Oppskrifter:

Hjemmelaget pålegg til julefrokosten

Juletid er også høytid for gode frokoster. Og ekstra stas er det når du har lagd pålegget selv.

PÅLEGG: Den hjemmelagete kyllingsalaten blir et populært innslag på julefrokostbordet. FOTO: Betina Hastoft
PÅLEGG: Den hjemmelagete kyllingsalaten blir et populært innslag på julefrokostbordet. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Kyllingsalat med eple, pancetta & hjemmelaget majones

6 porsjoner
Tid: 45 minutter
Koketid: 45 min
Ovnstid: 10 min
Hviletid: Minst 1 time

Ingredienser
1 hel kylling, ca. 1200 g
1 gulrot
1 persillerot
1 purre
2 laurbærblad
3 kvister frisk timian
2 ts salt
5 hele pepperkorn

Majones
1 egg
2 dl smaksnøytral olje, f.eks. solsikkeolje
1 ts dijonsennep
2–3 ts hvitvinseddik
1/4 ts salt

Fyll
1 rødt eple
3 stilker stangselleri
1 sjalottløk
50 g sylteagurk
1 dl hjemmelagd majones (se oppskrift)
1 ½ dl crème fraîche lett
1 ½ ts grov sennep
1 ½ ts flytende honning
saft av 1/4 sitron
salt og nykvernet pepper

Til servering
200 g pancetta
1 surdeigsbrød
1 hjertesalat
1 stor potte brønnkarse

1. Legg kyllingen i en stor gryte. Skrell gulrot og persille rot, og skjær dem i grove biter. Rens purren, og skjær den i grove biter. Legg alle grønnsakene i gryten sammen med laurbærblader, timian- kvister, salt og pepperkorn. Dekk kyllingen med vann, og bring det i kok. La kyllingen småputre på svak varme i 45 minutter til den er mør. FOTO: Betina Hastoft
1. Legg kyllingen i en stor gryte. Skrell gulrot og persille rot, og skjær dem i grove biter. Rens purren, og skjær den i grove biter. Legg alle grønnsakene i gryten sammen med laurbærblader, timian- kvister, salt og pepperkorn. Dekk kyllingen med vann, og bring det i kok. La kyllingen småputre på svak varme i 45 minutter til den er mør. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
2. Ta kyllingen opp av gryten, og la den kjøles lett ned på et fat. Plukk kjøttet av kyllingen, og vei opp 500 g kyllingkjøtt som skal brukes til kyllingsalaten. La kjøttet kjøles helt av. FOTO: Betina Hastoft
2. Ta kyllingen opp av gryten, og la den kjøles lett ned på et fat. Plukk kjøttet av kyllingen, og vei opp 500 g kyllingkjøtt som skal brukes til kyllingsalaten. La kjøttet kjøles helt av. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
3. Majones: Knekk egget i et høyt stavmikserglass. Tilsett olje, sennep og eddik. Sett en stavmikser ned i glasset, så den berører bunnen, og start den. Kjør mikseren kort til majonesen begynner å tykne, og beveg stavmikseren litt opp og ned. Fortsett til majonesen er tykk. Smak til med salt og eventuelt eddik. Oppbevar majonesen kjølig. FOTO: Betina Hastoft
3. Majones: Knekk egget i et høyt stavmikserglass. Tilsett olje, sennep og eddik. Sett en stavmikser ned i glasset, så den berører bunnen, og start den. Kjør mikseren kort til majonesen begynner å tykne, og beveg stavmikseren litt opp og ned. Fortsett til majonesen er tykk. Smak til med salt og eventuelt eddik. Oppbevar majonesen kjølig. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
4. Fyll: Skyll eple og stangselleri. Skjær eplet i terninger og sellerien i tynne skiver. Rens løken. Hakk sylteagurk og løk fint. FOTO: Betina Hastoft
4. Fyll: Skyll eple og stangselleri. Skjær eplet i terninger og sellerien i tynne skiver. Rens løken. Hakk sylteagurk og løk fint. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
5. Rør majones, crème fraîche og sennep 
 sammen i en skål. Tilsett honning og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. FOTO: Betina Hastoft
5. Rør majones, crème fraîche og sennep sammen i en skål. Tilsett honning og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
6. Vend kylling, eple og grønnsaker i majonesblandingen, og sett kjølig i minst én time. Servering: Legg pancetta-skinke på en bakeplate dekt med bakepapir, og stek det sprøtt på 180° i ca. 10 minutter. Server salaten med brød og skinke. FOTO: Betina Hastoft
6. Vend kylling, eple og grønnsaker i majonesblandingen, og sett kjølig i minst én time. Servering: Legg pancetta-skinke på en bakeplate dekt med bakepapir, og stek det sprøtt på 180° i ca. 10 minutter. Server salaten med brød og skinke. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Leverpostei med timian, bacon og sopp

8 porsjoner
Tid: 30 minutter
Ovnstid: 45 minutter

Ingredienser
2 løk
500 g svinelever
4 kvister frisk timian
250 g spekk
2 ts salt
2 egg
2 dl helmelk
2 1/2 ss hvetemel
1/2 ts malt allehånde
1 ts malt nellik
nykvernet pepper
2 skiver bacon
4 mellomstore ramekiner (eller 8–10 små keramikkformer)
litt smør til formene

Til servering
300 g bacon i et helt stykke
400 g brune sjampinjonger
smør til steking
godt brød
syltede rødbeter

1. Rens løkene, og hakk dem grovt. Skjær svinelever i litt mindre biter. FOTO: Betina Hastoft
1. Rens løkene, og hakk dem grovt. Skjær svinelever i litt mindre biter. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
2. Kjør løk, timianblader, lever og spekk sammen i en foodprosessor til det blir en findelt masse. FOTO: Betina Hastoft
2. Kjør løk, timianblader, lever og spekk sammen i en foodprosessor til det blir en findelt masse. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
3. Skrap blandingen over i en stor bolle, og rør i salt med en skje. Rør i egg, melk, mel, allehånde og malt nellik – til blandingen har konsistens som en tjukk pannekakerøre. Krydre godt med pepper. FOTO: Betina Hastoft
3. Skrap blandingen over i en stor bolle, og rør i salt med en skje. Rør i egg, melk, mel, allehånde og malt nellik – til blandingen har konsistens som en tjukk pannekakerøre. Krydre godt med pepper. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
4. Stek en liten skjefull av blandingen i litt smør i en panne, så du kan smake på den. Kanskje vil du krydre den mer, eller kanskje er smaken helt perfekt. FOTO: Betina Hastoft
4. Stek en liten skjefull av blandingen i litt smør i en panne, så du kan smake på den. Kanskje vil du krydre den mer, eller kanskje er smaken helt perfekt. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
5. Hell blandingen i smurte ramekiner (eller i 8–10 små, ildfaste keramikkformer). Skjær bacon i mindre biter, og fordel dem oppå hver porsjon leverpostei. Varm opp ovnen til 180°. Sett de fylte formene i en dyp stekeovnsplate. FOTO: Betina Hastoft
5. Hell blandingen i smurte ramekiner (eller i 8–10 små, ildfaste keramikkformer). Skjær bacon i mindre biter, og fordel dem oppå hver porsjon leverpostei. Varm opp ovnen til 180°. Sett de fylte formene i en dyp stekeovnsplate. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
6. Fyll stekeplaten med vann. Stek leverposteien i vannbad i ovnen i ca. 45 min. Leverposteien er ferdig når kjernetemperaturen er 75° (bruk et steketermometer). Dekk formene med aluminiumfolie hvis posteien blir for mørk underveis. FOTO: Betina Hastoft
6. Fyll stekeplaten med vann. Stek leverposteien i vannbad i ovnen i ca. 45 min. Leverposteien er ferdig når kjernetemperaturen er 75° (bruk et steketermometer). Dekk formene med aluminiumfolie hvis posteien blir for mørk underveis. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Servering: Skjær bacon i skiver, og stek dem sprø i en tørr panne. Rens sjampinjonger med en myk børste, og skjær dem eventuelt i halve eller kvarte. Stek dem gylne i smør. FOTO: Betina Hastoft
Servering: Skjær bacon i skiver, og stek dem sprø i en tørr panne. Rens sjampinjonger med en myk børste, og skjær dem eventuelt i halve eller kvarte. Stek dem gylne i smør. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer