Stikkelsbærfromasj
4 personer
Tid: 45 min
Kjøletid: Minst 3 timer
Ingredienser
250 g stikkelsbær
1 vaniljestang
100 g sukker
2 ss vann
3 gelatinplater
2 egg
2 klype salt
3,5 dl kremfløte
50 g sukker
½ usprøytet sitron
1. Skyll stikkelsbærene. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Ha stikkelsbær, vaniljefrø, den tomme vaniljestangen, sukker og vann i en kasserolle, og kok opp. La det koke i 8–10 minutter, til stikkelsbærene er møre og brister lett. Avkjøl.
2. Ta av 1/3 av stikkelsbærgrøten, og kjør den helt glatt med en stavmikser. Legg resten av stikkelsbærgrøten i bunnen av en glasskål. Legg gelatinen i bløt i en skål med kaldt vann i 10 minutter.
3. Skill eggene i plommer og hviter, og pisk eggehvitene stive med salt i en annen skål. Pisk 2 dl fløte til krem i en tredje skål. Pisk eggeplommene luftige med sukkeret i en fjerde skål. Hell stikkelsbærene som er kjørt med stavmikser i skålen med eggedosis, og vend sammen.
4. Klem vannet ut av gelatinen, og legg den i en kasserolle. Tilsett sitronsaft, og varm opp til gelatinen er smeltet. Hell gelatinen i en tynn stråle i skålen med eggedosis mens du pisker med en elektrisk pisker. Vend krem og stivpiskede eggehviter i med en slikkepott.
5. Hell fromasjen i glasskålen, og bland den godt med stikkelsbærkompotten i bunnen. La den stå i kjøleskapet i minst 3 timer før servering, så den rekker å få sette seg.
6. Servering: Pisk resten av fløten til krem med en elektrisk pisker, og fordel den over fromasjen. Pynt med strimlet sitronskall, og server fromasjen kald.