HODEKÅL: Hodekål kan brukes til så mye mer enn fårikål. Her får du tre spennende oppskrifter med denne litt trauste grønnsaken. FOTO: Columbus Leth
HODEKÅL: Hodekål kan brukes til så mye mer enn fårikål. Her får du tre spennende oppskrifter med denne litt trauste grønnsaken. FOTO: Columbus LethVis mer

Hodekål:

Hurra for hodekålen!

Visste du at hodekål er et bra valg både for bankkontoen og kaloriinntaket ditt? Og dessuten at den gir deg masse c-vitamin og fiber?

Det at hodekål inneholder masse fibre betyr at den metter godt. Den gir tarmene noe å jobbe med, som er avgjørende for en god fordøyelse. Uten fibre risikerer du forstoppelse.

Men er du ikke vant til å spise kål, kan det likevel være litt uvant og hardt for magen i starten. Med hodekål får du virkelig mye mat med få kalorier, nærmere bestemt kun 25 kcal pr 100 gram. En halv kilo hodekål inneholder samme mengde kalorier som en skive rugbrød. Hodekål inneholder også like mye c-vitamin som en sitron! Får du i deg 200 g hodekål daglig, dekker du kroppens behov for c-vitamin, noe som er viktig for å ha et velfungerende immunforsvar.

Med hodekål følger også bitterstoffer (fytokjemikalier), som skal motvirke kreft og hjerte- og karsykdommer, og planternæringsstoffer (antocyaniner) som har antiinflammatoriske egenskaper.

Sist, men ikke minst, er hodekål billig. Altså, du får mye god helse og mye mat for pengene.

Nedenfor finner du 3 spennende oppskrifter med hodekål!

LES OGSÅ: Slik lurer du mer kål inn i maten

Frisk sauerkraut med mynte og sitron

Tid: 20 min / Trekketid: 6-8 dager / Mengde: 2-3 porsjoner

Ingredienser:

  • 1 hodekål (ca. 1 kg)
  • 1 ss salt
  • 2 saltsyltede sitroner
  • 6–8 kvister mynte

Slik gjør du:

  1. Snitt hodekål helt fint, og legg det i en skål. Dryss salt over, og masser kålen med hendene til den blir mør og avgir væske.
  2. Halver sitronene, og kast sitronkjøttet. Skjær skallet i små terninger. Masser sitronskallet inn i krauten sammen med finhakket mynte.
  3. Hell blandingen på skåldede glass, og sørg for at kålen er dekket av væske. Legg lokket løst over, og la det trekke ved stuetemperatur i 6–8 dager.
  4. Smak underveis, og lukk glasset når kålen har den ønskede smaken. Deretter skal kålen oppbevares i kjøleskap.

LES OGSÅ: 5 tips som sikrer grønnsaksinntaket

SAUERKRAUT: En god sauerkraut krever tålmodighet. Jo lenger du lar den trekke, jo bedre blir den. FOTO: Columbus Leth
SAUERKRAUT: En god sauerkraut krever tålmodighet. Jo lenger du lar den trekke, jo bedre blir den. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Kålsalat med pomelo, granateple og hasselnøtter

4 porsjoner / Tid: 20 min

Ingredienser:

  • 1 hodekål
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss epleeddik
  • 1 ss flytende honning
  • salt og nykvernet pepper
  • 1 pomelo
  • 100 g sukkererter
  • 1 granateple
  • 50 g hasselnøtter
  • frisk dill

Slik gjør du:

  1. Snitt hodekål fint, og vend den med olje, eddik, honning, salt og pepper.
  2. Anrett kålen på et fat. Skrell pomeloen, og del pomelo-filetene i mindre stykker. Skyll og rens sukkerertene.
  3. Skrell granateplet, pill kjernene ut, og fjern de bitre, hvite hinnene. Fordel pomelo, sukkererter og granateplekjerner over kålen sammen med nøtter. Topp med frisk dill.

LES OGSÅ: Spis 100 gram kål om dagen

KÅLSALAT: Fråts i sesongens deilige frukter som pomelo og granateple! FOTO: Columbus Leth
KÅLSALAT: Fråts i sesongens deilige frukter som pomelo og granateple! FOTO: Columbus Leth Vis mer

Kåltacos med kylling og mangosalsa

12 stk / Tid: 30 min

Ingredienser:

  • 3 kyllingfileter
  • salt og nykvernet pepper
  • olje til steking
  • 6–8 hodekålblader

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • 2 vårløk
  • 1 frisk, rød chili
  • saften av 1 lime
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss friskhakket koriander
  • salt og nykvernet pepper

Pynt:

  • frisk koriander

Slik gjør du:

  1. Krydre kyllingfiletene med salt og pepper. Stek dem i olje i en stekepanne i ca. 5 minutter på hver side, til de er gjennomstekte. Stikk sirkler ut av kålbladene med en utstikker eller et glass, og stek bladene i pannen i ca. 1 minutt på hver side.
  2. Mangosalsa: Skjær skallet av mangoen, og skjær fruktkjøttet i terninger. Rens og snitt vårløken. Rens og hakk chilien fint. Vend mango, vårløk og chili sammen med limesaft, olivenolje, finhakket koriander, salt og pepper.
  3. Skjær kyllingfiletene i tynne skiver, og anrett dem på de stekte kåltacoene. Topp med mangosalsa og frisk koriander.
KÅLTACOS: Varm kålbladene kjapt i pannen før du serverer. Da blir de enklere å brette rundt som en tacolefse. FOTO: Columbus Leth
KÅLTACOS: Varm kålbladene kjapt i pannen før du serverer. Da blir de enklere å brette rundt som en tacolefse. FOTO: Columbus Leth Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du ha kål på menyen

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: