammen. Avkjøl.
2. Fyll: Ta vaniljeisen ut av fryseren, og la den bli litt myk. Skyll og tørk bringebærene. Rull kaken ut, og fordel halvparten av bringebærene oppå. Fordel vaniljeisen over bringebærene, og rull kaken sammen til en rulade. Sett ruladen i fryseren inntil servering.
3. Servering: Server ruladen sammen med de resterende bringebærene.

En isrulade er både enkel å lage og komplett uimotståelig. FOTO: Denne kan du lage i god tid før gjestene kommer. FOTO: Columbus Leth
En isrulade er både enkel å lage og komplett uimotståelig. FOTO: Denne kan du lage i god tid før gjestene kommer. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer