Cava, prosecco, champagne:

Ja, det er forskjell på boblene

- Start med den beste først!

Vet du forskjellen på de ulike typene? Her får du svaret. Vis mer
Publisert

Nyttårsaften er like rundt hjørnet og spørsmålene er mange: Hva skal jeg feire med? Hva er forskjellen på prosecco, cava og ekte champagne? Skal jeg velge dyrt eller billig?

Bobler er populært og vi forbinder det ofte med velvære, glede og noe eksklusivt. Men jo, det er forskjell på musserende vin - og her får du forklaringen!

- Champagne kan nytes til det meste, og de små boblene får de fleste til å sprudle! Jeg har alltid noen flasker på lur hjemme, og nyter ofte bobler gjerne til både mat og i festlig lag. Men å åpne en årgangschampagne med to i promille når man går inn i det nye året er bortkastet. Start med den beste først, sier somerlier, Anders Johan Stavseng til KK og legger til:

- Det finnes et vell av ulike champagner på Vinmonopolet, med ulike smaksbilder. Har du mulighet, legg på noen hundrelapper ekstra. Jo lenger en champagne blir lagret, jo mer utvikler vinen seg.

Stavseng forklarer forskjellen på de ulike boblene nærmere:

Champagne

- Champagne må komme fra Champagne-regionen i Frankrike og lages på tradisjonell metode.Champagne er vin som er produsert i det geografiske området Champagne i Frankrike. Vinen må fremstilles på «tradisjonell metode», og kan kun bestå av de tre druetypene Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay.

- Området Champagne ligger såpass langt nord at kjølige netter påvirker hvordan druene modnes. Jordsmonnet er også relativt fattig, men består av mye kalk. Rett og slett gammel sjøbunn med gamle fossiler. Blandingsforholdet mellom druetypene, hvilke vinmarker druene kommer fra og det som foregår i vineriet og mordning er med på å påvirke smaken og kvaliteten på vinen.

Crémant

- Crémant er fransk musserende vin. Cremant lages på samme måte som champagne, etter tradisjonell metode. Men det åpnes for flere duretyper. Det er 9 hoved områder i Frankrike som produserer Cremant, i tillegg til «Cremant de Bourgogne» og «Cremant de Jura» er to av de mest kjente områdene.

Cava

Står det Cava på etiketten er vinen laget i Spania på tradisjonell metode.

- Cava er Spanias svar på Cremant. Cava kan produseres i hele Spania, og det finnes flere godkjente druetyper man kan bruke. Nesten all cava blir produsert i Catalania, som er området hvor Barcelona ligger. Man kan finne en rekke gode spanke cavaer, som er vesentlig billigere en fransk vin laget på tradisjonell metode.

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

Prosecco

Prosecco har bobler, men den prøver ikke å være som en champagne. Det er den tydelige og ukompliserte fruktigheten som er godfoten til prosecco. Og det er vel derfor den har blitt så populær, skriver Vinmonopolet.

- Prosecco er musserende vin fra Nord-Italia. Minst 75 prosent av druene må være av typen Glera. Prosecco kjennetegnes ofte ved at vinene inneholder mer sødme enn cava, cremant og champagne.

- Den er ofte også billigere, noe som blant annet skyldes en enklere produksjonsmetode. Her gjærer vinen på ståltanker, og blir sammen med kullsyren overført til flaskene, uten at man foretar andregangsgjæring.

Til info: Anders Johan Stavseng jobber forøvrig i Aller Media - som eier KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet