Kjøkkentriks

Festmaten som lager seg selv

Denne gryten krever minimal innsats, men imponerer gjestene.

IMPONER GJESTENE: Lammeskank-gryten lager seg selv i ovnen. Selv nybegynneren får til denne retten. Foto: Stine Okkelmo
IMPONER GJESTENE: Lammeskank-gryten lager seg selv i ovnen. Selv nybegynneren får til denne retten. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en habil kokk? Eller kan du knapt koke poteter? Uansett hvordan dine kokkekunnskaper er, kan du diske opp til et festmåltid som imponerer.

Trikset er å lage en rett som egentlig lager seg selv.

Så kan du bruke tiden på å pynte bordet og deg selv før gjestene kommer.

20 minutters innsats

Nei, du trenger ikke stå ved kjøkkenbenken i mer enn en 20 minutters tid for å få til denne retten.

Det er fordi alle ingrediensene skal oppi samme gryte, og gryta skal settes i stekeovnen der maten lager seg selv.

Festmaten er lammeskank i rødvinssjy.

Høres ikke det imponerende ut? Jo, og det smaker dessuten himmelsk. Alt du trenger er seks ingredienser (pluss, salt, pepper og sukker), og en stor kjele i jern eller stål med lokk - men da må hele gryta være i stål, også håndtakene.

Vær også obs på at steketiden er lang - du kan ikke begynne med denne retten to timer før gjestene kommer.

PS! Kan du dette smarte trikset? Skrell poteter på fem sekunder!

Slik går du fram

Denne festmaten metter fire personer. Du kan lage den samme dag, men da må du sette i gang på formiddagen, eller dagen før, hvis det passer deg bedre.

Dette trenger du:

  • 4 lammeskanker (3 hvis de er store, 5 hvis de er små)
  • 8-10 sjalottløk
  • 6-8 gulrøtter
  • Frisk timian, rosmarin eller oregano
  • 6-8 hvitløksfedd
  • 2-3 dl rødvin
  • 3 ss sukker
  • Salt og pepper

LES OGSÅ: Slik får du saftig kyllingfilet hver gang

Rens sjalottløken og hvitløken, og skrell gulrøttene og del dem i biter. Rør ut sukkeret i rødvinen. Legg lammeskankene (eller lammebogen/fårikålkjøttet) i gryta sammen med sjalottløk, hvitløk, gulrøtter og urter. Hell rødvinsblandingen over og krydre godt med salt og pepper. Ha på lokk, og sett gryta i stekeovnen på 125 grader. La gryta stå der i 6 timer. I løpet av denne tiden tar du den ut én gang (senest en time før gjestene kommer), og snur kjøttstykkene. 

Servér med kokte poteter eller potetmos, eller bare noe godt brød. 

PS! Du kan også lage denne gryta med oppskåret lammebog eller til og med fårikålkjøtt, men da bør du kjøpe stykker med mye kjøtt. Da vil steketiden reduseres til 4-5 timer, fordi det er mindre bein og mindre kjøttstykker. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer