Mat Til Nyttårsaften

Klart du kan lage treretters festmiddag

Perfekt til nyttår og enkel å lage!

FEST: Med denne maten på bordet blir det ordentlig feststemning.  Foto: Helène Linsjö/All Over Press
FEST: Med denne maten på bordet blir det ordentlig feststemning. Foto: Helène Linsjö/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nyttårsaften er en av årets største festkvelder.

Og da vil vi ha noe ekstra godt på bordet, slik som denne treretters menyen med kamskjell til forrett, biff og hummer til hovedrett og søte bær i champagne-sabayonne til dessert.

Her ser du hvordan du gjør det:

Forrett:
Stekte kamskjell med potetmos og rogn

Ingredienser

Til 4 personer

Potetmos

  • 2 store bakepoteter
  • 1 dl kremfløte
  • ½ dl olivenolje

Kamskjell

  • 8 kamskjell
  • olje til stekin

Garnityr

  • rogn
  • 1 sjalottløk i tynne skiver
  • frisk dill eller karse
  • ev. spiselige blomster som roseblader, lavendel eller stemorsblomst


Oppskriften fortsetter under bildet.

FORRETTEN: Kamskjell er en favoritt for veldig mange. Dette er også en ordentlig vakker rett. Foto: All Over Press
FORRETTEN: Kamskjell er en favoritt for veldig mange. Dette er også en ordentlig vakker rett. Foto: All Over Press Vis mer

Slik gjør du det

1. Skrell potetene og kutt i terninger. Kok i vann som akkurat dekker terningene. Ha terningene og vannet i en blender og tilsett fløte og olivenolje. Krydre med salt og pepper.

2. Varm olje i en stekepanne og stek kamskjellene 1 min på hver side.

3. Ha potetmosen på tallerkenene og legg kamskjellene oppå. Pynt med rogn, sjalottløk, urter og blomster.

Vintips til: Henriot Blanc de Blancs, Kr 390, varenr. 5701101. Bestillingsutvalget.

- Denne nydelige champagnen har et ekko av hav og østers i seg. Det vil forsterke smaken i kamskjellene, uten å overkjøre den fullstendig, sier vinekspert Ingvild Tennfjord.

Hovedrett:
Surf & turf - biff og hummer.

Ingredienser

Til 4 personer

biff og hummer

  • 4 tournedos (2,5 cm tykke indrefiletskiver) à ca. 100 g
  • 4 kokte hummer
  • 4 sjalottløk

Soyamarinade

  • 2 ss kinesisk soya
  • 2 ss japansk soya
  • 2 ss worcestershiresaus

 

Rotfrukt-brunoise

  • 3 gulrøtter, gjerne ulike farger
  • 2 pastinakker
  • 2 persillerøtter

Remulade

  • 10 små suragurk
  • 1 dl majones 
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts karri


Oppskriften fortsetter under bildet.

HOVEDRETTEN: Her får du det beste fra fiskeren og det beste fra bonden: hummer og tournedos.
 Foto: Helène Linsjö/All Over Press
HOVEDRETTEN: Her får du det beste fra fiskeren og det beste fra bonden: hummer og tournedos. Foto: Helène Linsjö/All Over Press Vis mer

Slik gjør du det

1. Bland marinaden og la biffen ligge i den i minst 30 min i romtemperatur. Del hummeren i to, plukk ut kjøttet og ta vare på hummersmøret (den røde massen som ligger under ryggskallet). Spar klørne til pynt.

2. Sett ovnen på 60 grader. Skrell rotfrukten og kutt i terninger. Kok i lettsaltet vann, og hold varmt i ovnen.

3. Finkutt suragurken, og bland alle remuladeingrediensene. Smak til med salt og pepper.

4. Del sjalottløken i to, og stek myk i en oljet panne. Krydre med litt salt og pepper, og hold varmt i ovnen.

5. Krydre det romtempererte kjøttet med salt og pepper og stek (2–3 min på hver side for medium stekt.) La hvile i 10 min før servering.

6. Varm hummersmøret i en stekepanne, og vend inn hummerkjøttet. Dandér på tallerkener og server!

Vintips til: Bollinger Special Cuvee Brut, Kr 400 kr, varenr. 87901.

- En kraftfull plugg jeg tror hamler opp med biffen uten problemer. Den har en dypere tone i seg og smaker av moden frukt og litt mandel. Ørsmå bobler som varer lenge, sier vineksperte Ingvild Tennfjord.

Dessert:
Bær i champagne-sabayonne

Ingredienser

Til fire personer

  • en liter bær, helst friske.

Sabayonne

  • 5 eggeplommer
  • 5 ss sukker
  • ½ dl champagne
  • ev. sitronmelisse eller mynte­blader til pynt


Oppskriften fortsetter under bildet.

DESSERTEN: Denne er søt og syndig - med bær og champagne. Mmm!
 Foto: Helène Linsjö/All Over Press
DESSERTEN: Denne er søt og syndig - med bær og champagne. Mmm! Foto: Helène Linsjö/All Over Press Vis mer

Slik gjør du det

1. Visp plommer og sukker luftig over et vannbad. Tilsett champagnen og fortsett å vispe til kremen nesten har doblet volumet. 

2. Ha bærene i en dyp tallerken og hell sjenerøst med saus over. Har du en crème brûlée-brenner, kan du strø litt sukker over og brenne en gyllen skorpe. Serveres umiddelbart.

Vintips: Abbazia Moscato Spumante, Kr 70, varenr. 1156001.

- Dette er en morsom gla´sak fra Italia. Den danner en myk sky av smak og skum i munnen. Ren og intens duft av pærer, blomster og litchi, sier vinekspert Ingvild Tennfjord.

Denne menyen er hentet fra KK 51/52 .

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer