JULEKAKER: Julekaker trenger absolutt ikke være kjedelige. Her får du tre spennende oppskrifter! FOTO: NTB Scanpix
JULEKAKER: Julekaker trenger absolutt ikke være kjedelige. Her får du tre spennende oppskrifter! FOTO: NTB Scanpix
Julekaker:

Klassikere med en vri!

Oppdater småkakene med hint av nye smaker.

Med sitron og kardemomme

18–20 stykker

Ingredienser til kakedeigen:

  • 50 g gjær
  • 1,5 dl vann
  • 2 egg
  • 100 g mykt smør
  • 1 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • finrevet skall av 1 sitron
  • 500 g hvetemel
  • 1 l smaksnøytral olje til koking, f.eks. solsikkeolje

Glasur:

  • 250 g melis
  • 4 ss sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Løs opp gjæren i vann, og tilsett de øvrige ingrediensene i deigen. Elt sammen til den er myk og slipper bollens kanter lett. Dekk bollen med et fuktig håndkle, og la den heve i 45 minutter.
  2. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 × 50 cm. Skjær ut 18–20 avlange og like stykker. Lag et snitt i midten av hver av dem, og træ den ene enden av deigen gjennom hullet, så du får "en vridd kake. La dem hvile på bakepapir.
  3. Varm opp oljen i en kjele til temperaturen er 175 grader. Lag to kaker om gangen, og kok dem i 1–2 minutter på hver side.
  4. Avkjøl kakene, og bland sammen glasuren før du pynter kakene.

LES OGSÅ: Denne franske klassikeren smelter virkelig på tungen

Disse snurrene med sitron og kardemomme gir oss vann i munnen. FOTO: Betina Hastoft
Disse snurrene med sitron og kardemomme gir oss vann i munnen. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Hint av appelsin og sjokolade

150 stykker

Ingredienser:

  • 250 g smør
  • 125 g sirup
  • 250 g brunt sukker
  • ½ ts salt
  • 3 ss kanel
  • 2 ts revet ingefær
  • 1 ts allehånde
  • 1 ts knuste og tørkede nelliker
  • skallet av 1 appelsin
  • 2 ts natron
  • 1 ss vann
  • 100 g mandler
  • 500 g hvetemel
  • 150 g mørk sjokolade
  • firkantet kakeform på 20 × 20 cm

Slik gjør du:

  1. Smelt smør, sirup og brunt sukker i en kjele på middels varme. Ta kjelen av platen, og rør salt, kanel, ingefær, allehånde, nelliker og finrevet appelsinskall i.
  2. Hell blandingen over i en bolle. Rør natron ut i vannet i en kopp, og ha over i bollen med resten av blandingen.
  3. Hakk mandlene, og rør dem i deigen sammen med hvetemelet. Rør til deigen er jevn og myk. Det er viktig ikke å røre for mye, deigen skal være løs og fuktig.
  4. Ha plastfolie i kakeformen, og la det henge folie over kanten. Fordel deigen jevn i formen, og lukk plastfolien. Sett kjølig i minst tre timer, gjerne helt opptil to døgn.
  5. Sett ovnen på 200 grader. Ta deigen ut av kjøleskapet, og velt den ut av formen og plastfolien. Del deigen i fire stenger, og skjær så hver stang i tynne skiver.
  6. Fordel kakene på tre–fire stekeplater med bakepapir. Stek dem i cirka 8 minutter. La dem avkjøles i 5 minutter på stekeplata før du har dem over på en rist for å avkjøle dem helt.
  7. Server kakene som de er, eller gjør dem ekstra gode ved å smelte mørk sjokolade som du dypper dem i. Oppbevar i en lufttett kakeboks.

LES OGSÅ: Denne lekre flettestangen vil garantert imponere gjestene dine!

Dypp kakene i mørk sjokolade for en ekstra god smak. FOTO: Betina Hastoft
Dypp kakene i mørk sjokolade for en ekstra god smak. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Karamell og nøtter

60 stykker (eller 30 sammenslåtte kaker)

Ingredienser til deigen:

  • 250 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • frø fra 1 vaniljestang
  • skallet av ½ sitron
  • ¼ ts salt
  • 150 g kaldt smør
  • 1 egg

Til pensling, dryss og servering:

  • 1 egg
  • 30 g mandler
  • 3 ss sukker
  • 1 ss kanel
  • 400 g tyktflytende karamell

Slik gjør du:

  1. Bland hvetemel, sukker, vaniljefrø, finrevet sitronskall og salt i en bolle. Del det kalde smøret i små terninger, og smuldre dem i melblandingen. Tilsett egg, og samle deigen med hendene uten å kna den mer enn nødvendig. Pakk deigen i plastfolie, og sett kjølig i 1 time, til den er fast og kald.
  2. Kjevle deigen ut til den er cirka 3 mm tykk. Strikk ut 60 kaker med et glass eller en pepperkakeform. Fordel kakene på en stekeplate med bakepapir.
  3. Sett ovnen på 180 grader.
  4. Pensle kakene med et pisket egg. Hakk mandlene fint. Bland sukker og kanel. Strø over både mandler og kanel- og sukkerblandingen.
  5. Stek kakene i 7–10 minutter, til de er gylne i kantene. La dem avkjøles helt på rist.
  6. Spis kakene som de er, eller legg to og to sammen med karamell imellom.
Server som klassiske småkaker, eller lag en dobbel sandwich med karamell mellom de to kakene. FOTO: Betina Hastoft
Server som klassiske småkaker, eller lag en dobbel sandwich med karamell mellom de to kakene. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

LES OGSÅ: Hjemmelagde luciakranser med safran og lemoncurd

Til forsiden