Nordmenn elsker pepperkaker. Det blir liksom ikke jul uten. Det er ikke nødvendigvis slik at alle synes det er så innmari godt, men mange av oss spiser en del pepperkaker i løpet av desember likevel – for julestemningens skyld.
Men hvorfor kalles det pepperkaker? Sjekker man ingrediensene, er det lite pepper å spore opp – om det er pepper i deigen i det hele tatt.
– En enkel grunn til at det er lite pepper i pepperkaker, er at pepper er sterkt, og man trenger lite for å oppnå ønsket smak, sier Jan Arve Stålskjær, som er konditorformann i W.B Samson, til KK.
LES OGSÅ: En er lett - en inneholder sukker: Kan deltakerne smake forskjell på julebrus?
Ville vært mer naturlig å kalle pepperkaker for ingefærbrød
I engelsktalende land heter den gingerbread, altså ingefærbrød. Det er gjerne en krydret kjeks med forskjellig krydder, og mengdeforholdet varierer fra land til land, ifølge Stålskjær.
– Utgangspunktet for dagens pepperkaker er lebkuchen (honningkaker) som ble bakt i Europa, hovedsakelig i Tyskland, så tidlig som i middelalderen, sier Stålskjær, og legger til:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger