Oppskrifter:

Forfriskende drinker - med og uten alkohol

Len deg tilbake, og nyt!

OPPSKRIFTER: Disse drikkene med blodappelsin, grapefrukt, fersken, lime, bjørnebær og kombucha er både friske, søte og syrlige. Tre av dem er alkoholfrie, og tre er med alkohol. FOTO: Marieke Verdenius
OPPSKRIFTER: Disse drikkene med blodappelsin, grapefrukt, fersken, lime, bjørnebær og kombucha er både friske, søte og syrlige. Tre av dem er alkoholfrie, og tre er med alkohol. FOTO: Marieke Verdenius Vis mer
Publisert

Frossen fersken- og Lady Grey-bellini

2 porsjoner

Ingredienser
½ fersken
2,4 dl prosecco
2 ss Lady Grey-sirup
isterninger

Lady Grey-sirup
1 dl vann
100 g sukker
5 g Lady Grey-teblader
ev. 1 usprøytet appelsin

1. Lady Grey-sirup: Varm opp vann og sukker i en kasserolle, til sukkeret er oppløst. Ta kasserollen av varmen, og tilsett teblader og eventuelt appelsinskall. La væsken avkjøles i 15 minutter. Sil vekk tebladene, og hell sirupen på en sterilisert flaske. Skrell ferskenen, skjær kjøttet i små biter, og legg dem i fryseren til de er frosne.
2. Ha de frosne ferskenbitene i en blender sammen med prosecco, Lady Grey-sirup og noen isterninger, og mos det. Hell drinken i kalde serveringsglass, og server.

Den klassiske Earl Grey-teen, er oppkalt etter Charles Grey, tidligere statsminister i Storbritannia. Men det finnes også en mildere variant, Lady Grey-te, oppkalt etter hans kone. Den er basis for denne drinken. FOTO: Marieke Verdenius
Den klassiske Earl Grey-teen, er oppkalt etter Charles Grey, tidligere statsminister i Storbritannia. Men det finnes også en mildere variant, Lady Grey-te, oppkalt etter hans kone. Den er basis for denne drinken. FOTO: Marieke Verdenius Vis mer

Aperol- og blodappelsin-slushy

2 porsjoner

Ingredienser
1 dl blodappelsinjuice
1 dl Aperol
1,5 dl prosecco
isterninger
1 økologisk blodappelsin

1. Hell blodappelsinjuice i en isterningform, og la den stå i fryseren til juicen er frossen. Mos den frosne blodappelsinjuicen sammen med Aperol, prosecco og litt ekstra isterninger til det får en jevn konsistens.
2. Hell drinken på nedkjølte vinglass, og pynt med en skive blodappelsin eller revet blodappelsinskall. Server straks.

Noen blodappelsiner har kun rødt fruktkjøtt, mens andre også har rødt skall. Rødfargen kommer først fram når blodappelsinen har hengt ute i kjølige nattetemperaturer. FOTO: Marieke Verdenius
Noen blodappelsiner har kun rødt fruktkjøtt, mens andre også har rødt skall. Rødfargen kommer først fram når blodappelsinen har hengt ute i kjølige nattetemperaturer. FOTO: Marieke Verdenius Vis mer

Boblende limedrikk med honningsitron-sherbet

4 porsjoner

Ingredienser
3 økologiske lime
7 dl club soda
isterninger

Honningsitron
1 økologisk sitron
honning

Limesirup
1 dl vann
100 g sukker
1 økologisk lime

Honningsitron-sherbet
1 dl vann
100 g sukker
1 ss honning
1 dl sitronsaft
1 dl helmelk

1. Honningsitron: Skjær sitronen i tynne skiver, og fjern steinene. Legg sitronskivene i et sterilisert glass, og topp med honning. La sitronene stå i romtemperatur natten over, og oppbevar dem deretter i kjøleskap til du skal bruke dem.
2. Limesirup: Varm opp vann og sukker i en kasserolle til sukkeret er oppløst. Ta kasserollen av varmen, og ha oppi limeskall. La sirupen avkjøles. Hell sirupen på en sterilisert flaske, og oppbevar den i kjøleskap.
3. Honningsitron-sherbet: Varm opp vann, sukker og honning i en kasserolle til sukker og honning er oppløst. Ta kasserollen av varmen, og la væsken kjøles helt ned. Ha i sitronsaft og melk, og pisk grundig. Kjør sherbeten i en ismaskin, hell den i en boks som er egnet for frysing, og la den stå i fryseren til den er fast nok til å lages kuler av. Hvis du ikke har ismaskin, kan du helle sherbeten direkte i en liten bøtte, sette den i fryseren og røre i massen en gang i timen (eller annenhver time) fram til den er fast.
4. Press saften av 2 av limene, og bland saften med limesirupen i en kanne. Fyll på club soda. Fordel noen honningsitroner, ferske limeskiver fra den siste limen og isterninger i kalde serveringsglass. Hell den boblende limedrikken i glassene, og anrett en sherbetkule i hvert glass. Topp med limeskall, og server.

Sherbet er mer kremete enn sorbet, siden den også inneholder eggehvite, melk, fløte eller yoghurt, mens sorbeten kun inneholder sukkerlake og fruktsaft. FOTO: Marieke Verdenius
Sherbet er mer kremete enn sorbet, siden den også inneholder eggehvite, melk, fløte eller yoghurt, mens sorbeten kun inneholder sukkerlake og fruktsaft. FOTO: Marieke Verdenius Vis mer

Rosa grapefrukt- og salviespritzer

2 porsjoner

Ingredienser
1 dl rosa grapefruktjuice
2 ss salviesirup (se oppskrift under)
isterninger
1,5 dl kald hvitvin
1 dl kald club soda
noen salvieblader

Salviesirup
1 dl vann
100 g sukker
3–4 salvieblader

1. Salviesirup: Kok opp vann og sukker i en kasserolle til sukkeret er oppløst. Tilfør salvieblader, og la det koke videre i 1 minutt. Fjern kasserollen fra varmen, og la væsken kjøles ned i 1 time.
2. Fjern salvieblader, og oppbevar sirupen i en sterilisert flaske. Bland grapefruktjuice, salviesirup og noen isterninger i en cocktailshaker. Rist grundig, og hell drinken i kalde serveringsglass. Fyll hvitvin og club soda på, og pynt med salvieblader – og server.

Salvie er en staude som har blader som kan brukes som krydderurter. Navnet kommer fra det latinske «salvare», som betyr å helbrede. FOTO: Marieke Verdenius
Salvie er en staude som har blader som kan brukes som krydderurter. Navnet kommer fra det latinske «salvare», som betyr å helbrede. FOTO: Marieke Verdenius Vis mer

Jasminte-kombucha med sommerblomster

4 porsjoner

Ingredienser
1 l vann
5 g økologisk jasminte (uten smak/olje)
60 g sukker
1 dl upasteurisert kombucha
1 kombucha-scoby (starterkultur)
sommerblomster (f.eks. roser, tagetes, hylleblomster, kornblomster, hibiskus)
1 ts sukker
1 sterilisert glass på 1,5 liter

1. Kok opp 2,5 dl av vannet. Hell det i en kopp sammen med teen, og la det trekke i 10 minutter. Sil av tebladene, og hell væsken i et sterilisert glass. Rør i sukker til det er oppløst, og tilsett vann for å kjøle væsken ned.
2. Rør kombuchaen i når teen er blitt kald. Legg forsiktig kombucha-scoby i glasset, og dekk glasset med et klede som festes med en strikk. Husk å sikre deg at kombuchaen får nok oksygen. Oppbevar glasset ved romtemperatur og ikke i direkte sollys. La det fermentere i 7–10 dager, til kombuchaen har fått en god balanse mellom sødme og surhet. Fjern forsiktig scobyen fra kombuchaen, og sett den til side på en ren tallerken. Spar 1 dl kombucha eller mer, slik at du kan lage en ny porsjon ved å gjenta prosessen.
3. Hell kombuchaen på flaske ved hjelp av en sil og en trakt, og tilsett sommerblomster og sukker. La flasken stå i romtemperatur i ytterligere noen dager, til kombuchaen danner kullsyre. Sett flasken i kjøleskapet for å stoppe fermenteringen når kombuchaen inneholder nok kullsyre.
4. Hell drinken på glass, og server den kald. Pynt med sommerblomster.

Kombucha er fermentert te som lages på en såkalt scoby-sopp. Scoby står for «symbiotic culture of bacteria and yeast», og det betyr bare at soppen er en symbiose av bakterier og gjærkulturerer, som arbeider sammen for å skape den fermenteringen kombucha er kjent for. FOTO: Marieke Verdenius
Kombucha er fermentert te som lages på en såkalt scoby-sopp. Scoby står for «symbiotic culture of bacteria and yeast», og det betyr bare at soppen er en symbiose av bakterier og gjærkulturerer, som arbeider sammen for å skape den fermenteringen kombucha er kjent for. FOTO: Marieke Verdenius Vis mer

Bjørnebær- og lavendel-sparklers

2 porsjoner

Ingredienser
2 personer
250 g bjørnebær
½ dl vann
60 g sukker
1 lavendel (kun blomsten)
1 ts sitronsaft

Til servering
2 dl club soda

1. Hell bjørnebær og vann i en kasserolle, og varm det opp ved lav varme i 10–12 minutter, til bjørnebærene akkurat begynner å sprekke. Sil bjørnebærene gjennom en fin sikt, slik at du får med så mye saft som mulig.
2. Hell saften tilbake i kasserollen sammen med sukker, og varm den opp ved lav varme til sukkeret er oppløst.
3. Ta kasserollen av varmen, og tilsett lavendel og sitronsaft. La det avkjøles i noen få minutter. Fjern lavendel fra blandingen, og hell væsken på en sterilisert flaske som kan oppbevares i kjøleskapet.
4. Servering: Smør eventuelt lavendelsukker på kantene av serveringsglassene, og hell 0,5 dl av bjørnebærvæsken i hvert glass. Fyll på club soda, og server.

FOTO: Marieke Verdenius
FOTO: Marieke Verdenius Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer