Pavlova

Her er bakebloggernes beste marengs-tips!

Perfekt for deg som skal servere pavlova på 17.mai.

MARENGS: Skal du bake pavlova? Her får du bakebloggernes beste tips til hvordan du kan få perfekt marengs. Foto: NTB Scanpix
MARENGS: Skal du bake pavlova? Her får du bakebloggernes beste tips til hvordan du kan få perfekt marengs. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år møter jeg på samme problem når jeg skal bake pavlova til 17.mai-festen: marengsen blir ikke perfekt. For å unngå at dette skjer i år, har jeg spurt to av Norges største bake-bloggere om hva skal til for å få en marengs som er glansfull og velsmakende? (Pssst: Usikker på hva du skal ta med på 17.mai-frokosten? Her får du noen gode tips!

Anne Brith Davidsen, som er kjent fra «Bloggerne» og «Hele Norge baker», og har bloggen annebrith.no, forteller til KK.no at det er først og fremst viktig å vite at det finnes tre typer marengs: fransk, sveitsisk og italiensk. 

- Den franske marengsen er den vanligste varianten og lages ved at eggehvite og sukker piskes til marengs (det er denne vi bruker når vi skal bake pavlova). Den sveitsiske marengsen kalles også varmpisket marengs. Man pisker eggehviter og sukker over vannbad, noe som gjør at man får en kraftigere marengs som tåler litt mer. Denne er ofte brukt om fyll i kaker eller som basis i smørkrem. 

- Den italienske marengsen er den sterkeste av alle. Den kan også stå litt lengre før den stekes enn vanlig marengs. Italiensk marengs lages ved at vann, sukker og eventuelt glukose varmes opp til 121 grader og helles i en tynn stråle over den piskede eggehviten, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Slik lager du glutenfri pavlova

Ha utstyret i orden 

Manuela Kjeilen, som er kvinnen bak bloggen passionforbaking.com, forteller at det er viktig å ha utstyret i orden før du begynner å lage selve marengsen. 

- Sørg for at bollen og vispen er helt ren og tørr. Plastboller kan ha skjulte spor av fett fra tidligere bruk, derfor er best å bruke en glass- eller metallbolle. Selv foretrekker jeg å bruke en metallbolle. (Pssst, visste du at sitron kan fjerne fett fra plastboller? Du kan lese mer om dette i denne DinSide-saken

- Hva slags mixer skal man bruke? 

- Selv om du ikke eier en kjøkkenmaskin eller en håndmixer kan du likevel lage flott marengs. Når det er sagt, synes jeg det er best å bruke en kjøkkenmaskin. Fordelen med denne er at den gir en luftigere blanding. Vispingen går raskere og mer effektivt enn når man bruker en håndmixer eller håndvisp. 

Videre forteller Kjeilen at hun alltid bruker varmluft når hun lager marengs. 

- Da blir marengsen sprøere og stekt jevnt. Dersom du ikke har varmluftsfunksjon på ovnen din går det fint, men jeg anbefaler da at du lar den ferdig stekte marengsen bli stående i ovnen i noen ekstra timer etter at ovnen er slått av, sier hun. 

LES OGSÅ: Ingrediensen bakebloggerne elsker

9 tips til perfekt marengs! 

Nedenfor finnes du Davidsens beste tips til perfekt marengs: 

 1. Bruk alltid romtempererte egg. Ferske eggehviter gir best resultat. 
 2. Begynn å vispe eggehvitene på lavere hastighet for så å øke opp mot maksimum hastighet. 
 3. Eggehviter øker opp til 8 x volum når du pisker dette. Sukker, salt og eddik gjør at volumet minsker.

 4. Sukkeret hjelper til med å stabilisere marengsen, men gjør også at prosessen med å få det pisket til riktig volum tar lengre tid. Volumet vil også bli mindre når du har i sukkeret. Du skal ta deg god tid til å ha i sukkeret - en tommelfingerregel er at sukkeret skal blandes i eggehviten i løpet av 3 minutter.

 5. Hvis oppskriften sier at du skal ha salt i så ha dette i når eggehvitene har blitt pisket opp til 3x sitt volum. Om saltet has i for fort kan strukturen til proteinet bli ødelagt og stabiliteten til marengsen blir dårligere.

 6. Salt i marengs sørger også for at prosessen med å piske opp eggehvitene forlenges og da vil du automatisk få en mer stabil marengs. Samtidig som salt er en smakstilsetter.

 7. Eddik eller annen syre i marengsen sørger for at marengsen blir stabil og at denne antageligvis ikke kollapser ved steking.

 8. Når marengsen er ferdig, sprøyt den ut og stek den umiddelbart. Marengs som står lenge på benken blir myk og kan lett kollapse. Vet du at du skal ha det stående en stund før det settes i ovnen, bør du lage italiensk marengs.

 9. Marengs skal alltid stekes på lav temperatur. Dette er som regel mellom 99-104 grader. Egentlig sier vi ikke at den stekes den tørker.  

LES OGSÅ: «Kake i kopp»: Nugattidrøm på 3 minutter

Anne Briths pavlova 

Er du på utkikk etter en god pavlova-oppskrift? Nedenfor finner du Anne Briths favoritt. 

Dette trenger du: 

 • 4 egghviter (eller 5 hvis det er små egg)
 • 240 gram sukker (eller 300) 
   

Slik gjør du: Mål opp sukker og fordel dette på et bakepapir på en bakeplate. Varm sukkeret i 5-7 minutter i ovn på 200 grader. Pisk opp eggehvitene og ha det varme sukkeret i litt etter litt. Pisk på medium til høy hastighet til alt sukkeret er pisket inn og du har en glatt og fin marengs. Fordel, marengsen på et bakepapir og stek denne i 1,5 timer på 110 grader. 

Krem: Pisk opp 6 dl fløtekrem og ha dette over bunnen. Pynt med bær. 

PAVLOVA: Anne Briths herlige pavlova. Foto: Anne Brith Davidsen
PAVLOVA: Anne Briths herlige pavlova. Foto: Anne Brith Davidsen Vis mer

PAVLOVA: Den perfekte kaken å servere på 17.mai-festen! Foto: Anne Brith Davidsen
PAVLOVA: Den perfekte kaken å servere på 17.mai-festen! Foto: Anne Brith Davidsen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer