Oppskrifter:

Klar for fest!

Her får du oppskrift på både forrett, hovedrett og dessert til årets festmiddag.

OPPSKRIFTER: Sjokolademousse med råsyltede blåbær og karamellisert hvit sjokolade. FOTO: Betina Hastoft
OPPSKRIFTER: Sjokolademousse med råsyltede blåbær og karamellisert hvit sjokolade. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Forrett: Røkt laks med pepperrotkrem og rugbrødknas

4 porsjoner
tid: 30 min

Ingredienser
200 g røkt laks i en hel bit, eller i skiver

Pepperrotkrem
100 g crème fraîche
1–2 ss nyrevet pepperrot
1 ts sitronsaft
salt og nykvernet pepper
sprøytepose med rund tut

Rugbrødknas
100 g daggammelt brød
1 ss olje
½ ts salt

Sprøtt grønt
4 stilker stangselleri
4 reddiker

1. Pepperrotkrem: Rør crème fraîche sammen med pepperrot, sitronsaft, salt og pepper. Smak til. Pisk kremen luftig med en elektrisk pisker.
2. Rugbrødknas: Sett ovnen på 200 °. Smuldre brødet i en bolle med fingrene, vend det i olje, og krydre med salt. Fordel brødbitene på en bakeplate med bakepapir, og rist det i ovnen i ca. 10 minutter, til det er sprøtt.
3. Sprøtt grønt: Rens bladselleri, og høvle den i tynne strimler på langs med en potetskreller. Legg dem i en bolle med iskaldt vann i 5 minutter, så de krøller seg. Rens reddiker, og skjær dem i tynne skiver.
4. Servering: Skjær laksefileten i ½ cm tykke skiver, og anrett skivene på 4 tallerkener. Fyll pepperrotkremen i en sprøytepose, og sprøyt den ut i små topper på tallerkenene. Tørk selleristrimlene, og fordel dem på tallerkenene sammen med reddiker. Topp med rugbrødknas og eventuelt brønnkarse.

Laksens milde røyksmak harmonerer godt med den fete og litt skarpe pepperrotkremen. FOTO: Betina Hastoft
Laksens milde røyksmak harmonerer godt med den fete og litt skarpe pepperrotkremen. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Hovedrett: Oksemørbrad med jordskokkpuré, sopp, kålchips og rødvinssaus

4 porsjoner
tid: 60 min

Ingredienser
800 g oksemørbrad
salt og nykvernet pepper
1 ss olje til steking
1 ss smør til steking

Potetfondant
4 bakepoteter
½ dl olivenolje
salt og nykvernet pepper
3 stilker frisk timian
1 ss smør

Rødvinssaus
1 sjalottløk
20 g smør til steking
50 g rødvinsfond
4 dl vann
2 ss balsamicoeddik
½ ts sukker
1 ss hvetemel
salt og nykvernet pepper

Jordskokkpuré
600 g jordskokker
25 g smør
½ dl kremfløte
1 ss sitronsaft
salt og nykvernet pepper

Stekt sopp
400 g blandet sopp
1 ss smør til steking
salt

Kålchips
200 g grønnkål
2 ss olivenolje til steking
salt

1. Potetfondant: Sett ovnen på 200 °. Skrell bakepotetene, og skjær av kantene på alle sider, så du får en stor, avlang firkant med helt like kanter ut fra hver potet.
2. Vend potetene i olje, legg dem i et ildfast fat, og krydre med salt og pepper og friskhakket timian. Legg en liten smørklatt på hver potet, og stek dem i ovnen i ca. 45 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
3. Renskjær mørbraden for fett og sener, og krydre den med salt og pepper. Brun den i olje og smør i en panne på høy varme, så kjøttet får stekeskorpe på alle sider. Legg kjøttet i et ildfast fat, og stek ferdig i ovnen i ca. 20 minutter (samtidig med potetene), til den har en kjernetemperatur på 50–55 °. Ta kjøttet ut, og la det hvile i 10 minutter før det skjæres i stykker.
4. Jordskokkpuré: Skrubb jordskokker, og skjær dem i mindre biter. Kok dem møre i en kjele med usaltet vann i 20 minutter. Hell av vannet, og tilsett smør og fløte. Mos først jordskokkene med en gaffel, og kjør dem deretter til en ensartet puré med en stavmikser. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
5. Rødvinssaus: Rens og finhakk løk. Stek den i smør i en gryte i 1–2 minutter, til den er blank. Tilsett fond, vann, balsamico og sukker, og la sausen koke på middels varme i 10 minutter. Pisk mel sammen med 2 ss kaldt vann i en kopp, og pisk meljevningen inn i sausen, litt om gangen, til sausen tykner. Smak til med balsamico, salt og pepper.
6. Stekt sopp: Rens soppene, og stek dem i smør i en panne i ca. 5 minutter på høy varme, til de er gylne. Krydre med litt salt.
7. Kålchips: Skjær kålen i brede strimler. Skyll og tørk kålstrimlene, og vend dem i olje. Stek dem sprø på en panne på høy varme. Dryss over salt.
8. Skjær kjøttet i skiver. Anrett en skjefull jordskokkpuré på hver tallerken sammen med en potetfondant og skiver av kjøtt. Topp med sopp og kålchips, og server med rødvinssaus.

Oksemørbrød er det ultimate kjøttstykke til nyttårsmenyen, og det er ingen grunn til å spare på saus eller tilbehør heller. FOTO: Betina Hastoft
Oksemørbrød er det ultimate kjøttstykke til nyttårsmenyen, og det er ingen grunn til å spare på saus eller tilbehør heller. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Dessert: Sjokolademousse med råsyltede blåbær og karamellisert hvit sjokolade

4 porsjoner
tid: 90 min
Kjøletid: Minst 8 timer

Ingredienser
165 mørk sjokolade, minst 60 %
2 gelatinplater
1 ¼ dl helmelk
1 klype salt
2 ½ dl kremfløte

Råsyltede blåbær
150 g frosne blåbær
60 g sukker
1 ss sitronsaft

Karamellisert hvit sjokolade
100 g hvit sjokolade
eventuelt rød skogsyre og frysetørket blåbærstøv til servering

1. Hakk den mørke sjokoladen fint, og smelt den i en ildfast bolle over vannbad. Legg gelatin i bløtt i kaldt vann i 10 minutter.
2. Kok melken opp i en liten kjele. Ta kjelen av varmen, og rør den utbløtte gelatinen i melken til den er helt oppløst.
3. Hell den varme melken over den smeltede sjokoladen, litt om gangen, og rør kraftig med en slikkepott i midten av bollen til blandingen er blank og jevn. Rør i salt.
4. Pisk fløten til mykt skum i en bolle med en stavmikser, og vend det forsiktig inn i sjokoladeblandingen i flere omganger til du har en jevn mousse. Hell moussen i en flat beholder med lokk, og sett kjølig i minst 8 timer.
5. Karamellisert hvit sjokolade: Sett ovnen på 120 °. Hakk hvit sjokolade grovt, og hell den i en liten ildfast form. Stek i ovnen i 45 minutter, og rør rundt i den hvert 10. minutt. Sjokoladen smelter, klumper seg og blir kornete underveis, men blir til slutt flytende og gyllenbrun. Hell den flytende, karamelliserte sjokoladen ut på en tallerken kledd med bakepapir, og sett den kjølig til den er helt fast. Hakk den grovt.
6. Råsyltede blåbær: Rør frosne blåbær, sukker og sitronsaft godt sammen i en bolle, slik at noen av blåbærene moses og andre forblir hele. La det trekke på bordet i 30 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene er blitt syltet.
7. Servering: Fordel den hakkede, karamelliserte, hvite sjokoladen på 4 tallerkener. Lag kuler av sjokolademoussen med en varm skje, og anrett dem oppå den karamelliserte sjokoladen. Legg 1 ss råsyltet blåbær ved siden av. Og hvis du får tak i og vil gjøre det ekstra fancy, kan du pynte med skogsyre og blåbærstøv.

Avslutt middagen på en festlig måte med en dessert som består av mange komponenter. FOTO: Betina Hastoft
Avslutt middagen på en festlig måte med en dessert som består av mange komponenter. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer