Oppskrifter:

Jul uten kjøtt

Vi elsker nye tradisjoner! Og dette har vi tro på å finne på julelunsjbordet i mange år framover: vegetarversjoner av stek, paté og karrisild.

Stekt aubergine i karridressing. FOTO: Columbus Leth
Stekt aubergine i karridressing. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Hasselnøttpostei med portobellosopp

Tid: 20 minutter
Ovnstid: 40 minutter
Til 4 personer

Ingredienser
250 g portobellosopp
1 fedd hvitløk
2 små løk
1 purre
olivenolje til steking
5 stilker frisk timian
3 laurbærblader
½ ts malt allehånde
2 ss worcestershiresaus
150 g kokt quinoa (60 g tørr)
200 g ristede hasselnøttkjerner
1 eple
1 dl kremfløte
3 egg
3 ss hvetemel
salt og pepper

Pynt
3 laurbærblad
ristede hasselnøttkjerner

1. Rens soppen, og skjær dem i små terninger. Rens hvitløk og løk, og hakk dem fint. Rens purren, og skjær i terninger.
2. Stek sopp, hvitløk, løk og purre i en panne med olje til det har tatt farge og soppen har avgitt fuktighet.
3. Vend finhakket timian, laurbærblader, allehånde, worcestershiresaus, quinoa og finhakkede nøtter i. Sett ovnen på 180°.
4. Riv eplet på et rivjern. Rør det i soppblandingen sammen med fløte, egg og mel. Smak til med salt og pepper.
5. Fyll farsen i en patéform eller brødform, og pynt med laurbærblader og grovhakkede, ristede hasselnøtter (eller la dem riste seg under steketiden). Stek posteien i ovnen i 40 minutter.

Du får masse smak med denne pateen, som gjør seg godt på både lunsj- og middagsbordet. Worcestershiresaus er ikke vegetarisk siden den inneholder ansjos, så den kan droppes. FOTO: Columbus Leth
Du får masse smak med denne pateen, som gjør seg godt på både lunsj- og middagsbordet. Worcestershiresaus er ikke vegetarisk siden den inneholder ansjos, så den kan droppes. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Soppstek i butterdeig

Tid: 20 minutter
Ovnstid: 25 minutter
Til 4 personer

Ingredienser
1 stor pose frisk spinat
1 løk
2 fedd hvitløk
15 g smør til steking
3 stilker frisk rosmarin
4 portobellosopp
olivenolje til steking
salt og pepper
125 g blåmuggost
1 ferdig butterdeig
1 egg

Til servering
blandet grønn salat

1. Rens løk og hvitløk, og stek i smør. Ha spinaten i pannen, og la den steke med til den faller sammen. Tilsett litt hakket rosmarin.
2. Ta spinaten opp av pannen. Rens soppen, og skjær dem i skiver på 1 cm. Stek dem i litt olje i pannen, og krydre med salt og pepper. Sett ovnen på 185° varmluft.
3. Kjevle ut butterdeigen. Fordel spinaten i en stripe midt på, smuldre ost over, og fordel soppen oppå. Skjær snitt i sidene på butterdeigen, og flett remsene sammen over midten. Pensle deigen med sammenpisket egg, og stek «steken» i ovnen i 25 minutter. Server med en god salat til.

Når du fyller butterdeig med spinat, sopp, blåmuggost og noen rosmarinstilker, får du en ordentlig smakfull vegetarrett. FOTO: Columbus Leth
Når du fyller butterdeig med spinat, sopp, blåmuggost og noen rosmarinstilker, får du en ordentlig smakfull vegetarrett. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Stekt aubergine i karridressing

Tid: 15 minutter
Trekketid, auberginer: 1 time, gjerne natten over
Til 4 personer

Ingredienser
2 auberginer
2 ss salt
olje til steking
1 eple
2 dl majones
2 dl crème fraîche
2 ss søt sennep
1 ss karri
1 ss kapers
salt og pepper

Til servering
4 kokte egg
4 skiver rugbrød
frisk dill
1 rødløk i tynne ringer
2 ss kapers

1. Skjær auberginene i skiver på 1 cm. Strø salt over, og la dem trekke i 1 time. Skyll av saltet, og stek skivene i olje i en panne i 2–3 minutter på hver side.
2. Skjær eplet i terninger. Rør sammen majones, crème fraîche, sennep, karri, epleterninger og kapers. Smak til med salt og pepper. Vend auberginene i dressingen, og la den trekke i minst en time, gjerne til dagen etter.
3. Server auberginesalaten med rugbrød, egg, løkringer, frisk dill og kapers.

En slags karrisild, bare uten sild. Auberginene gir salaten masse fylde. FOTO: Columbus Leth
En slags karrisild, bare uten sild. Auberginene gir salaten masse fylde. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer