Herlig luksus!

Firestjerners middag

Hva med å imponere med denne deilige menyen på nyttårsaften?

Pisco passion sour. FOTO: Columbus Leth
Pisco passion sour. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pisco passion sour

Ingredienser
2 dl sukker
2 dl vann
isbiter
20 cl Pisco (søramerikansk brandy)
12 cl limesaft
4 cl eggehviter
4 pasjonsfrukt

1. Kok opp sukker og vann til en sukkerlake, og avkjøl.
2. Kjøl ned 4 cocktailglass ved å fylle dem med is.
3. Lag 2 cocktailer om gangen: Bruk en shaker og rist 4 cl sukkerlake sammen med 10 cl Pisco, 6 cl limesaft, 2 cl eggehvite, kjernene av 1 pasjonsfrukt (spar den andre til servering) og rikelig med isbiter. Sikt fra isen når shakeren er helt kald.
4. Rist først uten is for å få ekstra mye skum, så tilsetter du isen igjen og rister til alt er nedkjølt.
5. Fordel kjernene fra 1 pasjonsfrukt i de 2 cocktailglassene, og sikt cocktailen over i glassene. Server med en gang.
6. Gjenta prosessen med de 2 siste cocktailene.

Start med å servere en drink som er akkurat passe søt og syrlig. Den kan selvfølgelig lages alkoholfri ved at du sløyfer brandyen og heller tilsetter mer sukkervann og pasjonsfrukt. Tips! Rist drinken uten is for å få ekstra mye skum. Så tilsetter du isen, og rister til alt er nedkjølt. FOTO: Columbus Leth
Start med å servere en drink som er akkurat passe søt og syrlig. Den kan selvfølgelig lages alkoholfri ved at du sløyfer brandyen og heller tilsetter mer sukkervann og pasjonsfrukt. Tips! Rist drinken uten is for å få ekstra mye skum. Så tilsetter du isen, og rister til alt er nedkjølt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Kamskjellceviche med avokado og chilimarinade

Ingredienser
8–12 kamskjell

Chilimarinade
1 rødløk
1 rød chili
ca. 2 ss olivenolje
1 dl ferskpresset limesaft
salt og pepper

Til servering
1 moden avokado
sitronverbena

1. Fjern den lille muskelen på siden av hvert kamskjell. Skjær kamskjellene i tynne, skiver med en skarp kniv.
2. Chilimarinade: Skrell rødløken, og skjær den i tynne båter. Rens chilien, og skjær den i skiver. Bland løk og chili sammen med olje og limesaft. Krydre med salt og pepper. Vend kamskjellene i marinaden, og la dem trekke i minst 1 minutt.
3. Anrett de marinerte kamskjellene på en tallerken eller i selve skjellene. Fordel litt av chilimarinaden over dem.
4. Ta skallet av avokadoen, fjern steinen, og skjær avokadokjøttet i terninger. Topp retten med avokadoterninger og revet sitronverbena.

Se hele oppskriften på KK.no - http://www.kk.no/mat/dagens-cocktail-er-en-gammel-klassiker-med-en-ny-vri-41979 Video: Per Ervland Musikk: Epidemic Sound Vis mer
Hvor visuell er ikke denne forretten? Alle oppskriftene er beregnet til fire personer. FOTO: Columbus Leth
Hvor visuell er ikke denne forretten? Alle oppskriftene er beregnet til fire personer. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Biff med bearnaise og grillet salat

Ingredienser
800 g biffkjøtt i et stykke
litt olje til steking
salt og pepper
25 g smør
5 stilker frisk timian
6 fedd hvitløk

Bearnaise
400 g smør
2 sjalottløk
1 ½ dl sherry- eller hvitvinseddik
10 hele, svarte pepperkorn
15 stilker frisk estragon
4 eggeplommer
salt og pepper

Grillet salat
4 hjertesalater
4 ss balsamicoeddik
2 ss olivenolje
parmesan
frisk timian

1. Grillet salat: Skjær salatene i to, og skyll og tørk dem godt. Stek dem med snittflaten ned i en panne. Drypp balsamico og olje over, og dryss over finrevet parmesan og timian.
2. Bearnaise: Smelt smør på lav varme i en kasserolle. Skrell løken, finhakk den, og bland den med eddik og pepperkorn i en annen kasserolle. Plukk bladene av estragonstilkene (legg dem til side), og legg stilkene i eddikblandingen. Kok inn eddiken til 1–2 ss, og sil av løk, pepperkorn og estragonstilker.
3. Hell eggeplommene i en kald skål sammen med den innkokte eddiken. Sett skålen over vannbad, og pisk eggeplommer og eddik luftig. Tilsett det smeltede smøret litt og litt i en tynn stråle under konstant omrøring. Smak til sausen med finhakket estragon, salt, pepper og eventuelt litt eddik. Hold sausen varm ved å helle den i et lunt sausenebb.
4. Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det i olje i en veldig varm stekepanne i ca. 1 minutt på hver side. Tilsett knust hvitløk, timian og smør, og stek kjøttet i ytterligere ca. 3 min på hver side. La kjøttet trekke i 5–6 min før du skjærer det i skiver. Server med salaten og sausen.

Bearnaisesausen du kjøper på pose er god, men det er vel verdt å prøve å lage den helt fra bunnen av en gang. FOTO: Columbus Leth
Bearnaisesausen du kjøper på pose er god, men det er vel verdt å prøve å lage den helt fra bunnen av en gang. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Stekte poteter med eple og stangselleri

Ingredienser
600 g små poteter
2 rødløk
2–3 fedd hvitløk
3–4 selleristenger
2–3 syrlige røde epler
1–2 kvister frisk timian
ca. 2 ss olivenolje
salt og pepper

1. Sett ovnen på 200°.
2. Skrubb potetene, og skjær dem i to. Skrell rødløk, og skjær dem i båter. Skrell hvitløk, og skjær dem i skiver. Rens og snitt sellerien. Skyll eplene, og skjær dem i grove terninger. Bland alt sammen med olje, timian, salt og pepper.
3. Fordel det i en langpanne kledd med bakepapir, og stek i ovnen i ca. 30 minutter. Vend blandingen godt, og la den steke i 10 minutter til, til potetene er møre.

Eple og stangselleri gir potetene det lille ekstra. Tips! Denne deilige potetsalaten passer til alle typer kjøtt. FOTO: Columbus Leth
Eple og stangselleri gir potetene det lille ekstra. Tips! Denne deilige potetsalaten passer til alle typer kjøtt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Crêpes suzette

Ingredienser
4 egg
2 dl skummet kulturmelk
400 g hvetemel
2 ss sukker
½ ts salt
skall av 1 usprøytet sitron
2 dl øl
2 dl melk
smør til steking

Appelsinsaus
100 g skåldede mandler
3 ss sukker
3 ss sitronsaft
3 usprøytede appelsiner
2 cl Grand Marnier
50 g kaldt smør

Til servering
finrevet appelsinskall
eventuelt rød skogsyre

1. Pisk sammen egg og skummet kulturmelk i en stor skål. Sikt inn melet mens du pisker. Pisk inn sukker, salt og finrevet sitronskall. Pisk inn øl og melk. La røren hvile i 30 minutter.
2. Smelt litt smør i en stekepanne. Ha litt røre i pannen, og vipp den rundt så røren fordeler seg. Stek til pannekaken er gyllen, snu den, og stek på den andre siden. Fortsett til du har brukt opp all røren. Beregn 2–3 pannekaker per person.
3. Appelsinsaus: Grovhakk mandlene, og rist dem i en varm, tørr stekepanne til de har fått litt farge. La dem avkjøles på en tallerken. Ha sukkeret i stekepannen, og la det smelte og karamelliseres lett. Tilsett sitronsaft, saften av 2–3 appelsiner og finrevet skall av 1 appelsin. La det småkoke i 2 minutter. Hell i Grand Marnier, og flamber sausen ved å sette borti en tent fyrstikk rett etter at du har tilsatt likøren. Skru varmen litt ned, tilsett smøret, og pisk sausen blank. Brett pannekakene sammen, legg dem i sausen, og la dem småkoke i 2 minutter.
4. Server de lune pannekakene med appelsinsaus og ristede mandler, og pynt med litt finrevet appelsinskall og eventuelt rød skogsyre.

Deilige pannekaker med syrlig appelsinsaus og ristede mandler – en klassiker! FOTO: Columbus Leth
Deilige pannekaker med syrlig appelsinsaus og ristede mandler – en klassiker! FOTO: Columbus Leth Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer