VELKOMST: Strawberry sour med frisk mynte og nachos med jordbærmangosalsa. FOTO: Inge Skovdal
VELKOMST: Strawberry sour med frisk mynte og nachos med jordbærmangosalsa. FOTO: Inge SkovdalVis mer

Grillfest:

Herlig hagefest!

Med denne menyen blir det garantert en vellykket grillfest.

Strawberry sour med frisk mynte

Tid: 15 minutter.
Antall personer: 6

Ingredienser
skall og saft av 3 usprøytede sitroner
1 ½ dl vann
1 ½ dl sukker
400 g jordbær
1 l vann med kullsyre
1 potte mynte
masse isterninger
vodka etter smak

1. Skjær skallet tynt av 2 sitroner med en skarp kniv, uten at du får med den hvite hinnen.
2. Press saften ut av de 2 sitronene i en kjele. Tilsett vann og sukker, og kok opp. La koke til blandingen er som tyntflytende sirup, og la den deretter avkjøles.
3. Rens jordbær, og del dem i fire. Skjær den siste sitronen i smale båter.
4. Hell sitronsirupen i en stor kanne sammen med kullsyreholdig vann, jordbær, sitronbåter, sitronskall og mynteblader.
5. Tilsett vodka etter smak like før servering – og flust med isterninger.

Nachos med jordbærmangosalsa

Tid: 20 minutter.
Antall personer: 6

FOTO: Inge Skovdal
FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ingredienser
200 g tortillachips

Jordbærmangosalsa
500 g jordbær
1 moden mango
1 frisk rød chili
1 rødløk
en liten håndfull koriander
1 ss flytende honning
saft av 2 lime

1. Jordbærmangosalsa: Rens jordbærene, skjær dem i båter, og hakk dem grovt. Skjær mangokjøttet løs fra steinen, skjær av skallet, og del mangokjøttet i små terninger.
2. Rens og hakk chilien. Rens rødløken, og hakk begge deler fint. Hakk koriander fint.
3. Bland mango, chili og rødløk i en skål. Tilsett honning og 1/2 dl friskpresset limesaft, og vend det forsiktig sammen. Vend i hakket koriander og jordbær.
4. Anrett tortillachips i en skål, og server med jordbærmangosalsa til.

Grillede scampispyd med sitronhvitløkaioli

Tid: 20 minutter.
Antall personer: 6

FORRETT: Grillede scampispyd med sitronhvitløkaioli. FOTO: Inge Skovdal
FORRETT: Grillede scampispyd med sitronhvitløkaioli. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ingredienser
600 g scampi med skall, velg miljømerkede
saft av 1 sitron
salt
6 tynne grillspyd i tre

Sitronhvitløkaioli
2 dl god majones
skall av 1 usprøytet sitron
3 fedd hvitløk

Til servering
1 godt brød
1 sitron salt

1. Tenn grillen i god tid. Hvis du bruker en grillstarter, er kull eller briketter klare til bruk etter ca. 25 minutter.
2. Lag et fint snitt på langs av hver scampi, og fjern tarmen. Press sitronsaft over scampiene, og krydre dem lett med salt. Fordel dem på 6 grillspyd, og stek dem på grillen i 1–2 minutter på hver side.
3. Sitronhvitløkaioli: Rør majones sammen med finrevet sitronskall i en skål. Smak til med presset hvitløk.
4. Servering: Varm eventuelt brødet, og server de grillede scampispydene med sitronhvitløkaioli og brød til. Skjær sitronen i båter, og sett dem fram på bordet sammen med salt, så man selv kan dryppe sitronsaft over rekespydet sitt og krydre dem med ekstra salt.

Potetstaver med parmesan, hvitløk og trøffelmajones

Tid: 15 minutter.
Ovnstid: 30 minutter.
Antall personer: 6

Potetstaver med parmesan, hvitløk og trøffelmajones. FOTO: Inge Skovdal
Potetstaver med parmesan, hvitløk og trøffelmajones. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ingredienser
6 store bakepoteter
½ dl olivenolje
2 ts hvitløkpulver
100 g parmesan
2 ts salt
Trøffelmajones
½ dl trøffelolje
2 dl majones

1. Sett ovnen på 180 ° varmluft. Skrubb potetene, og skjær dem i lange ensartede staver. Vend dem i en blanding av olje, hvitløkpulver, nyrevet parmesan og salt.
2. Legg potetstrimlene på 2 stekeplater kledd med bakepapir, og stek dem i ovnen i ca. 30 minutter, til de er gylne og sprø. Vend dem etter ca. 20 minutter. 3. Trøffelmajones: Rør trøffelolje i majonesen, og server den til potetstavene.

Hjemmelagd ketsjup

Tid: 20 minutter.
Antall personer: 6

Hjemmelaget ketsjup. FOTO: Inge Skovdal
Hjemmelaget ketsjup. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ingredienser
500 g cherrytomater
2 ts brunt sukker
1 ts hvitvinseddik
2 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts worcestershiresauce

1. Skyll og del cherrytomatene i to. Kok dem opp i en kjele sammen med alle de andre ingrediensene.
2. Skru ned temperaturen, og la tomatblandingen småputre i ca. 10 minutter. 3. La tomatblandingen avkjøles litt. Kjør den til en jevn ketsjup med en stavmikser.
4. Hell ketsjupen på rengjorte glass eller flasker, og la den kjøles helt ned. Oppbevar ketsjupen i kjøleskapet til den skal brukes.

Burgere med stekt løk og salat

Tid: 25 minutter.
Antall personer: 6

HOVEDRETT: Burgere med stekt løk, salat og grove burgerbrød. FOTO: Inge Skovdal
HOVEDRETT: Burgere med stekt løk, salat og grove burgerbrød. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ingredienser
1,2 kg karbonadedeig
3 ss worcestershiresauce
½ ss tørkede chiliflak
salt og nykvernet pepper

Stekt løk
2 rødløk

Blandet salat
200 g salatblader
200 g cherrytomater
1 gulrot
en håndfull friske ertespirer

Til servering
god majones
burgerbrød

1. Rør karbonadedeigen sammen med worcestershiresauce, chiliflak, salt og pepper i en bolle. Del farsen i 12 like store porsjoner, form dem til flate burgere med samme diameter som burgerbrødene.
2. Stek burgerne på grillen i 5–7 minutter på hver side, til de er akkurat gjennomstekt.
3. Stekt løk: Rens rødløkene. Skjær dem i båter, men bevar bunnen så løkene ikke skilles for mye. Stek dem på den varme grillen i ca. 1 minutt på hver side. 4. Blandet salat: Skyll og tørk salatbladene. Skyll cherrytomatene, og skjær dem i skiver. Skrell gulroten, og riv den grovt. Skyll ertespirene. Vend salatblader, tomater, gulrot og ertespirer sammen i en bolle.
5. Servering: Del burgerbrødene, og varm dem i ovnen eller på grillen. Samle i alt 12 burgere med fyll av majones, blandet salat, grillet burger, stekt løk, ost og hjemmelagd ketsjup. Server 2 burgere per person med potetstaver til.

LES OGSÅ: KK Grillskole: Derfor skal du helle vann på grillen for å få en jevnere temperatur

Grove burgerbrød med sesam

Tid: 15 minutter.
Hevetid: I alt 2–3 timer.
Steketid: 30 minutter.
Antall: 12 stk.

FOTO: Inge Skovdal
FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ingredienser
25 g gjær
5 dl vann
100 g smør
100 g grahamsmel
850 g hvetemel
2 ts salt
50 g sukker
2 ts salt
50 g sukker
1 egg til pensling
lyse og svarte sesamfrø

1. Løs gjæren i vannet i en bolle. Smelt smøret i en liten kjele ved svak varme, og rør det i gjærblandingen.
2. Tilsett grahamsmel, hvetemel, salt og sukker. Rør og elt deigen godt igjennom, gjerne med en kjøkkenmaskin.
3. La deigen heve i bollen på et lunt sted med et rent klede over i 1–2 timer.
4. Form 12 flate, ensartede boller av deigen. La dem etterheve tildekket på en stekeplate kledd med bakepapir i 30 minutter. Trykk bollene lett mot platen med flat hånd, og la dem etterheve i 30 minutter til.
5. Varm ovnen til 225 °. Press bollene flate en siste gang, pensle dem med sammenpisket egg, og dryss med sesamfrø. Stek brødene i ca. 12 minutter i ovnen, til de er gylne. Avkjøl på rist.

Solbærostekake med kjeksbunn

Tid: 40 minutter.
Hviletid: Minst 3 timer.
Antall personer: 6

DESSERT: Solbærostekake med kjeksbunn. FOTO: Inge Skovdal
DESSERT: Solbærostekake med kjeksbunn. FOTO: Inge Skovdal Vis mer

Ingredienser
Kjeksbunn

100 g smør
175 g Digestive-kjeks
springform, 20 cm i diameter

Solbærostekrem
4 plater gelatin
2 egg
75 g sukker
200 g kremost naturell
1 dl solbærsyltetøy
2 ss konsentrert solbærsaft
3 dl kremfløte

Solbærgelé
4 plater gelatin
2 ½ dl konsentrert solbærsaft

Pynt
friske solbær

1. Kjeksbunn: Smelt smør i en kjele. Ta kjelen av varmen. Knus kjeksen til grove krummer i en food-prosessor. Rør kjekssmulene godt sammen med det smeltede smøret.
2. Kle springformen med bakepapir. Press kjeksmassen sammen i bunnen av formen, og glatt til overflaten med baksiden av en skje.
3. Solbærostekrem: Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Pisk egg og sukker sammen med en elektrisk pisker til en lys og luftig masse. Rør kremost og solbærsyltetøy i eggemassen.
4. Ta gelatinen opp av vannet, og smelt den i en ildfast bolle over vannbad. Ta bollen med gelatinen vekk fra vannbadet, og rør i solbærsaft.
5. Pisk fløten til skum med den elektriske piskeren.
6. Rør gelatin-solbærsaftblandingen sammen med kremostkremen. Vend fløteskummet i, slik at du får en jevn og luftig fromasjkrem.
7. Fordel fromasjkremen oppå kjeksbunnen i springformen, og sett den i kjøleskapet.
8. Solbærgelé: Legg gelatin i kaldt vann i 5 minutter. Varm ½ dl solbærsaft i en liten kjele, og ta kjelen deretter av varmen. Ta den oppbløtte gelatinen opp av vannet, og smelt den i den varme solbærsaften. Tilsett resten av solbærsaften. 9. Hell solbærgeléblandingen over kaken i springformen, og sett kaken tilbake i kjøleskapet. La den stå i kjøleskapet i minst 3 timer, til kaken har satt seg og solbærgeleen helt stivnet. Pynt med renset solbær.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: