PÅLEGG: Den hjemmelagete kyllingsalaten blir et populært innslag på julefrokostbordet. FOTO: Betina Hastoft
PÅLEGG: Den hjemmelagete kyllingsalaten blir et populært innslag på julefrokostbordet. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppskrifter:

Hjemmelaget pålegg til julefrokosten

Juletid er også høytid for gode frokoster. Og ekstra stas er det når du har lagd pålegget selv.

Publisert

Kyllingsalat med eple, pancetta & hjemmelaget majones

6 porsjoner
Tid: 45 minutter
Koketid: 45 min
Ovnstid: 10 min
Hviletid: Minst 1 time

Ingredienser
1 hel kylling, ca. 1200 g
1 gulrot
1 persillerot
1 purre
2 laurbærblad
3 kvister frisk timian
2 ts salt
5 hele pepperkorn

Majones
1 egg
2 dl smaksnøytral olje, f.eks. solsikkeolje
1 ts dijonsennep
2–3 ts hvitvinseddik
1/4 ts salt

Fyll
1 rødt eple
3 stilker stangselleri
1 sjalottløk
50 g sylteagurk
1 dl hjemmelagd majones (se oppskrift)
1 ½ dl crème fraîche lett
1 ½ ts grov sennep
1 ½ ts flytende honning
saft av 1/4 sitron
salt og nykvernet pepper

Til servering
200 g pancetta
1 surdeigsbrød
1 hjertesalat
1 stor potte brønnkarse

1. Legg kyllingen i en stor gryte. Skrell gulrot og persille rot, og skjær dem i grove biter. Rens purren, og skjær den i grove biter. Legg alle grønnsakene i gryten sammen med laurbærblader, timian- kvister, salt og pepperkorn. Dekk kyllingen med vann, og bring det i kok. La kyllingen småputre på svak varme i 45 minutter til den er mør. FOTO: Betina Hastoft
1. Legg kyllingen i en stor gryte. Skrell gulrot og persille rot, og skjær dem i grove biter. Rens purren, og skjær den i grove biter. Legg alle grønnsakene i gryten sammen med laurbærblader, timian- kvister, salt og pepperkorn. Dekk kyllingen med vann, og bring det i kok. La kyllingen småputre på svak varme i 45 minutter til den er mør. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
2. Ta kyllingen opp av gryten, og la den kjøles lett ned på et fat. Plukk kjøttet av kyllingen, og vei opp 500 g kyllingkjøtt som skal brukes til kyllingsalaten. La kjøttet kjøles helt av. FOTO: Betina Hastoft
2. Ta kyllingen opp av gryten, og la den kjøles lett ned på et fat. Plukk kjøttet av kyllingen, og vei opp 500 g kyllingkjøtt som skal brukes til kyllingsalaten. La kjøttet kjøles helt av. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
3. Majones: Knekk egget i et høyt stavmikserglass. Tilsett olje, sennep og eddik. Sett en stavmikser ned i glasset, så den berører bunnen, og start den. Kjør mikseren kort til majonesen begynner å tykne, og beveg stavmikseren litt opp og ned. Fortsett til majonesen er tykk. Smak til med salt og eventuelt eddik. Oppbevar majonesen kjølig. FOTO: Betina Hastoft
3. Majones: Knekk egget i et høyt stavmikserglass. Tilsett olje, sennep og eddik. Sett en stavmikser ned i glasset, så den berører bunnen, og start den. Kjør mikseren kort til majonesen begynner å tykne, og beveg stavmikseren litt opp og ned. Fortsett til majonesen er tykk. Smak til med salt og eventuelt eddik. Oppbevar majonesen kjølig. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
4. Fyll: Skyll eple og stangselleri. Skjær eplet i terninger og sellerien i tynne skiver. Rens løken. Hakk sylteagurk og løk fint. FOTO: Betina Hastoft
4. Fyll: Skyll eple og stangselleri. Skjær eplet i terninger og sellerien i tynne skiver. Rens løken. Hakk sylteagurk og løk fint. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
5. Rør majones, crème fraîche og sennep 
 sammen i en skål. Tilsett honning og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. FOTO: Betina Hastoft
5. Rør majones, crème fraîche og sennep sammen i en skål. Tilsett honning og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
6. Vend kylling, eple og grønnsaker i majonesblandingen, og sett kjølig i minst én time. Servering: Legg pancetta-skinke på en bakeplate dekt med bakepapir, og stek det sprøtt på 180° i ca. 10 minutter. Server salaten med brød og skinke. FOTO: Betina Hastoft
6. Vend kylling, eple og grønnsaker i majonesblandingen, og sett kjølig i minst én time. Servering: Legg pancetta-skinke på en bakeplate dekt med bakepapir, og stek det sprøtt på 180° i ca. 10 minutter. Server salaten med brød og skinke. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Leverpostei med timian, bacon og sopp

8 porsjoner
Tid: 30 minutter
Ovnstid: 45 minutter

Ingredienser
2 løk
500 g svinelever
4 kvister frisk timian
250 g spekk
2 ts salt
2 egg
2 dl helmelk
2 1/2 ss hvetemel
1/2 ts malt allehånde
1 ts malt nellik
nykvernet pepper
2 skiver bacon
4 mellomstore ramekiner (eller 8–10 små keramikkformer)
litt smør til formene

Til servering
300 g bacon i et helt stykke
400 g brune sjampinjonger
smør til steking
godt brød
syltede rødbeter

1. Rens løkene, og hakk dem grovt. Skjær svinelever i litt mindre biter. FOTO: Betina Hastoft
1. Rens løkene, og hakk dem grovt. Skjær svinelever i litt mindre biter. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
2. Kjør løk, timianblader, lever og spekk sammen i en foodprosessor til det blir en findelt masse. FOTO: Betina Hastoft
2. Kjør løk, timianblader, lever og spekk sammen i en foodprosessor til det blir en findelt masse. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
3. Skrap blandingen over i en stor bolle, og rør i salt med en skje. Rør i egg, melk, mel, allehånde og malt nellik – til blandingen har konsistens som en tjukk pannekakerøre. Krydre godt med pepper. FOTO: Betina Hastoft
3. Skrap blandingen over i en stor bolle, og rør i salt med en skje. Rør i egg, melk, mel, allehånde og malt nellik – til blandingen har konsistens som en tjukk pannekakerøre. Krydre godt med pepper. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
4. Stek en liten skjefull av blandingen i litt smør i en panne, så du kan smake på den. Kanskje vil du krydre den mer, eller kanskje er smaken helt perfekt. FOTO: Betina Hastoft
4. Stek en liten skjefull av blandingen i litt smør i en panne, så du kan smake på den. Kanskje vil du krydre den mer, eller kanskje er smaken helt perfekt. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
5. Hell blandingen i smurte ramekiner (eller i 8–10 små, ildfaste keramikkformer). Skjær bacon i mindre biter, og fordel dem oppå hver porsjon leverpostei. Varm opp ovnen til 180°. Sett de fylte formene i en dyp stekeovnsplate. FOTO: Betina Hastoft
5. Hell blandingen i smurte ramekiner (eller i 8–10 små, ildfaste keramikkformer). Skjær bacon i mindre biter, og fordel dem oppå hver porsjon leverpostei. Varm opp ovnen til 180°. Sett de fylte formene i en dyp stekeovnsplate. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
6. Fyll stekeplaten med vann. Stek leverposteien i vannbad i ovnen i ca. 45 min. Leverposteien er ferdig når kjernetemperaturen er 75° (bruk et steketermometer). Dekk formene med aluminiumfolie hvis posteien blir for mørk underveis. FOTO: Betina Hastoft
6. Fyll stekeplaten med vann. Stek leverposteien i vannbad i ovnen i ca. 45 min. Leverposteien er ferdig når kjernetemperaturen er 75° (bruk et steketermometer). Dekk formene med aluminiumfolie hvis posteien blir for mørk underveis. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Servering: Skjær bacon i skiver, og stek dem sprø i en tørr panne. Rens sjampinjonger med en myk børste, og skjær dem eventuelt i halve eller kvarte. Stek dem gylne i smør. FOTO: Betina Hastoft
Servering: Skjær bacon i skiver, og stek dem sprø i en tørr panne. Rens sjampinjonger med en myk børste, og skjær dem eventuelt i halve eller kvarte. Stek dem gylne i smør. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer