Aluminiumsfolie

Gjør du denne tabben med aluminiumsfolien?

Aluminiumsfolie har en blank og matt side, men spiller det egentlig noen rolle hvilken som er vendt mot maten?

ALUMINIUMSFOLIE: Aluminiumsfolie er ofte ikke egnet til å oppbevare sur eller salt mat fordi syren kan løse opp aluminiumen og smitte over på maten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALUMINIUMSFOLIE: Aluminiumsfolie er ofte ikke egnet til å oppbevare sur eller salt mat fordi syren kan løse opp aluminiumen og smitte over på maten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den blanke sølvfolien er kanskje en av våre nærmeste venner på kjøkkenet. Enten du skal pakke inn noen bakte poteter fra kjøleskapet, fryse lasagne eller steke ribbe i ovnen, så er det nyttig å ha.

Men hvilken side av folien skal egentlig opp?

Mange av oss har kanskje aldri ofret dette spørsmålet en tanke, bare antatt at det må være helt vilkårlig, men slik er det ikke ifølge viivilla.no.

De skriver at aluminiumsfoliens blanke og matte side har ulike egenskaper. Den matte siden skal være litt bedre til å ta i mot varmestråling enn den blanke, som reflekterer 88 prosent av mer av strålingen.

Maten blir nok varm uansett, men om du har dårlig tid vil det altså lønne seg å ha den blanke siden innover, skal vi tro nettstedet. Dette skal dessuten også hindre at maten setter fast i folien.

- Begge sider fungerer like godt

Ikke alle er enige i dette.

Otto Lunder seniorforsker hos Selskapet for Industriell og Teknisk Forskning (SINTEF) , forklarer at selv om folien har en blank og matt side så er ikke dette relatert til funksjonen.

- Begge sider er like rene og fungerer like godt til å avgi lite varme i form av stråling, for eksempel når du pakker inn og lar steika «stå» 15 minutter før servering, sier han til KK.

Skjer under produksjonen

Men hvorfor har folien da ulike sider?

Sarah Burns, kommunikasjonsrådgiver i det britiske selskapet Wrapfilm, har tidligere uttalt til Klikk.no at dette er noe som skjer under produksjonen.

- Aluminiumsfolie er laget av gjentatt tynning av en aluminiumsplate, ved hjelp av blankpolerte ruller. Selv om det er mulig å oppnå aluminiumsfolie som er skinnende på begge sider, vil en slik folie ikke bli tynn nok for praktisk, billig bruk, uttalte hun til nettavisen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer