Pepperkaker

Hvorfor kaller vi det pepperkaker, når det knapt er pepper i dem?

Det er en enkel grunn til at pepperkaker inneholder lite, eller ikke noe, pepper.

PEPPERKAKER: Man skulle nesten tro at pepper er en sentral ingrediens i pepperkaker, men i noen deiger finnes det ikke engang pepper. FOTO: NTB Scanpix
PEPPERKAKER: Man skulle nesten tro at pepper er en sentral ingrediens i pepperkaker, men i noen deiger finnes det ikke engang pepper. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nordmenn elsker pepperkaker. Det blir liksom ikke jul uten. Det er ikke nødvendigvis slik at alle synes det er så innmari godt, men mange av oss spiser en del pepperkaker i løpet av desember likevel – for julestemningens skyld.

Men hvorfor kalles det pepperkaker? Sjekker man ingrediensene, er det lite pepper å spore opp – om det er pepper i deigen i det hele tatt.

– En enkel grunn til at det er lite pepper i pepperkaker, er at pepper er sterkt, og man trenger lite for å oppnå ønsket smak, sier Jan Arve Stålskjær, som er konditorformann i W.B Samson, til KK.

LES OGSÅ: En er lett - en inneholder sukker: Kan deltakerne smake forskjell på julebrus?

Ville vært mer naturlig å kalle pepperkaker for ingefærbrød

I engelsktalende land heter den gingerbread, altså ingefærbrød. Det er gjerne en krydret kjeks med forskjellig krydder, og mengdeforholdet varierer fra land til land, ifølge Stålskjær.

– Utgangspunktet for dagens pepperkaker er lebkuchen (honningkaker) som ble bakt i Europa, hovedsakelig i Tyskland, så tidlig som i middelalderen, sier Stålskjær, og legger til:

– Sukker ble vanligere utover 1700-tallet, og pepperkakene har utviklet seg fra den tiden til nå, med dagens mange varianter og kvaliteter. I dag kan du få billig industri-pepperkaker i dagligvarebutikker, eller kvalitetsvarianter hos bakeren.

– Først på 1600-tallet kan vi med sikkerhet si at pepperkakene ble bakt også i Norge. Og fra 1800-tallet har pepperkakene gitt julestemning i Skandinavia og vært en av sju slag man tradisjonen tro skal bake til jul i Norge, sier Cecilie Maske til KK.

Hun jobber som matrådgiver i Matprat, og hun mener at pepperkaker først og fremst er en stor julekakefavoritt blant barn.

– Grunnen til at pepperkaker er så populært blant barn, er fordi smaken er søt og mildt krydret, og fordi mange setter pris på den koselige stunden når man baker pepperkaker. Dette er julebaksten barna tar stor del i. Og for ikke å glemme pyntingen, med dertil smaksprøver av pynt.

LES OGSÅ: Lesernes beste julebakst

GØY FOR BARNA: For mange barn er det tradisjon å bake pepperkaker og lage pepperkakehus. FOTO: NTB Scanpix
GØY FOR BARNA: For mange barn er det tradisjon å bake pepperkaker og lage pepperkakehus. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Myter om pepperkaker

Maske forklarer at pepperkakedeigen er svært anvendelig og formbar, og at det bare er fantasien som setter grenser for hvordan pepperkakene kan formes, settes sammen og dekoreres.

– Pepperkakedeigen kan man leke seg med, men også skape avanserte konstruksjoner med. Her finnes det noe for alle, både små barn på to år, og arkitekter i 40-årene, sier hun, og legger til:

– For oss voksne ser vi at pepperkaken serveres på forskjellige måter, for eksempel med blåmuggost, som er en herlig smakskombinasjon.

Det finnes flere gamle myter om pepperkaker – for eksempel at ugifte kvinner skulle spise pepperkakemenn. Det ville øke sjansene for å møte en skikkelig mann.

– Pepperkakens helsebringende effekt er en annen myte; de ble opprinnelig bakt av nonner, og solgt på apoteket som medisin mot forskjellige plager. Det var også en myte som tilsa at man ble snill av å spise pepperkaker, og julenissen spør jo barna om de har vært snille, ler Maske.

Pepperkakene holder seg høyt oppe på lista over de mest populære julekakene, men blant kaker man baker selv, blir de slått av risboller, kokosmakroner og krumkaker, om man ser på søk på Matprats oppskrifter.

– Muligens kan det skyldes at mange velger å kjøpe ferdigprodusert deig til pepperkakebakingen, selv om jeg så klart anbefaler å lage deigen selv. Da får du de beste pepperkakene, sier Maske.

LES OGSÅ: Victoria (26) kjøper juekalendere til alle kjæledyrene sine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer