Spagetti di mare
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
1 kg blåskjell
400 g spagetti
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 frisk rød chili
3/4 dl olivenolje
300 g tomater
1 ½ dl tørr hvitvin
300 g scampi
300 g små blekkspruter
Til servering
salt og pepper
1 håndfull frisk persille
½ usprøytet sitron
1. Skyll og skrubb blåskjellene, og kast dem som er gått i stykker. Dem som eventuelt er åpne, kan du klemme litt sammen. Hvis de ikke lukker seg, skal de også kasseres. Legg blåskjellene i en skål med kaldt, lettsaltet vann i ca. 5 minutter. Skyll dem godt igjen, og hell deretter ut vannet.
2. Kok spagettien etter anvisning på pakken.
3. Rens og hakk sjalottløk og hvitløk. Skyll chilien, og hakk den grovt. Stek løk, hvitløk og chili i en gryte med olje ved høy varme.
4. Skyll tomatene, og hakk dem grovt. Stek dem kort i gryten sammen med løkblandingen. Hell i hvitvin, og la det koke i et par minutter.
5. Hell blåskjell, scampi og blekksprut i gryten, og la retten trekke på svak varme i ca. 3 minutter under lokk, til blåskjellene har åpnet seg. Kast de blåskjellene som fortsatt ikke har åpnet seg etter tilberedning.
6. Servering: Bland skalldyrsausen med den nykokte spagettien, og smak til med salt og pepper. Hakk persille, og riv sitronskallet. Server pastaretten med hakket persille og revet sitronskall.


Her er ukens matplan!
Penne med squash og parmaskinke
4 personer
Tid: 15 min
Ingredienser
300 g pennepasta
8 skiver parmaskinke
2 små squash
1 ss smør til steking
1 ½ dl kremfløte
1 potte frisk basilikum
salt og pepper
friskrevet parmesan
1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Renn av.
2. Skru ovnen på 225°, og fordel parmaskinken på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek parmaskinken i ovnen i ca. 5 minutter, til den er sprø. Det går raskt, så pass på så den ikke blir brent.
3. Skyll squashene, og skjær dem i tynne strimler på et mandolinjern eller med en spiralizer. Stek strimlene i smør i en varm panne.
4. Tilsett fløte og hakket basilikum. La det koke i 1–2 minutter, og smak til med salt og pepper.
5. Servering: Bland den nykokte pastaen med squash og fløteblandingen. Server pastaretten med revet parmesan, knust parmaskinke og eventuelt mer basilikum.

Rigatoni med aubergine, nøtter og pancetta
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
1 aubergine
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje til steking
1 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
50 g valnøttkjerner
300 g rigatoni- eller pennepasta
150 g pancetta
salt og pepper
Til servering
1 håndfull frisk persille
friskrevet parmesan
1. Skyll aubergine, og skjær den i terninger. Rens løk og hvitløk, og hakk dem fint.
2. Stek aubergine, løk og hvitløk i olje i en varm panne i 3–4 minutterc, til løkene er blanke.
3. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater og grovhakkede valnøttkjerner, og la det småkoke i pannen ved svak varme i ca. 10 minutter.
4. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Renn av.
5. Skjær pancetta i fine biter, og stek dem i olje i en varm panne til de er sprø. La dem dryppe av på kjøkkenpapir.
6. Servering: Vend den kokte pastaen i sausen, og smak til med salt og pepper. Skyll og hakk persille. Riv parmesan. Dryss knust pancetta, persille og parmesan over retten.

Tagliatelle med ristede kantareller
2 personer
Tid: 20 min
Ingredienser
300 g kantareller
2 fedd hvitløk
1 frisk rød chili
½ dl olivenolje
1 dl tørr hvitvin
salt og pepper
Til servering
200 g tagliatelle
1 håndfull frisk persille
friskrevet parmesan
godt brød
1. Rens soppene, og skjær dem i fine biter. Rens og hakk hvitløk. Skyll chilien, fjern frøene, og hakk den grovt med en skarp kniv.
2. Varm olje i en dyp panne, og stek sopp, hvitløk og chili i et par minutter til soppen er mør, men fortsatt har litt bitt.
3. Tilsett hvitvin, og la retten småkoke til vinen er kokt inn til halv mengde. Krydre med salt og pepper.
4. Servering: Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av vannet, og bland pastaen sammen med soppen. Skyll og hakk persille. Riv parmesan. Server med hakket persille, revet parmesan og brød.
