Baking:

Geniale hacks til pepperkakebakingen

- Jeg har ikke brukt melis og vann på mange år, avslører eksperten.

BAKING: En gang i tiden holdt kvinner å med å bake sju slag til jul - nå kommer du langt med en boks pepperkakedeig fra Rema. Foto: NTB
BAKING: En gang i tiden holdt kvinner å med å bake sju slag til jul - nå kommer du langt med en boks pepperkakedeig fra Rema. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Lite oser av førjulstid som det å bake pepperkaker. Der husmødrene før i tiden gjerne skulle bake sju ulike slag med kaker til jul, og safte og sylte og lauge seg og gudene vet hva annet, kommer vi i dag langt med en boks pepperkakedeig fra Rema.

Selv har vi allerede vært på pepperkakebakeverksted, der vi tradisjonen tro kjevlet ut deigen på bordet, trykket ned former i ymse fasonger, for så å nærmest grave pepperkakene opp igjen fra bordflaten og løfte dem over på stekebrettet, der de la seg litt skrukkete til, lettere skamferte som de var etter overfarten.

Det var derfor vi leste med øyne store som tinntallerkener, da vi kort tid etter kom over en artikkel på godt.no, med pepperkaketriksene vi ikke visste at vi trengte.

Det finnes nemlig en annen og ganske så genial måte å bake pepperkakene på, som gjør at både griser og juletrær fortsatt ligner på griser og juletrær.

Kjevler ut rett på bakepapiret

Det er konditor Heidi Sagli Lie som deler sine aller beste triks.

I hjembyen Trondheim er hun kjent som pepperkakedroninnga som «bygger meterhøye pepperkakepalasser, hoteller og museumer som aldri kollapser, og hvor melispynten aldri gulner.»

For å sikre pen fasong på pepperkakene, er hennes beste tips å ikke kjevle ut deigen på bordet, men rett på bakepapiret istedenfor, og trykke ut kakene der. (Så drar du bare elegant hele papirflaket over på stekebrettet etterpå.)

«Tiffany plate» er en av flere «cottage cheese»-baserte mattrender som tar av på TikTok for tida. Vi tester den. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer
RETT PÅ BORDET: Selvsagt kan du fortsette med å kjevle ut pepperkakene rett på bordet - baker du sammen med barn, er jo noe av sjarmen at kakene preges av litt uvørne hender. Foto: NTB
RETT PÅ BORDET: Selvsagt kan du fortsette med å kjevle ut pepperkakene rett på bordet - baker du sammen med barn, er jo noe av sjarmen at kakene preges av litt uvørne hender. Foto: NTB Vis mer

Tenk at vi ikke har tenkt på det selv!

Når det gjelder selve utbakingen av pepperkakehus, sverger konditoren til pizzahjul til å skjære opp tak og vegger med - i tillegg til en skarp skalpell.

Hun anbefaler også å steke delene til pepperkakehus ( med tykkelse på 3-4 millimeter) i 15 minutter i to runder, slik at de blir harde nok.

Erstatter vann med eggehviter

I intervjuet med Godt.no, forteller konditor Heidi Sagli Lie videre, at det hun får aller flest spørsmål om, er hvordan hun får glasuren på pepperkakene til å holde seg så hvit.

Også på dette feltet fikk vi oss en stor overraskelse.

- Jeg har ikke brukt vann og melis på mange år, sier eksperten, tilsynelatende intetanende om hvilken bombe av ny viten hun nå slipper over de tusen hjem.

Hemmeligheten bak den kritthvite melisglasuren på hennes pepperkaker og hus, er nemlig at hun bruker eggehviter og litt sitronsaft istedenfor vann.

Til en hel pakke med melis beregner hun cirka to eggehviter og et par-tre teskjeer med sitronjus.

Solgt som medisin

For spesielt interesserte, kan vi avsløre at KK også tidligere skrevet om pepperkaker

Her får du svaret på hvorfor i all verden pepperkaker heter pepperkaker, når det knappast er pepper i deigen i det hele tatt.

Der kommer det også fram at vi i Norge skal ha bakt pepperkaker helt siden 1600-tallet - og at pepperkakene opprinnelig ble bakt av nonner, og solgt på apoteket som medisin mot både den ene og den andre plagen.

Eller du kan lese om Sanna som ikke nøyer seg med ett peppekakehus, men lager en hel pepperkakeby når hun først er i gang, som hun også lager små pepperkakemøbler til.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet