Alkoholfritt:

Har du hørt om NOLO?

Les om den alkoholfrie bølgen som har tatt storbyene i verden med storm.

ALKOHOLFRIE DRINKER: Ifølge ekspertene er det nå trendy å velge alkoholfrie alternativer. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOLFRIE DRINKER: Ifølge ekspertene er det nå trendy å velge alkoholfrie alternativer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NOLO står for No og Low, altså ingen eller lav. Det er alkohol man snakker om. Økt fokus på helse og velvære er den største årsaken til trenden.

– Det er hipt å være smart og sunn i våre dager. NOLO for meg starten på en slags bevegelse for å fremme en mer ansvarlig drikkekultur, sier bartender Anne Maurseth.

Ifølge Maurseth, som driver baren Andre til høyre i Oslo, er dette en voksende trend og mange har tatt et standpunkt om å drikke på en mer voksen måte. Noen har til og med valgt å ikke drikke alkohol i det hele tatt.

– Det er en økende etterspørsel etter lavalkoholdrinker og alkoholfrie alternativer på barer også i Oslo, sier hun.

I 2018 deltok Maurseth på en vann-kampanje under hashtaggen #saviourdrink. Maurseth og bartender Jesper Høst frontet kampanjen som oppfordret folk til å drikke litt mindre og oppføre seg litt bedre når de er på julebord.

– Fokus på seksuell trakassering spiller inn når man er på byen og #MeToo ruller opp de verste historiene. Man kommer ikke unna med dårlig oppførsel, og ei heller med alkohol som en unnskyldning, sier hun.

Behovet for gode alkoholfrie eller alkohol-lave cocktails er definitivt tilstede. Andre til Høyre og andre barer har null bullshit-policy. Man er ikke velkommen hvis man ikke oppfører seg.

LES OGSÅ: Hva med en iskald alkoholfri drink før middag?

ALKOHOLFRI SPRIT: 
I 2015 oppfant britiske Ben Branson den første destillerte spriten uten alkohol. FOTO: Seedlip
ALKOHOLFRI SPRIT: I 2015 oppfant britiske Ben Branson den første destillerte spriten uten alkohol. FOTO: Seedlip Vis mer

Verdens første destillerte alkoholfrie sprit

I 2015 oppfant britiske Ben Branson den første destillerte spriten uten alkohol. Han brukte urter som han selv hadde dyrket. Først lagde han 1000 flasker og solgte dem ut på tre dager. Han lagde nye 1000 flasker og de solgte ut på tre timer. De neste 1000 flaskene solgte ut på 30 minutter.

– Han traff åpenbart et marked som hadde lengtet etter et slikt produkt for folk som er ute etter et godt alkoholfritt alternativ når man er på byen.

– Han tok utgangspunkt i tanken «Hva drikker jeg når jeg ikke drikker?», forteller Claire Smith-Warner, merkevaresjef for Seedlip som produserer verdens aller første alkoholfrie sprit.

Nå brukes produktene fra Seedlip på over 300 michelinstjerneerestauranter og barer over hele verden, også i Norge.

Det gikk opp et lys for Ben da han var på en fin restaurant. Han ville ikke drikke alkohol og spurte om de hadde noe spennende og alkoholfritt. Han fikk en mocktail med søt juice. Da tenkte han: Hvorfor må jeg drikke noe så kjipt når jeg velger å ikke drikke? Hvorfor kan ikke jeg få samme opplevelse som de som drikker alkohol? Noe voksent, tørt og godt?

Det er en etterspørsel her som jeg vil dekke, tenkte han.

LES OGSÅ: Til denne desserten trenger du kun to ingredienser!

Helsefokus

– Seedlip oppfører seg som sprit og er enkel å blande med soda, tonic eller andre blandevann til en deilig cocktail, forklarer Claire Smith-Warner.

– Det er en super måte for bartendere å være kreative på når de skal lage en alkoholfri cocktail.

Folks forhold til alkohol er i forandring. Vi blir mer og mer oppmerksom på helse og konsekvensene ved å drikke alkohol, sier Claire.

I Storbritannia faller alkoholforbruket kraftig. tyve prosent av alle voksne drikker ikke alkohol i det hele tatt.

EKSPERTEN: Claire Smith-Warner, merkevaresjef for Seedlip som produserer verdens aller første alkoholfrie sprit.FOTO: Helle Valebrokk
EKSPERTEN: Claire Smith-Warner, merkevaresjef for Seedlip som produserer verdens aller første alkoholfrie sprit.FOTO: Helle Valebrokk Vis mer

I London drikker ikke en tredjedel av unge under 25 år. Dette er på grunn av helse. Synlighet på sosiale media er også en grunn til at unge mennesker ikke vil vise seg beruset, forteller Claire.

– For oss er det rett og slett tydelig at folk vil drikke mindre av helseårsaker, forteller Claire.

Alkohol og karriere er ikke forenelig. Vi jobber med å utvikle enda flere produkter og i løpet av de neste årene vil vi se flere aktører på markedet. Jeg håper at vi om noen år ikke vil snakke om dette som en alkoholfri trend, men heller noe som en vanlig ting slik det å være vegetarianer er nå, avslutter Claire Smith-Warner.

LES OGSÅ: Denne ostekaken med Kongen av Danmark vil sende deg rett til godishimmelen!

ALKOHOLFRI DINRK: Hva med å bestille en alkoholfri drink neste gang du er ute? FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOLFRI DINRK: Hva med å bestille en alkoholfri drink neste gang du er ute? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Økt trend

– Vi får stadig flere gjester som ønsker NOLO-alternativer, og Seedlip er det råeste på markedet for øyeblikket. Vi vil vise at alkoholfrie drinker ikke trenger å smake tropisk frokostjuice, eller må være en Munkholm. Vi serverer ikke brus fra kommersielle aktører, så da er det enda viktigere å tilby et godt utvalg, forteller bartender Maurseth.

– Jeg vil vel kanskje si at NOLO-brands som Seedlip og andre, er et greit alternativ når man ønsker å lage drinker som kan kombineres med mat, eller som ingrediens i drinker når man ønsker krydderkompleksitet uten alkohol, sier Monica Berg som er norsk bartender bosatt i London.

LES OGSÅ: Kakedrøm med hvit sjokolade, bær og nøtter!

VEL SÅ GODT: Vi vil vise at alkoholfrie drinker ikke trenger å smake tropisk frokostjuice, eller må være en Munkholm, sier Maurseth. FOTO: Seedlip
VEL SÅ GODT: Vi vil vise at alkoholfrie drinker ikke trenger å smake tropisk frokostjuice, eller må være en Munkholm, sier Maurseth. FOTO: Seedlip Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer