Pepperkakedeig
60 g smør
100 g mørk sirup
75 g brunt sukker
½ ts malt hvit pepper
½ ts malt kardemomme
½ ts malt ingefær
¼ ts malt nellik
¼ ts malt allehånde
1 ts malt kanel
½ ts natron
1 egg
250 g hvetemel
Honningkake
2 egg
125 g brunt sukker
250 g blomsterhonning
1 dl kokende vann
½ dl kaffe
300 g hvetemel
1 ts natron
½ ts malt nellik
1 ts malt kanel
Smørkrem og appelsinfyll
1 vaniljestang
180 g melis
250 g mykt smør
2 g eggeplommer
1 dl appelsinmarmelade
Smørkrem til oppsmøring
1 vaniljestang
180 g melis
250 g mykt smør
1 ts svart konditorfarge (pulverfarge)
2 g eggeplommer
Glasur
120 g melis
30 g eggehviter
2 dråper gul konditorfarge
I tillegg
sukkerstjerner
½ dl melis til dryss

Slik lager du din egen julekrans
Trinn 1
Dag 1: Pepperkakedeig: Smelt smør, sirup og brunt sukker ved middels varme, til sukkeret er oppløst. Bland pepper, kardemomme, ingefær, nellik, allehånde, kanel og natron i en bolle, og tilsett sukkersmøret. Rør det sammen. Tilsett egg og hvetemel. Elt deigen sammen til den er ensartet, men den skal fortsatt være klistrete. Legg den i kjøleskapet over natten. Honningkake: Rør eggene med brunt sukker. Løs opp honning i kokende vann og kaffe, og rør det i eggene. Bland hvetemel, natron, nellik og kanel, og sikt det i deigen. Rør deigen godt sammen. Hell deigen over i en springform som er 18 cm i diameter, kledd med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen ved 150° varmluft i ca. 70 minutter. La kaken avkjøles helt i formen, og del den i 4 like tykke bunner. Smørkrem og appelsinfyll: Flekk vaniljestangen, skrap ut kornene. Pisk vaniljekorn, smør og melis sammen til en jevn masse. Tilsett eggeplommer, og pisk en kort stund. Legg bunnene sammen: Nederst vaniljesmørkrem, så appelsinmarmelade og vaniljesmørkrem øverst. Glatt sidene, og sett kaken i kjøleskap.
Dag 2: Smørkrem til oppsmøring: Lag en smørkrem på samme måte som dagen før, men ha svart pulverfarge i smørblandingen før eggene tilsettes. Smør kaken sirlig opp med den mørkegrå smørkremen.

Sjokoladerulade med smak av luksus!

Trinn 2:
Kjevle ut pepperkakedeigen på litt mel til den er ca. 2 mm tykk, og skjær ut små hus.

Trinn 3:
Legg husene på bakeplater kledd med bakepapir. Stek dem i ovnen ved 180° varmluft i 8–10 minutter til de er gylne i kanten. La dem avkjøles.

Trinn 4:
Glasur: Rør en luftig sprøytefast glasur av melis og eggehvite. Ha den i et kremmerhus laget av foldet bakepapir, og klipp et lite hull.

Slik lager du denne julekransen med kryddersmåkaker

Trinn 5:
Dekorer pepperkakehusene sirlig – eventuelt også med litt gul glasur i vinduene, så det ser ut som det er lys i husene. La glasuren tørke.

Trinn 6:
Dekorer kaken med pepperkakehusene og sukkerstjerner. Du kan eventuelt ha litt smørkrem bakpå dem, så de sitter godt fast. Sikt melis over og server.
