Trine Sandberg

Her er matekspertenes favorittoppskrifter

Trine Sandberg, Monica Csango, Ole Martin Alfsen og Kjartan Skjelde.

TRINE SANDBERGS FAVORITT: Trine Sandberg fra Trines matblogg sier det (og vi har kvalitetssikret): torsk + chorizo = sant! Foto: Trine Sandberg
TRINE SANDBERGS FAVORITT: Trine Sandberg fra Trines matblogg sier det (og vi har kvalitetssikret): torsk + chorizo = sant! Foto: Trine Sandberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I KK SPIS, vårt flunkende nye matmagasin som er i salg fra mandag 4. mai, deler Norges fremste mateksperter sine favorittoppskrifter, slik at vi vanlige dødelige også kan lage dem! 

I BUTIKK 4. MAI: KKs nye matblad - KK SPIS.
I BUTIKK 4. MAI: KKs nye matblad - KK SPIS. Vis mer

Hva med Sweet Pauls favoritt, pai med bifftomater og basilikumsolje, eller Kjartan Skjeldes ørretsalat til middag? Sjekk ut disse oppskriftene!

LES OGSÅ: Deilig og lett nudelsuppe

Pai med bifftomater og basilikumsolje

Paul Løwe, redaktør for Sweet Paul

- Jeg elsker hvor «rent» denne paien smaker. Hver ingrediens kommer til sin rett. Bruk gode, modne tomater. Paideigen smaker deilig av mandler og pepper.

Du trenger: 

Paibunn
♦ 2 dl hvetemel
♦ 1/2 dl mandelmel
♦ 1/2 ts salt
♦ 1/2 ts fersk, kvernet pepper
♦ 100 g smør
♦ iskaldt vann 

Paul Løwe er mannen bak Sweet Paul. Foto: Paul Løwe
Paul Løwe er mannen bak Sweet Paul. Foto: Paul Løwe Vis mer

Fyllet
♦ 2 dl fersk ricotta
♦ 1 dl revne basilikumblader
♦ salt og pepper
♦ skivede bifftomater
♦ 1 dl basilikum, hel med kvister
♦ 1/2 fedd hvitløk
♦ 1 dl olivenolje

Slik gjør du:  
1. Bland mel, salt, pepper og smør i en stor bolle. Kna sammen med hendene til en kornete masse.Tilsett kaldt vann, litt av gangen, til deigen henger godt sammen. Pakk i plast og sett til kjøling i en time.

2. Ta ut deigen, og kjevle flat mellom to flak bakepapir. Dekk bunnen av en paiform med deigen.

Husk å smøre deigformen først. Prikk hull i deigen med en gaffel. Sett i fryser i 15 minutter. Stek på 200 grader i 15 minutter eller til den har en fin, gyllen farge. Avkjøl på en rist.

Perfekt til koldtbordet!
 Foto: Paul Løwe
Perfekt til koldtbordet! Foto: Paul Løwe Vis mer

3. Bland ricotta og basilikumblader i en bolle, smak til med salt og pepper. Smør over paibunnen. Dekk med tomatene. Bland hel basilikum, hvitløk og olje i en blender, smak til med salt. Drypp olje over paien og server. 

LES OGSÅ: Falafel med rødbetsalat og svart kesam

Torsk med chorizosalsa

Trine Sandberg, trinesmatblogg.no

- Fisk er fastfood – det tar faktisk kortere tid å steke et fiskestykke enn å varme opp en ferdigpizza!

- Jeg elsker fisk, og torsk eller skrei er nok min absolutte favoritt, gjerne med en salsa som sparker ifra litt – og som setter ekstra fart på fiskemiddagen!

Til fire posjoner trenger du: 

Trine Sandberd står bak den kjente bloggen trinesmatblogg.no. Foto: Gry Traaen
Trine Sandberd står bak den kjente bloggen trinesmatblogg.no. Foto: Gry Traaen Vis mer

♦ 700-800 g torskefilet, i 4 porsjonsstykker
♦ olivenolje
♦ sitronsaft
♦ havsalt og pepper
♦ 1 stort blomkålhode, i buketter
♦ 3 poteter, i biter
♦ 1-2 hvitløksfedd, grovt hakket
♦ 1 ss smør
♦ 1-2 ss crème fraîche
♦ salt og pepper
♦ Fyrrig salsa:
♦ 3 ss pinjekjerner, ristet
♦ 1 dl olivenolje
♦ 150 g chorizopølse (gjerne en pikant type)
♦ 1 sjalottløk, finhakket
♦ 1 hvitløksfedd, finhakket
♦ 2 soltørkede tomater, finhakket
♦ ca. 1/4 rød chili, finhakket

Slik gjør du: 

1. Krydre torsken med havsalt på den ene siden og la den ligge og trekke noen minutter. Skyll av saltet, tørk fisken med litt kjøkkenpapir, og krydre deretter med pepper og salt. Legg torsken i et smurt ildfast fat. Stekes midt i ovnen (vanlig over- og undervarme)  ved 150 grader i ca. 15 minutter.

2. Ta formen ut av ovnen og dekk den med aluminiumsfolie. La fisken stå og hvile slik i ca. 5 minutter. 

3. Kok blomkålbuketter, poteter og hvitløk i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine. Hell av kokevannet og la kasserollen stå å dampe på lav temperatur i et par minutter slik at alt vannet fordamper. Tilsett smør og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Smak til med crème fraîche, salt og pepper. 

4. Fjern skinnet på chorizoen og skjær den opp i små terninger. Hakk opp sjalottløk, hvitløk, chili og soltørket tomat, slik at alt er klart. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne og legg til side. Ha oljen i pannen og tilsett pølsebitene som får surre ca. ett minutt, før du tilsetter finhakket sjalottløk, soltørkede tomater, hvitløk og chili (etter smak). La dette stå og kose seg på svak varme i et par minutter. Rett før servering tilsetter du pinjekjerner og finhakkede krydderurter, samt smaker til med en raus skvis med sitronsaft. 

5. Kok asparges i lettsaltet vann, til de er møre, etter ca. 3 minutter. Hell umiddelbart av vannet. Server torsken sammen med grønnsakene, og topp det hele med en raus skje med chorizosalsaen.  

TRINE SANDBERGS FAVORITT: Trine Sandberg fra Trines matblogg sier det (og vi har kvalitetssikret): torsk + chorizo = sant! Foto: Trine Sandberg
TRINE SANDBERGS FAVORITT: Trine Sandberg fra Trines matblogg sier det (og vi har kvalitetssikret): torsk + chorizo = sant! Foto: Trine Sandberg Vis mer

LES OGSÅ: 5 knallgode middagsoppskrifter med egg

Fiskesuppe Bekkjarvik

Ørjan Johannessen, kjøkkensjef ved Bekkjarvik Gjestgiveri og vinner av Bocuse d’Or 2015

– Med sin enkle og rene smak av hav og tradisjoner, er Bekkjarvik Fiskesuppe i all sin  enkelhet noe av det beste jeg vet. Vi har hatt den på menyen i over 30 år. 

Ørjan Johannessen er kjøkkensjef ved Bekkjarvik Gjestgiveri. Foto: Impulsfoto.no
Ørjan Johannessen er kjøkkensjef ved Bekkjarvik Gjestgiveri. Foto: Impulsfoto.no Vis mer

- Det blir ramaskrik på gjestgiveriet om vi fjerner fiskesuppen fra menyen. Mange av gjestene våre tar ferga hit, ofte fra Bergen, bare for å spise fiskesuppe! 

Du trenger: 

♦ 70 g smør
♦ 70 g hvetemel
♦ 1 l fiskekraft
♦ 3 dl fløte
♦ 2 dl crème fraîche
♦ salt etter smak
♦ 2-4 ss eddik 7 %
♦ 400 g fisk, for eksempel sei, laks eller brosme
♦ ½ kg hele blåskjell
♦ 1 gulrot
♦ 1 purreløk
♦ grønn karse
♦ 4 ss olivenolje til anretning
♦ 100 g rensede kokte reker

Slik gjør du: 

1. Smelt smør i en kjele og tilsett mel. Rør godt og spe inn varm fiskekraft under konstant omrøring så det ikke blir klumper. La småkoke i cirka 10–15 minutter. 

2. Rør sammen fløte og crème fraîche. Tilsett fløteblandingen under omrøring. Smak til med salt og eddik.

3. Kutt fisken i terninger á 2 x 2 cm, og grønnsakene i tynne strimler. La fisk, blåskjell og grønnsaker trekke i den varme suppen de siste ti minuttene før servering. Velg selv om du vil servere suppen med hele eller rensede blåskjell. 

4. Tilsett rekene rett før servering. Drypp olivenolje over hver suppeskål. Topp med karse.

Lag fiskesuppe som en verdensmester! Foto: Impulsfoto.no
Lag fiskesuppe som en verdensmester! Foto: Impulsfoto.no Vis mer

LES OGSÅ: Tortilla med choriza og paprika

Stekt laks med kaperssmør, kesamsalat og nypoteter

Ole Martin Alfsen, kokk og vinkelner, kjent fra «4 stjerners middag». 

– Dette er vår og sommemermat på sitt beste. Det er veldig enkelt og går raskt å lage, den smaksrike og litt fete laksen går så godt med den friske, sursøte kesamdressingen som salaten vendes i. Med litt kaperssmør får du også med litt av det hedonistiske, rike smaksbildet som løfter det hele. Serveres gjerne med et glass rosé eller Riesling.    

Ole Martin Alfsen er kokk og vinkelner. Vi kjenner ham nok best fra 4 stjerners middag. Foto: Sigurd Fandango
Ole Martin Alfsen er kokk og vinkelner. Vi kjenner ham nok best fra 4 stjerners middag. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

Vi nordmenn er vant til å servere rømme til stekt eller bakt laks. Den syrlige kesamsalaten fungerer på samme måte, men gir i tillegg crunch og kontrast til retten. En herlig sommermiddag! 

♦ 600 g laks
♦ salt og pepper
♦ 2 ss olje
♦ Kaperssmør
♦ 3 ss smør
♦ 1 sjalottløk i skiver
♦ 1 ss kapers
♦ 4 ss soyasaus
♦ 4 ss sitronsaft
♦ ½ pk kruspersille – finhakket
♦ 600 g nypotet 

Kesamsalat
♦ 1 issalathode – finsnittet
♦ 2 dl kesam naturell
♦ 3 ss hvitvinseddik
♦ 2–4 ss sitronsaft
♦ 2 ss sukker
♦ salt og pepper

1. Sett over poteter. Riv opp salaten i grove biter og vask den i kaldt vann. Tørk den i en salatslynge eller i et rent kjøkkenhåndkle. Smak til dressingen slik du liker den. Oppskriften her er et friskt utgangspunkt, noen liker den litt rundere og søtere. La derfor dressingen stå og sette seg 10 minutter slik at sukkeret får løst seg skikkelig opp før du smaker til. Sett den kjølig. 

2. Stek laksen rett før salaten er ferdig, slik at den ikke blir tørr. Varm opp en stekepanne med høy temperatur. Krydre fisken med salt og pepper.Ha olje i panna, legg fiskestykkene i og skru ned til litt over middels temperatur. Stek fisken gyllen på begge sider og tilsett smøret mot slutten av steketiden. Totalt skal fisken ha omtrent 4–6 minutters steketid. Løft ut fisken og la den hvile på et fat. 

3. Lag stekesjyen i samme panna du stekte fisken i. Tilsett løken, la det frese og bli blankt men ikke brunt. Ha i kapers og trekk panna til side. Klem over sitron, ha i soyasaus og smak til. Server med smeltet smør, kokte poteter og kesamsalat. Slå dressingen over salaten rett før servering og server umiddelbart.   

De små detaljene som løfter fiskemiddagen til nye høyder: her er de! Foto: Sigurd Fandango
De små detaljene som løfter fiskemiddagen til nye høyder: her er de! Foto: Sigurd Fandango Vis mer

LES OGSÅ: Matmuffins du kan spise hver dag!

Jødisk flettebrød

Monica Csango, matblogger kjent fra Kakekrigen:

– Da jeg var yngre var jeg stamgjest hos en jødisk familie i Oslo. Flettebrødet var en viktig del av fredagsmåltidet.  

- Brødet har sterke jødiske tradisjoner, og serveres også til nyttår. Da pleier man å ta en bit av brødet, dyppe det i honning og ønske noe godt for året som venter. Det har litt sødme, så ofte synes jeg det er best med bare salt smør oppå. Det smaker forresten utmerket ristet dagen derpå også!  

Vi kjenner matbloggeren Monica Csango fra Kakekrigen. Foto: Geir Dokken
Vi kjenner matbloggeren Monica Csango fra Kakekrigen. Foto: Geir Dokken Vis mer

Du trenger: 

Deig:
♦ 1 kg hvetemel
♦ 4 egg
♦ 1 dl nøytral olje
♦ 1 pk gjær
♦ 1 ss sukker (dette bruker du til å booste ♦ gjæren)
♦ 2 dl lunkent vann
♦ 1 ts salt
♦ 50 gram sukker

Topping:
♦ 1 egg
♦ Sesamfrø

1. Ha gjæren i en bolle, tilsett sukker og rør ut med lunkent vann. Sett til side til det begynner å boble. Rør i oljen. 

2. Rør i ett og ett egg om gangen, deretter sukkeret, så hvetemelet, litt av gangen. Jeg brukte min gamle miksmaster med eltekrok - funket utmerket. Har du en Kitchenaid som kan gjøre jobben for deg, så bruk den! Når deigen er glatt, setter du den til å heve på et varmt sted. Minimum 1 time, men har du 2 timer til rådighet, la det skje. Brødet blir veldig godt med den ekstra timen. 

3. Når deigen er ferdighevet triller du ut tre pølser og lager en flette av dette. Sett på et bakepapir og la etterheve på et varmt sted igjen, i 20-30 minutter. 

4. Pensle med sammenpisket egg og strø på MASSE sesamfrø. Stekes på 190 grader i 25 -30 minutter eller til brødet har fått en dyp gylden farge. Avkjøles på rist. Spises slik det er, med smør og syltetøy eller annet som eventuelt faller deg inn av godsaker. 

Monicas flettebrød smaker av gode minner. Foto: Monica Csango
Monicas flettebrød smaker av gode minner. Foto: Monica Csango Vis mer

LES OGSÅ: Denne desserten har bare 130 kalorier

Ørretsalat

Kjartan Skjelde, Tango bar og kjøkken/ Fish and Cow og programleder i MasterChef.

– Denne ørretsalaten er en frisk og delikat middaggssalat med smak av sommer. Mange av elementene kan forberedes i god tid og settes sammen i en fart.  

Kjartan Skjelde er programleder i MasterChef Foto: Arne Bru Haug/ABH Foto
Kjartan Skjelde er programleder i MasterChef Foto: Arne Bru Haug/ABH Foto Vis mer

Du trenger: 

♦ 600 g ørretfilet med skinn
♦ salt og pepper
♦ 2 ss olivenolje
♦ 4 hjertesalater
♦ 1 liten friséesalat
♦ 4 egg
♦ 1 rødløk
♦ 1 eske brekkbønner
♦ 1 boks sardiner

Majones:
♦ 1 eggeplomme
♦ 1 ss sennep
♦ 1 ss eplesidereddik
♦ 3 dl raps- eller olivenolje
♦ revet skall av 1 sitron
♦ salt, kajennepepper og noen dråper sitronsaft
♦ 10 dillkvister
♦ evt. blomkarse eller andre spiselige blomster 

1. Varm stekeovnen til 120°C. Skrap skinnet for overflødige skjell. Dryss salt og pepper på begge sider av fileten. Legg i ildfast form. Drypp over olje. Stek fisken i 20 minutter. 

2. Ta ut fisken og fjern skinnet.  Skru opp temperaturen til 200°C. Legg skinnet tilbake på bakepapir på stekebrett. Stek sprøtt i 10 minutter. Brekk opp og fordel rundt i salaten sammen med fiskestykker. 

3. Rens og tørk salaten, riv i mindre blader og fordel utover et vidt fat. Kok eggene i 6 minutter. Skrell dem og del på tvers. Skjær løk i skiver og dryss over. Kok brekkbønner i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Avkjøl. Legg alt utover salatfatet. Fordel sardiner på toppen.

4. Lag majonesen: Pisk eggeplomme med sennep og eddik. Riv i sitronskall. Visp i oljen i en tynn stråle. Smak til med salt, kajennepepper og juster med sitronsaft. Sett skjeer med majones oppå salaten. Pynt med dillkvister og blomkarse. 

Super salat hvis du har rester av kokt eller bakt fisk! Foto: Arne Bru Haug/ABH Foto
Super salat hvis du har rester av kokt eller bakt fisk! Foto: Arne Bru Haug/ABH Foto Vis mer

Denne saken, og en haug andre deilige oppskrifter er på trykk i vårt helt nye magasin KK SPIS, som du finner i butikkhyllene fra 4. mai!

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer