Surdeigsstart og -oppfrisking
Tid: 5 minutterHviletid: 4 dagerMengde: 1 glass
Hvis du har fått eller kjøpt en surdeig, kan du nøye deg med å friske den opp, og dermed starte fra steg 3 nedenfor.
Ingredienser100 g vann (ca. 25°)75 g økologisk hvetemel25 g økologisk fullkornsrugmel
Oppfrisking av surdeig:100 g vann100 g økologisk mel
1. Bland lunkent vann og de to meltypene i en bolle. Rør godt sammen.
2. Ha deigen i et glass med lokk, og sett lokket løst på. Rør i surdeigen to ganger om dagen i 3–4 dager. Pass på at du også rører i bunnen, så surdeigens bunnfall ikke mugner. Surdeigen vil skille seg i en brunlig væske og mel, som bare skal røres sammen. Etter 4 dager skal surdeigen dufte som godt, kraftig, mørkt øl. Da er den perfekt og klar til å bli frisket opp når du skal bake med den.
3. Oppfrisking av surdeig: Ca. fire timer før du skal bruke av surdeigen, oppfrisker du den ved å gi den nytt vann og mel. Ha ca. 100 g surdeig i en bolle, og kast resten. Når du oppfrisker surdeigen, gjør du det i forholdet 1:1:1. Det vil si at bruker du 100 g surdeig, blander du den med 100 g vann og 100 g mel (bruk gjerne en blanding av hvetemel og grovt mel). Rør surdeig, vann og mel sammen til en masse som er homogen og smidig i konsistensen. La den oppfriskede surdeigen stå i glasset ved romtemperatur på kjøkkenbordet med et løst lokk over, slik at den kan puste. Etter 3–6 timer er den hevet og klar til bruk.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger