«Julematen er hellig, selv om den lukter utedo»

KOMMENTAR: Vi tar en fin råvare og ødelegger den så til de grader at den må skylles ned med det vondeste brennevinet polet har å by på. Velkommen til norsk jul!

GODT MEN LITT RART: Tradisjonell norsk julemat, står det notert i bildeteksten til dette illustrasjonsbildet. Må ha det, bare må ha det - ellers blir det ikke jul, men kan vi se litt nærmere på disse juleskikkene våre? Foto: Gorm Kallestad/NTB
GODT MEN LITT RART: Tradisjonell norsk julemat, står det notert i bildeteksten til dette illustrasjonsbildet. Må ha det, bare må ha det - ellers blir det ikke jul, men kan vi se litt nærmere på disse juleskikkene våre? Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Jeg skal ikke si sikkert når det skjedde, men det var ikke langt inn i forholdet. Jeg husker jeg var nervøs da jeg stilte spørsmålet til kjæresten jeg skjønte at jeg ville beholde. Hva pleide han å spise på julaften? Han var fra en annen kant av landet enn meg, og jeg var forberedt på det verste. Jeg visste at svaret han ga ville påvirke min fremtids jul. Det var bære eller briste.

Jeg skjønte at det var oss da han svarte det eneste rette: «Pinnekjøtt».

Jeg trodde det var nok. Nå har jeg forstått at det finnes lokale variasjoner selv innenfor team pinnekjøtt. Hør bare her: Min farmor, som var fra en annen del av Vestlandet enn der jeg vokste opp, kalte konsekvent pinnekjøtt for ribbe. Ribben folk flest kaller «ribbe», var svineribbe i hennes bok. Dette forvirret meg som barn, men jeg kom over det. Dagsavisens musikkjournalist Geir Rakvaag forteller om tilsvarende forvirring da han ankom Østlandet som ung voksen og oppdaget at «ribbe med den største selvfølgelighet bare er noe svineri,» som han skriver. Takket være min farmors språkforvirring kan jeg følge ham på den. Men mot slutten av teksten bærer det helt galt avsted idet han avslører at hans ribbe (altså pinnekjøtt) skal serveres med ertestuing. Og det er her det slår meg at selv de største juleselvfølgeligheter har sine lokale særheter som går langt forbi hva vi kaller maten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer