Oppskrifter:

Gode & grønne kaker

Har du vanskelig for å få tømt kjøleskapet for rødbeter, gulrøtter og butternutsquash, kan du bruke noe av det i saftige vinterkaker.

OPPSKRIFTER: Få oppskrifter på deilige kaker. Her er rødbetsjokoladekake. FOTO: Columbus Leth
OPPSKRIFTER: Få oppskrifter på deilige kaker. Her er rødbetsjokoladekake. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Rødbet-sjokoladekake

8 personer

Ingredienser:
300 g rødbeter
3 dl vindruekjerneolje
5 egg
250 g hvetemel
100 g kakaopulver
2 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
1 knivspiss salt

Sjokoladekrem:
100 g mørk sjokolade
200 g mykt smør
3 1/2 dl melis
1/2 ss kakaopulver
1 dl kremfløte

Pynt:
50 g ristede kokosflak

1. Pakk rødbetene i aluminiumsfolie, og bak dem i ovnen på 200° i 1 time, til de er gjennomstekt. Avkjøl et par minutter, og skrell dem mens de er varme. Skjær dem i grove terninger, og kjør i blender til en mos. La mosen avkjøles helt, tilsett olje, og bland igjen. Ha massen i en bolle, og tilsett 1 egg om gangen. Pisk godt mellom hvert egg.
2. Bland de tørre ingrediensene i en annen bolle. Sikt blandingen i rødbetmassen, og rør.
3. Sett ovnen på 180°. Fordel deigen i en springform som er 20 cm i diameter og kledd med bakepapir. Stek kaken i 35–40 minutter. Legg aluminiumsfolie over kaken de siste minuttene, hvis du synes den blir for mørk. La kaken avkjøle på en rist til den er helt kald.
4. Sjokoladekrem: Smelt sjokoladen over vannbad, og avkjøl et par minutter. Pisk smør og melis sammen. Tilsett kakao, og pisk igjen. Ha i den smeltede sjokoladen og kremfløte, og pisk til en fløyelsmyk krem.
5. Del kaken på midten, og smør den med 6 ss sjokoladekrem i et jevnt lag. Legg delene sammen, og fordel resten av kremen over kaken med en slikkepott. Dryss de ristede kokosflakene på halvparten av kaken.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Bananbrød med hasselnøtter

6 personer

Ingredienser:
100 g smør
50 hasselnøttkjerner
3 egg
50 g brunt sukker
4 bananer
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 knivspiss salt
1 banan til toppen

1. Sett ovnen på 180°. Smelt smøret i en kjele på lav varme – det må ikke ta farge. Rist hasselnøttene i ovnen i 10 minutter. Legg dem deretter i et kjøkkenhåndkle, pakk det sammen, og rull fram og tilbake på benken til skallet faller av. Hakk deretter nøttene grovt.
2. Pisk sukker og egg sammen til en lys og luftig krem. Mos bananene med en gaffel i en bolle, og ha dem i sukkermassen sammen med det smeltede smøret. Bland alle de tørre ingrediensene, ha dem i eggemassen, og rør deigen sammen. Ha i hasselnøttene.
3. Kle en brødform som rommer 1 liter med bakepapir, og hell deigen i. Del en banan i to på langs, og plasser den med skjæreflaten opp, og trykk den en anelse ned i deigen.
4. Stek bananbrødet i ovnen i ca. 45 minutter, til det er gyllent på overflaten og du kan stikke en nål i det uten at det blir hengende deig på den. La bananbrødet avkjøles.
5. Spis brødet i skiver – gjerne ristet – med smør og bær eller peanøttsmør på.

Squashkake med valnøtter

8 personer

Ingredienser:
3 egg
2 dl sukker
2 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 knivspiss salt
2 ts malt kanel
2 ts malt kardemomme
50 g valnøttkjerner
50 g mørk sjokolade
250 g squash
1 sitron
1 dl vindruekjerneolje

Topping:
175 g kremost naturell
1 dl gresk yoghurt med 10 % fett
1/2 dl melis

1. Pisk egg og sukker luftig. Ha i mel, salt, bakepulver, kanel og kardemomme. Hakk valnøtter og sjokolade grovt, og vend inn.
2. Riv squashen og skallet av sitronen, og press saften av sitronen. Vend squash, revet sitronskall, halvparten av sitronsaften og olje i deigen. Hell deigen i en firkantet form, som måler 24 x 24 cm og er kledd med bakepapir.
3. Stek kaken i ovnen ved 200° i ca. 35 minutter. La den avkjøles helt.
4. Topping: Pisk kremost, gresk yoghurt, melis og resten av sitronsaften. Fordel kremen over kaken med en slikkepott. Riv litt sitronskall over.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Butternutsquash-kake med ingefær- og sitronglasur

8 personer

Ingredienser:
300 g butternutsquash
175 g mykt smør
100 g sukker
75 g brunt sukker
3 egg
1 sitron
200 g hvetemel
2 cm frisk ingefær
1 ts malt kardemomme
2 ts bakepulver

Sitronglasur:
150 g melis
2 ss sitronsaft
3 stilker frisk mynte

1. Kake: Skjær skallet av squashen, og fjern kjernene. Skjær i skiver, og riv på et rivjern. Pisk smør, sukker og brunt sukker sammen til en krem. Rør eggene i ett om gangen, og pisk godt. Ha i den revne butternutsquashen.
2. Riv skallet av sitronen, og press ut saften. Ha skallet i deigen. Sitronsaften spares til glasuren. Riv ingefæren. Bland hvetemel, revet ingefær, kardemomme og bakepulver. Sikt blandingen i squashdeigen, og rør godt sammen til en ensartet deig.
3. Sett ovnen på 175°. Fordel deigen i en rund springform som er ca. 24 cm i diameter og kledd med bakepapir. Stek i ovnen i 35–40 minutter. La kaken avkjøles helt på rist før du tar den ut av formen.
4. Sitronglasur: Rør melis og sitronsaft, og smør glasuren på kaken med en slikkepott. Pynt med litt frisk mynte på toppen.

Tips! Du kan eventuelt tilsette 50 g rosiner eller tranebær for en saftigere smak. FOTO: Columbus Leth
Tips! Du kan eventuelt tilsette 50 g rosiner eller tranebær for en saftigere smak. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Gulrotmuffins med mascarponekrem

12 stk.

Ingredienser:
5 gulrøtter
50 g valnøttkjerner
3 egg
200 g sukker
50 g smør
1/2 dl vindruekjerneolje
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts malt kanel
1 ts vaniljesukker

Topping
100 g mascarpone
3 ss melis
1 ts vaniljesukker
12 valnøttkjerner

1. Skrell og riv gulrøttene, og ha dem i en bolle. Hakk valnøttene på en skjærefjøl. Pisk egg og sukker sammen til en kremete eggedosis. Smelt smøret, ha det i eggemassen sammen med vindruekjerneolje, og rør igjen.
2. Bland hvetemel, bakepulver, kanel og vaniljesukker i en bolle, og sikt blandingen over eggemassen. Rør det godt sammen. Tilsett gulrøtter og valnøtter, og rør deigen sammen.
3. Sett ovnen på 180°. Ha deigen i muffinsformer kledd med papirformer. Stek kakene i ovnen i ca. 20–25 minutter. Test om de er ferdige ved å stikke en tynn pinne i en muffins. Hvis det er deig på pinnen, er de ikke ferdige og må stekes litt mer.
4. La kakene avkjøles helt på rist før du pynter dem.
5. Topping: Rør mascarpone med melis og vaniljesukker, og ha kremen i en sprøytepose med stjernetut. Sprøyt kremen over kakene, og avslutt med en valnøtt på toppen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer