Meieriprodukter:

- Forskning kan tyde på at magre meieriprodukter kan påvirke fettforbrenningen

Dette mener ekspertene om fett-bindende mat.

MEIERIPRODUKTER: Kan melkeprodukter være med på å påvirke vekta vår? Vi har spurt ekspertene. Foto: NTB Scanpix
MEIERIPRODUKTER: Kan melkeprodukter være med på å påvirke vekta vår? Vi har spurt ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har fått nyss i at det finnes mat som binder fett og forhindrer at det blir tatt opp. Hvor digg høres ikke det ut? Men hvilke matvarer er det egentlig snakk om? Vi måtte selvsagt forhøre oss med kosthold-ekspertene.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle er såkalt fett-bindende mat, (dessverre!) ikke et veletablert kapittel innen ernæringsfysiologi. For de som ikke er kjent med prinsippet kan hun fortelle at det er snakk om kalsiumholdig mat som skal kunne binde fett i annen mat og hindre at det tas opp. Kort oppsummert er det muligheter for at kalsium altså kan redusere fettopptaket.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt magefettet

Betyr det at junkfood kombinert med lett-melk er gull?

Men før vi blir overivrige ... Nei, du kan ikke kaste innpå med junkfood og litt ekstra lettmelk og forvente vektreduksjon. Ifølge ernæringsfysiologen er det ikke fult så enkelt.

- Effekten er uansett ikke så stor at du kan kjøre på med fet mat og tenke at alt fettet blir med ut igjen så lenge du kombinerer det med magre meieriprodukter, understreker hun.

EKSPERTEN: Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle. Foto: Privat
EKSPERTEN: Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle. Foto: Privat Vis mer

Når det er sagt, forklarer hun at det ser ut til at kalsium kan ha flere gunstige effekter på vekten. Ernæringsfysiologen kan nemlig fortelle at forskning har funnet at kalsium fra meieriprodukter også reduserer fettlagringen i kroppen og øker fettforbrenningen. Her påpeker hun riktignok at det er snakk om kalsium i mat og ikke i kosttilskudd. Men hvor finner vi egentlig kalsium?

Ifølge Nordkvelle er det mest kalsium i meieriprodukter og da er det ofte høyest innhold i de magre variantene. Er man mest glad i de fete produktene kan hun tipse om å velge de magre i hverdagene og heller gå for favorittene i helgene eller ved spesielle anledninger.

Nordkvelle opplyser om at det også finnes andre kilder til kalsium og trekker frem at blant annet mange vegetariske melkeprodukter kan være tilsatt ekstra kalsium, blant disse soyamelk. Andre kilder til næringsstoffet er grønne grønnsaker som brokkoli og grønnkål, nøtter som mandler og frø, og bønner og andre belgfrukter, sier hun.

LES OGSÅ: Flere kutter ut melk og yoghurt for å gå ned i vekt

Hvor mye bør vi spise?

Hvor mye er det så anbefalt at vi spiser? Ernæringsfysiologen kan fortelle at Melk.no tilråder tre porsjoner av meieriprodukter per dag.

- Et eksempel på dette kan være et lite beger med yoghurt, to desiliter melk og gulost til en brødskive, opplyser hun.

Tilbake til den potensielle vektreduksjonen. Tenker man så at denne fett-bindende maten, er en god måte å gå ned i vekt på? Ifølge Nordkvelle er svaret ja, men det kommer ikke bare av den mulige bindingsevnen. hun påpeker nemlig at for eksempel magre meieriprodukter er gunstige fordi de er svært næringsrike og bidrar til et variert kosthold.

- Det som er helt sikkert er at det på mange måter er veldig gunstig for helsen vår å inkludere magre meieriprodukter og at de er en naturlig del av et sunt kosthold, konkluderer hun.

MAGERT: Magre meieriprodukter bør uansett være en del av et sunt kosthold, mener eksperten. Foto: NTB Scanpix
MAGERT: Magre meieriprodukter bør uansett være en del av et sunt kosthold, mener eksperten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Tre regler for varig vekttap

Finnes det mat som gir økt forbrenning

Selvstendig ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er også kjent med den potensielle effekten av kalsiumholdige produkter. Hun trekker frem at dette gjelder alt fra mager ost, og cottage cheese til skummet melk, lett yoghurt og lett kesam. Videre forklarer hun at effekten har vist seg å være størst dersom man i utgangspunktet har et lavt inntak av kalsium i kosten.

EKSPERTEN: Selvstendig ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: privat
EKSPERTEN: Selvstendig ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: privat Vis mer

- Når mer fett fraktes ut av kroppen vil man også bruke mer av sitt eget fettlager, og man går ned i vekt, forklarer hun.

Men finnes det egentlig annen mat som gjør at man kan gå ned i vekt? Ifølge Arsky er svaret ja. Blant disse trekker hun frem protein, koffein og capsaicin.

- Matvarer som kylling, grønn te, kaffe og chili vil derfor være eksempler på kost som kan få fart på forbrenningen, sier hun.

Lurer du på hvordan dette henger på grep, kan hun fortelle at kroppen rett og slett bruker flere kalorier på å forbrenne protein enn fett og karbohydrater. Hun påpeker at proteiner også metter svært godt, og at det holder blodsukkeret stabilt.

KAFFE: Ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky kan kaffe og chili kan være med på å påvirke fettforbrenningen. Foto: NTB Scanpix
KAFFE: Ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky kan kaffe og chili kan være med på å påvirke fettforbrenningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alt dette er bra for en stabil forbrenning, sier hun. Når det kommer til koffein og capsaicin, forklarer hun at forbrenningsøkningen skjer via andre mekanismer. Koffein, forteller hun gjør jobben ved å stimulerer sentralnervesystemet. Mens hun trekker frem at capsaicin, på sin side kan se ut som at både undertrykker appetitten og øker forbrenningen i det såkalt brune fettvevet vårt.

- Men, når det kommer til både koffein og capsaicin er det viktig å understreke at det diskuteres hvorvidt effekten er målbar som en del av en reel vektreduksjon og ikke bare i cellemodeller, sier hun.

Ikke minst trekker hun frem et annet forbrennings-fenomen (som du kanskje har hørt om i forbindelse med lavkarbo hypen!) nemlig sunt fett som forbrenner eget fett.

- Vil du prøve deg på denne effekten, bør du velge umettet fett, som du blant annet finner i oliven og rapsolje, tipser hun.

​LES OGSÅ: Bernadette gikk ned 30 kilo på 30 uker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer