Baking:

Gjør du denne tabben når kaka står i ovnen?

I verste fall kan det ødelegge hele kaka.

LETT Å GJØRE FEIL: Det finnes mange små feller å gå i når du baker kake, som i verste fall kan ødelegge hele desserten. - En av de vanligste tabbene er nok å være utålmodig og stikke i kaken før den er ferdig, sier eksperten. FOTO: NTB
LETT Å GJØRE FEIL: Det finnes mange små feller å gå i når du baker kake, som i verste fall kan ødelegge hele desserten. - En av de vanligste tabbene er nok å være utålmodig og stikke i kaken før den er ferdig, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du inviterer noen venner eller familiemedlemmer på besøk samme kveld. Du bestemmer deg for å bake en kake, finner en oppskrift på nettet, kjøper inn ingrediensene og setter i gang. Halvveis i bakingen innser du at kaken må stå i kjøleskapet over natten...

Enten du er en av dem som elsker å bake, og som alltid tilbyr å ta med en kake i selskap og inviterer venner og familie på nybakte boller, eller du kun baker når du absolutt må, er det mange vanlige tabber det kan være lurt å unngå.

De aller fleste klarer å følge en enkel kakeoppskrift: bland sammen ingrediensene, ha det i en form og stek det i ovnen. Men alle som har bakt en kake vet at resultatet ikke alltid blir helt som du hadde tenkt, og noen ganger aner du ikke hva som gikk galt.

Derfor kan det være greit å bli bevisst på de vanligste baketabbene, og hvordan du kan unngå å ødelegge kaken neste gang.

IKKE FØLG OPPSKRIFTEN SLAVISK: Selv om det står at muffins skal steke i 20 minutter, er det ikke sikkert at det er riktig for din ovn. Derfor er det viktig å følge med gjennom vinduet i komfyrdøren (men ikke åpne døren!) FOTO: NTB
IKKE FØLG OPPSKRIFTEN SLAVISK: Selv om det står at muffins skal steke i 20 minutter, er det ikke sikkert at det er riktig for din ovn. Derfor er det viktig å følge med gjennom vinduet i komfyrdøren (men ikke åpne døren!) FOTO: NTB Vis mer

Nøyaktighet er viktig

- Det er ikke alltid kakebaksten blir som forventet. Kanskje blir ikke eggedosisen stiv, eller kaken faller sammen etter at den kommer ut av ovnen. Det finnes heldigvis gode tips til hvordan du får vellykkede kaker og unngår de vanligste tabbene, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, til KK.

Absolutt alle kan bake hvis de ønsker. Litt øvelse slår aldri feil, men det finnes heldigvis også gode tips og velutprøvde råd på veien til vellykket bakst. Disse finner du som regel i oppskriften.

- Unngå at kaken faller sammen eller blir tørr ved å lese fremgangsmåten og doseringen nøye. Baking krever som regel mer nøyaktighet enn annen matlaging, så med mindre du har mange boller i bagasjen fra før, stol på prosessen og oppskriften, råder Nordbø.

Det er en grunn til at du skal sikte mel, vente på heving eller piske stivt. Baking er en form for kjemi.

- Du må gjerne være kreativ på pynt og fyll, men kanskje ikke hva gjelder mengden egg eller bakepulver i deigen, råder Nordbø.

Mye kan gå galt

– Hvilke vanlige baketabber er det lurt å unngå?

- Mye kan gå galt under steking, fordi ingen ovner er like. Mange følger en oppskrift slavisk og tar ut kaken nøyaktig på tiden som er oppgitt i oppskriften, selv om de kan se at den ikke er ferdig.

Det sier Elin Vatnar Nilsen, som er konditor og driver krem.no, til KK.

I stedet for å følge tiden som står oppgitt i oppskriften, bør du kjenne din ovn og hvordan den steker.

- Bruk gjerne en bakepinne for å finne ut når kaken er ferdig stekt. Henger det deig igjen på pinnen? Stek videre, råder Vatnar Nilsen.

Mange slike vanlige tabber kan få store konsekvenser for bakingen din.

- En gang fikk jeg tilsendt et bilde av en følger. Bildet viste et brett med svarte boller, og teksten var: "fulgte oppskriften til punkt og prikke". Hvis ovnen din er for varm vil det du steker fort bli brent, og da må du skru ned temperaturen eller korte ned på steketiden, forklarer Vatnar Nilsen.

Hvis du derimot tar ut kaken for tidlig, vil den bli understekt. Resultatet av en understekt kake er at den vil falle sammen etter steking.

- Det jeg prøver å si er: bruk sunn fornuft og kjenn din ovn. På den måten kan mange kakekatastrofer unngås, råder hun.

UNNGÅ BAKEKATASTROFER: - Bruk sunn fornuft og kjenn din ovn. På den måten kan mange kakekatastrofer unngås, råder konditoren.
UNNGÅ BAKEKATASTROFER: - Bruk sunn fornuft og kjenn din ovn. På den måten kan mange kakekatastrofer unngås, råder konditoren. Vis mer

Snu tabben til noe positivt

- De fleste av oss gjør noen tabber når vi baker, og jeg har selv gjort mange tabber. Det viktigste er å lære av dem og gjerne tenke litt kreativt. En av de vanligste tabbene er nok å være utålmodig og stikke i kaken før den er ferdig.

Det sier Marthe Kilen, som er konditor, kokk og daglig leder i Fru nelik, til KK. Hun er også kaptein på baker- og Konditorlandslaget.

Kilen forteller at mange nye produkter har blitt til på grunn av tabber som har blitt gjort.

- Det er lurt å tenke både på økonomi og miljø før du kaster den mislykkede kaken din. Tenk heller kreativt. Hvis sjokoladekaken faller sammen, bruk den til å lage cake pops eller mos den og bland med marsipan for å lage konfekt. Det er mye du kan gjøre med en mislykket kake, sier Kilen.

Mye kan også tørkes og brukes som strøssel på is, og en mislykket marengsbunn kan for eksempel knuses og strøs på en dessert.

Det er med andre ord ingen grunn til å gi opp bakingen selv om det ikke alltid blir som planlagt.

EKSPERTEN: Marthe Kilen er konditor, kokk og daglig leder i Fru neliK. Hun er også kaptein på konditorlandslaget. Foto: Geir Nakken.
EKSPERTEN: Marthe Kilen er konditor, kokk og daglig leder i Fru neliK. Hun er også kaptein på konditorlandslaget. Foto: Geir Nakken. Vis mer

13 vanlige baketabber

Under ser du 13 vanlige baketabber, ifølge tasty.com:

1. Du leser ikke gjennom hele oppskriften før du begynner å bake

Du har gjerne avtalt at noen venner skal komme på besøk samme kveld, du finner en oppskrift på nettet, kjøper inn ingrediensene og setter i gang. Halvveis i bakingen innser du at kaken må stå i kjøleskapet over natten...

Løsningen: Les gjennom hele oppskriften før du begynner. Det tar bare noen få minutter, men kan spare deg for mye frustrasjon.

2. Du bruker ikke «3-2-1»-regelen når du lager paideig

Det finnes selvfølgelig mange forskjellige oppskrifter på paideig. Men hvis du vil ha en idiotsikker oppskrift, er hemmeligheten 3-2-1: Tre deler mel, to deler fett, en del iskaldt vann.

3. Du bruker ikke «fluff, dryss og skrape»-metoden når du måler mel

Hvis du baker småkaker, paier eller annet som krever presisjon (husk: baking er en vitenskap!), er det ikke ideelt å øse og pakke melet ut av posen med et målebeger. Det har en tendens til å gjøre melet for kompakt, noe som gir deg mer mel enn du faktisk trenger.

Hvis du ikke eier en matvekt (som alltid er den mest nøyaktige metoden), er dette hva du bør gjøre: Luft melet med en gaffel for å la det puste litt, øs det ut med en stor skje og fyll koppen en skje om gangen, uten å trykke det ned. Bruk deretter baksiden av en kniv til å jevne toppen av koppen.

4. Du bruker ikke en vekt for å måle opp ingrediensene dine når du baker

Som nevnt er det beste tipset for nøyaktighet når du baker å investere i en matvekt.

5. Du kler ikke kakeformene dine med bakepapir

Du bør kle kakeformen med bakepapir for å sikre at kaken ikke henger fast i formen.

6. Du rører ikke smør og sukker lenge nok

Å røre smør og sukker sammen gir luft til deigen, noe som nesten alltid er en god ting. Denne prosessen er faktisk ganske lang (tenk fem minutter i stedet for ett minutt) og bør ikke hoppes over eller forhastes. Prøv å gni litt av blandingen mellom fingrene: Hvis du fortsatt kan føle sukkerkrystallene er den ikke helt ferdig. Hvis det er helt jevnt, er du klar!

7. Du sikter ikke de tørre ingrediensene, selv om det står i oppskriften

Sikting av tørre ingredienser er ikke alltid nødvendig, men ikke hopp over det hvis det står i oppskriften. Dette vil sikre at du får en perfekt, klumpfri røre.

8. Du skraper ikke ned i bollen

Baking handler om presisjon og nøyaktighet. Pass på at du skraper bollen skikkelig, for eksempel med en slikkepott, ved hvert trinn gjennom oppskriften.

9. Du åpner døren til ovnen mens kaken stekes

Akkurat som det er viktig å forvarme ovnen når du baker en kake, er det avgjørende å avstå fra å åpne døren når kaken er inne i ovnen. Du slipper da inn litt kjøligere luft som kan stoppe heveprosessen og hindre at kaken blir så bra som den kan bli. Se heller gjennom vinduet i ovnsdøren hvis du har en.

10. Du begynner å dekorere kaken mens den fortsatt er litt varm

Hvis du prøver å dekorere varm kake, kan det ende med som en katastrofe. Smørkremen eller frostingen vil sannsynligvis begynne å smelte, men kaken vil også bli smuldrende, noe som gjør det vanskeligere å oppnå et jevnt resultat.

Det kan være frustrerende å måtte vente før du dekorerer mesterverket ditt, men vent til kaken er kald.

11. Du tilsetter ikke salt i deiger og rører

Salt er en viktig ingrediens i søte bakervarer. Det fungerer som en smaksforsterker, som understreker og balanserer søtheten. Så neste gang du skal lage en kake, ikke glem en klype salt.

12. Du bruker kaldt eller smeltet smør når oppskriften spesifikt krever romtemperatur

Når det står i oppskriften at du skal bruke romtemperert smør, skal smøret ditt ikke være kaldt og det skal ikke smeltes, det skal ha romtemperatur. Det er fordi smøret fortsatt skal være fast, men mykt nok til å piskes.

13. Du forvarmer ikke ovnen

Dette kan virke åpenbart, men når det står i oppskriften at noe skal stekes på 200 grader, skal ovnen faktisk ha den temperaturen.

Det betyr: Forvarm alltid ovnen helt før du setter inn maten.

EKSPERT: Torunn Nordbø er daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
EKSPERT: Torunn Nordbø er daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn. Vis mer

Flere vanlige tabber

Nordbø forteller om flere vanlige bakeutfordringer, og hvordan du kan løse problemet.

1. Eggedosisen blir ikke stiv

Når man baker er det ofte at man både skal røre smør og sukker hvitt, piske krem og piske eggedosis – alt med det ene paret visper som man har. Etter en rask skyll under rennende, varmt vann er vispene klar til bruk igjen.

I de aller fleste tilfellene går det bra, men når det gjelder å få eggehviter stive eller stivpisket eggedosis kan det bli problemer. Fettet som er i smør og kremfløte legger seg som et usynlig lag på vispene (eller bollen), og ødelegger eggets evne til å la seg piske stivt.

Gjør det derfor til en regel at vispene alltid vaskes med såpevann. Da er du helt sikker på at du har fjernet alle fettrester.

2. Sukkerbrødet blir ikke så høyt

Egg til baking bør være romtempererte. Eggedosis av tempererte egg blir vesentlig luftigere enn eggedosis pisket av kalde egg som tas rett ut av kjøleskapet. Eggedosis til sukkerbrød bør være stiv. En gammel «regel» sier at man skal kunne skrive "Ole" med vispene i eggedosisen. Det er et tegn på at vi har fått pisket inn maksimalt med luft.

Luft spiller en viktig rolle i kakebakst, fordi luften utvider seg i varmen og hever kaken. Eller ble ikke røren satt inn i ovnen med det samme? Når eggedosisen eller sukkerbrødrøren blir stående for lenge går luften ut. Husk derfor på å forvarme ovnen slik at du kan sette inn sukkerbrødet så snart det er klart.

3. Sukkerbrødet faller sammen på midten

For å sikre at kaken hever seg jevnt er det lurt å helle røren litt frem og tilbake i formen når du fyller den. Da unngår du at alt det tunge melet havner i midten av kaken. Under steking stivner protein-nettverket i kaken. Protein-nettverket kan du se som ”bobler” i sukkerbrødet. Dersom dette protein-nettverket ikke har fått stivnet nok vil kaken falle sammen, spesielt inn mot midten der kaken er senest stekt.

Husk derfor på å kontrollere kaken med en kakepinne før du tar kaken ut av ovnen. Fester det seg ved på pinnen bør kaken steke litt lenger. Du kan også se at sukkerbrødet er ferdig stekt når det begynner å løsne langs kanten av formen.

4. Kaken sitter fast i formen

Smør kakeformen godt med smeltet smør før du heller i kakerøren. Vil du være helt sikker på å få kaken enkelt ut av formen kan du kle bunnen med tilklippet bakepapir.

5. Sukkerbrødet er tørt i kantene

Stekeovner er forskjellige, og derfor er steketemperaturen og tiden oppgitt i cirka-tall. Blir sukkerbrødet ditt tørt i kantene kan du enten gå ned i steketemperatur eller gå ned i steketid for å få et bedre resultat.

6. Melklumper i kaken

Å sikte melet over eggedosisen er en god rutine. Da blir melet luftigere og røren blir lett og fin. Bruk en slikkepott og vend røren over melet. Fortsett til det slutter å komme opp tørt mel. Husk på å ta godt i bunnen av bollen.

PLANLEGGING ER VIKTIG: Les gjennom hele oppskriften før du begynner. Det tar bare noen få minutter, men kan spare deg for mye frustrasjon.
PLANLEGGING ER VIKTIG: Les gjennom hele oppskriften før du begynner. Det tar bare noen få minutter, men kan spare deg for mye frustrasjon. Vis mer

Gode råd for vellykket bakst

Nøkkelen til suksess er å starte med å lese oppskriften og sjekke at alle ingrediensene er i hus. Det er så kjedelig å skulle mislykkes fordi et egg eller to mangler.

Nordbø kommer med følgende råd:

  • Står det i oppskriften at du skal piske stivt, til eggedosis eller hvitt, da skal det piskes lenge. Å piske inn nok luft er viktig for et luftig bakeresultat, spesielt når du baker sukkerbrød.
  • Ikke bland inn melet med mikseren. Da slås all luften ut av eggedosisen, og kaken vil ikke heve som den skal når den stekes. For å bevare de små, innpiskede luftboblene i eggedosisen er det viktig å vende melet inn forsiktig – gjerne med en slikkepott.
  • Får du klumper i kakerøren og kaken? Gjør det til en rutine å sikte det tørre over i bakebollen, da blir røren lettere og kaken luftigere.
  • Glemmer du hevemiddelet blir det ikke mye heving. Bakepulver, natron og hornsalt er alle hevemidler. Man kan nesten alltid erstatte natron med bakepulver, men man kan ikke bytte ut bakepulver med natron. Resultatet kan bli noe annerledes enn med natron, men har du ikke noe annet i skapet funker bakepulver til det meste.
  • Ikke stek kaken for kort. Da faller den sammen og det dannes et krater i midten. Sjekk kaken med en kakepinne, fester det seg deig på pinnen bør den steke litt lenger.
  • Alle kakebunner vil falle noe sammen etter steking, men legges den opp ned når den kommer ut av ovnen får du en jevnere bunn. Ikke snu den før den er helt avkjølt.
  • For skikkelig luftig og stiv krem bør både kremfløte, bolle og visp være kjøleskapskaldt når du setter i gang å piske krem. Pisk kremen på en jevn fart og følg med, den er klar når vispen etterlater «spor». Blir den lysegul og kornete har du pisket for lenge.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer