Laks trenger ikke så lang tid i ovnen, så her er det grønnsakene som tar litt tid. Men hvis de deles i mindre biter, går det likevel ganske raskt. Du kan også eksperimentere med forskjellige rotgrønnsaker og fiskesorter, bare vær oppmerksom på at steketid kan variere.
OBS. Hver uke vil du få faste matsaker med ulike temaer her på KK.no. Mandager = #Kjøttfri mandag, tirsdager = #Fisketirsdag, onsdager = #Pastaonsdag, torsdager = #Kyllingtorsdag, fredager = #Etnisk fredag, lørdager = #Koselørdag og søndager = #Familiesøndag!
Laks med mandeldekke og ovnsbakte grønnsaker
(4 porsjoner)
600 g laksefilet, med skinn
1 ss grovt salt
1 dl hakkede mandler
1 ss hakket persille
2 ts hakket gressløk
2 ts hakket dill
1 ss smør
Grønnsaker:
4–6 poteter
2 gulrøtter
2 jordskokker
2 sjalottløk
1 rødløk
1 skive sellerirot
1 persillerot
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts provencekrydder
4 ss olivenolje

1. Forvarm stekeovnen til 200°.
2. Rens og skjær alle grønnsakene i terninger eller tynne båter. Bland dem i en form, dryss på salt, pepper og provencekrydder og hell på olje. Bland det hele godt. Stek grønnsakene midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de er knapt møre.
3. Skrap lakseskinnet fritt for skjell. Dryss laksen med grovt salt, og la den ligge i ca. 10 minutter. Skyll saltet av, og tørk fisken godt.
4. Rør sammen mandler, urter og smør og fordel det på kjøttsiden av laksen. Legg fisken over grønnsakene i ovnen, og stek til den er så vidt gjennomstekt i 8–10 minutter.