Det er dyrtid i landet og mange kjenner på den store ekstra belastningen dette innebærer.
Heldigvis har strømprisene roet seg betraktelig - og nå kommer enda en gladmelding for lommeboka: Matvareprisene går ned.
Det viser den siste oversikten over utviklingen i prisveksten til SSB.
KKs egen økonomiekspert, spare og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand, har selvsagt fått med seg gla´nyheten - selv om hun aller først kommer med en viktig presisering.
- Prisene på mat har gått ned fra forrige måned, men matvareprisene er fremdeles de som har økt mest i pris sammenlignet med andre varer og tjenester vi kjøper.
- Matvareprisene er fremdeles det som bidrar mest til den høye prisveksten, og prisene på kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker er det som øker mest, understreker hun.

Og riktignok pleier matvareprisene å gå noe ned i august uansett, ut fra hvordan prissettingen i matvarebransjen fungerer, forklarer økonomieksperten videre - men når alle disse forbeholdene er tatt, er det altså likevel slik:
- Det ser det ut som at prisene på mat nå er på vei ned. Før sommeren så vi en veldig stor prisoppgang spesielt på sunne matvarer som fisk og frukt og grønt. Sånn er det ikke lenger. Nå har prisen på flere varer gått litt ned, fastslår Tvetenstrand.

Slik sparte Mari 7000 kroner på mat på kun 34 dager
Mener rentene også vil roe seg
Det er flere årsaker til at prisene nå går ned, og det er konkurransen mellom matvarekjedene som slår mest ut, mener Tvetenstrand.
- Vi ser at flere av matvarekjedene har gjennomført prisfrys på både fisk og kjøtt. Dessuten gjør billigere råvarer, transport og strøm det rimeligere å produsere og frakte maten. Det bidrar også til at prisene nå er litt lavere.
Tvetenstrand kan by på enda en gla´nyhet for dem som ennå ikke har fått det med seg: Norges Bank venter en renteoppgang til i midten av september, deretter er de ferdige med renteøkninger for denne gang, med mindre det kommer flere overraskelser, mener forbrukerøkonomen.
- Etter det vil rentene roe seg. Om de ikke går ned med det første, så vil de ihvertfall stabilisere seg, og ikke øke. Jeg tror de fleste trenger en pust i bakken fra alle de raske renteøkningene vi har hatt, sier forbrukerøkonomen, før hun kommer med enda en presisering verdt å merke seg:
Den siste renteøkningen vil vi først merke rundt juletider. Bankene kan nemlig ikke sette opp rentene på boliglånet før 8 uker etter at de har sendt ut skriftlig informasjon om at de vil øke renten.

- Med dette vil jeg gi belgfruktene et ansikt
Banale sparetips
Forbrukerøkonom Tvetenstrand maner oss derfor alle til å fortsette med å være prisbevisste.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller Media- Det er fortsatt dyrt, og rentene biter nok for de aller fleste som har boliglån. Det er fortsatt viktig å følge med på prisene, på kampanjer og passe på at man er medlem av kundeklubbene der man får rabatter.
- Dette har du jo blitt spurt om tusen ganger før, men hva er dine aller beste sparetips når det gjelder å holde matbudsjettet nede?
En trillende latter høres i andre enden. Sparetipsene er nemlig så banale at de må gjentas igjen og igjen, betrygger forbrukerøkonom Tvetenstrand, og går i gang med oppramsingen.
- Ha alltid en plan! Sjekk alltid hva du har i skuffer og skap, og hva som er på tilbud. Meld deg inn i matbutikkenes kundeklubber om du ikke allerede har gjort det, der finner du de beste tilbudene. Ta med deg handlenett når du skal på butikken, og ikke kjøp de dyre plastposene.

Med dette trikset trenger du aldri å kaste urter igjen
Har gått på en smell
- Er det noen matvarer som det nå kan være ekstra lurt å følge med på og handle inn av?
- Det viktigste er å følge med på butikkenes tilbud. Når det er tilbud på ting med lang holdbarhet som du bruker mye av, så kjøp et lite lager. Når det gjelder varer med kort holdbarhet, bør du ikke kjøpe mer enn du vet du får spist opp. Den dyreste maten er den som går i søpla. Det er også den minst miljøvennlige.
Og selvfølgelig, det var nesten så forbrukerøkonomen selv hadde glemt det:
- Spis før du går i butikken!
- Den gode gamle slageren der ja …
- Ja, det er jo så banalt, men vi trenger å minnes om det hele tiden!
Når alt kommer til alt er ikke forbrukerøkonomen mer enn et menneske hun heller. For helt på tampen får vi jammen en lattermild innrømmelse.
Også en forbrukerøkonom har gått på en smell på tom mage i butikken.
- Da klarer jeg ikke å holde meg. Og da kjøper jeg sjeldent en banan.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no