Sulfitt i mat og drikke:

- Kan være skadelig

For høyt inntak av sulfitter kan ha uheldige helseeffekter på sentralnervesystemet.

SULFITT: Tilsetningstoffet sulfitt kan ofte bli brukt i blant annet vin, juice, øl og tørket frukt. Foto: Shutterstock
SULFITT: Tilsetningstoffet sulfitt kan ofte bli brukt i blant annet vin, juice, øl og tørket frukt. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Dersom du har drukket vin eller spist tørket frukt, har du kanskje sett at noen produkter inneholder tilsetningsstoffet sulfitt.

- Sulfitt brukes ofte til konservering av frukt og grønnsaker (inklusive tomat), og i noen kjøttprodukter, så vel som i brus, juice, vin og øl, forteller Julie Tesdal Håland, fungerende seksjonssjef for kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

Forhindrer mugg

- Sulfitter blir ofte brukt for å hindre dannelse og spredning av mugg, sopp og bakterier. Det blir også ofte brukt for å hindre matvarer eller drikkevarer fra å mørkne og øke matens holdbarhet, forklarer hun.

I fjor advarte den Europeiske Myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) mot for høyt inntak av sulfitt fordi det tilsynelatende ser ut som at et for høyt inntak kan være helseskadelig.

Sulfitter og andre tilsetningsstoffer blir risikovurdert av EFSA med hensyn til helsemessige risikoer. De godkjente tilsetningsstoffene blir også reevaluert med jevne mellomrom.

Ifølge Håland i Mattilsynet jobbes det fortsatt med revidering av regelverket for sulfitt i EU/EØS.

- Føre-var rådene vi ga i fjor står seg derfor fortsatt.

Klart råd

- Hva kan skje dersom man får i seg for mye sulfitt?

- For mye sulfitt kan være skadelig. EFSA har konkludert med at høyt inntak av sulfitter kan ha uheldige helseeffekter på sentralnervesystemet, fastslår Håland.

- Mattilsynet anbefaler at tørket frukt, som rosiner og aprikoser som inneholder sulfitt ikke blir gitt til små barn, fordi det er tillatt med mye mer sulfitt i rosiner og aprikoser enn i annet tørket frukt, råder hun om videre.

SOM BOTOX PÅ FLASKE: Flere på Tiktok lager ansiktsmasker av chiafrø, linfrø eller en kombinasjon. Denne masken hevder flere skal stramme opp huden, gi den glød og hjelpe med urenheter. Men fungerer det? Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer

Dersom du vil unngå sulfitter i tørket frukt, råder Fødevarestyrelsen i Danmark å velge økologisk. Ifølge dem er ikke det tilsatt sulfitter i økologisk tørket aprikos, og frukten har derfor en mørkere farge, skriver de på nettsiden sin.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet