Oppskrifter:

Gode & gule

Prøv disse gule kakene, perfekt til påske!

KAKE: Limekake med kandisert lime. FOTO: Bettina Hastoft
KAKE: Limekake med kandisert lime. FOTO: Bettina Hastoft Vis mer
Publisert

Limekake med kandisert lime

6–8 personer

Ingredienser
Limekake

1 usprøytet lime
25 g smør
150 g sukker
2 egg
1 dl melk
125 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
1 avlang form, ca. 26 x 10 cm
smør til formen
lemon- eller limecurd

Kandisert lime
2 usprøytete lime
vann
120 g sukker

1. Kandisert lime: Skyll limene, skjær av endene, og skjær limene i skiver. Legg dem i en kjele med 1/2 l vann, og kok dem i 10 minutter. Ta opp skivene, og la dem dryppe av på kjøkkenpapir.
2. Kok opp 1 1/2 dl vann i en liten kjele, tilsett sukker, og la det smelte under omrøring. Legg limeskivene i sukkerlaken, og la dem småputre i 15 minutter. Legg dem på bakepapir, og la dem tørke natten over.
3. Limekake: Sett ovnen på 180°. Riv limeskallet fint, og press ut saften. Sett til side. Riv smøret på den grove siden av et rivjern og ned i en bolle. Tilsett sukker. Pisk i eggene 1 om gangen, og tilsett melk.
4. Bland mel med bakepulver og vaniljesukker, og sikt det i deigen under omrøring. Tilsett limeskall og 1 ss limesaft.
5. Smør formen med smør og deretter med lemon- eller limecurd. Legg kandisert lime i formen. Ha deigen i formen, og stek kaken i ovnen i 30 minutter.
6. Ta kaken ut av formen med en gang, og la den avkjøles på rist.

FOTO: Bettina Hastoft
FOTO: Bettina Hastoft Vis mer

Små appelsinterter

10 stk.

Ingredienser
Tertedeig

120 g mykt smør
90 g melis
20 g mandelmel
1 egg
salt
små terteformer, ca. 10 cm i diameter

Appelsinkrem
3 usprøytede appelsiner
150 g melis
120 g smør
1 1/2 ss maisenna
4 egg

Topping
1 usprøytet appelsin
25 g melis
2 ss vann

1. Tertedeig: Rør mykt smør, melis og mandelmel sammen i en bolle. Rør i egget. Samle deigen med mel og litt salt. Elt deigen glatt, og la den hvile i kjøleskapet i ca. 1 time.
2. Appelsinkrem: Riv skallet av 1 appelsin fint, og press ut saften av alle appelsinene. Varm 2–2 1/2 dl appelsinsaft, revet appelsinskall, melis og smør i en kjele uten at det koker. Rør i maisenna.
3. Pisk 4 egg lett sammen, og varm opp i kjelen. Kremen må ikke koke, men skal tykne lett under konstant omrøring i ca. 10 minutter. Kremen blir tykkere under avkjøling. Slå av varmen, og la kremen kjøles helt av.
4. Sett ovnen på 180°. Kjevle ut tertedeigen, og legg den i formene. Stek dem i ovnen i 20 minutter, til de er lett gylne, og avkjøl dem på en rist.
5. Topping: Skjær appelsinen i tynne skiver. Dryss melis i en stekepanne, og tilsett vann. Varm opp til melisen er smeltet, legg på appelsinskivene, og la dem småputre i 5 minutter på hver side. Avkjøl.
6. Fyll de bakte tertene med appelsinkrem, og pynt hver av dem med en appelsinskive.

FOTO: Bjørn Jakobsen
FOTO: Bjørn Jakobsen Vis mer

Sitronhalvmåner

10–12 stk.

Ingredienser
2 usprøytede sitroner
250 g mykt smør
250 g sukker
4 egg
250 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2–1 ss vaniljesukker
porsjonsformer (ca. 10 cm i diameter)
ev. gul glasur

1. Sett ovnen på 170°. Riv skallet av begge sitronene fint, og sett det til side.
2. Press saft fra 1 sitron. Pisk smør og sukker sammen med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin. Rør eggene i 1 om gangen.
3. Bland mel med bakepulver og vaniljesukker, og sikt det i deigen under omrøring. Tilsett sitronskall- og saft.
4. Fordel deigen i smurte porsjonsformer på ca. 10 cm i diameter, og stek dem i ovnen i 40–50 minutter. La dem kjøles helt av før du eventuelt pynter med gul glasur.
5. Skjær kakene i halve, og server.

FOTO: Bettina Hastoft
FOTO: Bettina Hastoft Vis mer

Lemoncurd

3 små glass

Ingredienser
2 usprøytede sitroner
150 g sukker
3 egg
65 g mykt smør

1. Riv skallet fint av 1 sitron. Press saften ut av begge sitroner, så du får 1 dl sitronsaft.
2. Varm sitronsaft, sukker og egg langsomt opp i en kjele under omrøring, til massen tykner og blir kremete, den må ikke koke.
3. Tilsett smør i terninger og sitronskall under omrøring. Slå av varmen, og hell lemoncurden på skåldede glass. Oppbevar kjølig.

FOTO: Bettina Hastoft
FOTO: Bettina Hastoft Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer