KAKE: Limekake med kandisert lime. FOTO: Bettina Hastoft
KAKE: Limekake med kandisert lime. FOTO: Bettina Hastoft Vis mer

Oppskrifter:

Gode & gule

Prøv disse gule kakene, perfekt til påske!

Publisert

Limekake med kandisert lime

6–8 personer

Ingredienser
Limekake

1 usprøytet lime
25 g smør
150 g sukker
2 egg
1 dl melk
125 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
1 avlang form, ca. 26 x 10 cm
smør til formen
lemon- eller limecurd

Kandisert lime
2 usprøytete lime
vann
120 g sukker

1. Kandisert lime: Skyll limene, skjær av endene, og skjær limene i skiver. Legg dem i en kjele med 1/2 l vann, og kok dem i 10 minutter. Ta opp skivene, og la dem dryppe av på kjøkkenpapir.
2. Kok opp 1 1/2 dl vann i en liten kjele, tilsett sukker, og la det smelte under omrøring. Legg limeskivene i sukkerlaken, og la dem småputre i 15 minutter. Legg dem på bakepapir, og la dem tørke natten over.
3. Limekake: Sett ovnen på 180°. Riv limeskallet fint, og press ut saften. Sett til side. Riv smøret på den grove siden av et rivjern og ned i en bolle. Tilsett sukker. Pisk i eggene 1 om gangen, og tilsett melk.
4. Bland mel med bakepulver og vaniljesukker, og sikt det i deigen under omrøring. Tilsett limeskall og 1 ss limesaft.
5. Smør formen med smør og deretter med lemon- eller limecurd. Legg kandisert lime i formen. Ha deigen i formen, og stek kaken i ovnen i 30 minutter.
6. Ta kaken ut av formen med en gang, og la den avkjøles på rist.

Små appelsinterter

10 stk.

Ingredienser
Tertedeig

120 g mykt smør
90 g melis
20 g mandelmel
1 egg
salt
små terteformer, ca. 10 cm i diameter

Appelsinkrem
3 usprøytede appelsiner
150 g melis
120 g smør
1 1/2 ss maisenna
4 egg

Topping
1 usprøytet appelsin
25 g melis
2 ss vann

1. Tertedeig: Rør mykt smør, melis og mandelmel sammen i en bolle. Rør i egget. Samle deigen med mel og litt salt. Elt deigen glatt, og la den hvile i kjøleskapet i ca. 1 time.
2. Appelsinkrem: Riv skallet av 1 appelsin fint, og press ut saften av alle appelsinene. Varm 2–2 1/2 dl appelsinsaft, revet appelsinskall, melis og smør i en kjele uten at det koker. Rør i maisenna.
3. Pisk 4 egg lett sammen, og varm opp i kjelen. Kremen må ikke koke, men skal tykne lett under konstant omrøring i ca. 10 minutter. Kremen blir tykkere under avkjøling. Slå av varmen, og la kremen kjøles helt av.
4. Sett ovnen på 180°. Kjevle ut tertedeigen, og legg den i formene. Stek dem i ovnen i 20 minutter, til de er lett gylne, og avkjøl dem på en rist.
5. Topping: Skjær appelsinen i tynne skiver. Dryss melis i en stekepanne, og tilsett vann. Varm opp til melisen er smeltet, legg på appelsinskivene, og la dem småputre i 5 minutter på hver side. Avkjøl.
6. Fyll de bakte tertene med appelsinkrem, og pynt hver av dem med en appelsinskive.

FOTO: Bjørn Jakobsen
FOTO: Bjørn Jakobsen Vis mer

Sitronhalvmåner

10–12 stk.

Ingredienser
2 usprøytede sitroner
250 g mykt smør
250 g sukker
4 egg
250 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2–1 ss vaniljesukker
porsjonsformer (ca. 10 cm i diameter)
ev. gul glasur

1. Sett ovnen på 170°. Riv skallet av begge sitronene fint, og sett det til side.
2. Press saft fra 1 sitron. Pisk smør og sukker sammen med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin. Rør eggene i 1 om gangen.
3. Bland mel med bakepulver og vaniljesukker, og sikt det i deigen under omrøring. Tilsett sitronskall- og saft.
4. Fordel deigen i smurte porsjonsformer på ca. 10 cm i diameter, og stek dem i ovnen i 40–50 minutter. La dem kjøles helt av før du eventuelt pynter med gul glasur.
5. Skjær kakene i halve, og server.

FOTO: Bettina Hastoft
FOTO: Bettina Hastoft Vis mer

Lemoncurd

3 små glass

Ingredienser
2 usprøytede sitroner
150 g sukker
3 egg
65 g mykt smør

1. Riv skallet fint av 1 sitron. Press saften ut av begge sitroner, så du får 1 dl sitronsaft.
2. Varm sitronsaft, sukker og egg langsomt opp i en kjele under omrøring, til massen tykner og blir kremete, den må ikke koke.
3. Tilsett smør i terninger og sitronskall under omrøring. Slå av varmen, og hell lemoncurden på skåldede glass. Oppbevar kjølig.

FOTO: Bettina Hastoft
FOTO: Bettina Hastoft Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer