Med sitron og kardemomme
18–20 stykker
Ingredienser til kakedeigen:
- 50 g gjær
- 1,5 dl vann
- 2 egg
- 100 g mykt smør
- 1 g sukker
- 2 ts kardemomme
- ½ ts salt
- finrevet skall av 1 sitron
- 500 g hvetemel
- 1 l smaksnøytral olje til koking, f.eks. solsikkeolje
Glasur:
- 250 g melis
- 4 ss sitronsaft
Slik gjør du:
- Løs opp gjæren i vann, og tilsett de øvrige ingrediensene i deigen. Elt sammen til den er myk og slipper bollens kanter lett. Dekk bollen med et fuktig håndkle, og la den heve i 45 minutter.
- Kjevle ut deigen på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 × 50 cm. Skjær ut 18–20 avlange og like stykker. Lag et snitt i midten av hver av dem, og træ den ene enden av deigen gjennom hullet, så du får "en vridd kake. La dem hvile på bakepapir.
- Varm opp oljen i en kjele til temperaturen er 175 grader. Lag to kaker om gangen, og kok dem i 1–2 minutter på hver side.
- Avkjøl kakene, og bland sammen glasuren før du pynter kakene.
LES OGSÅ: Denne franske klassikeren smelter virkelig på tungen

Hint av appelsin og sjokolade
150 stykker
Ingredienser:
- 250 g smør
- 125 g sirup
- 250 g brunt sukker
- ½ ts salt
- 3 ss kanel
- 2 ts revet ingefær
- 1 ts allehånde
- 1 ts knuste og tørkede nelliker
- skallet av 1 appelsin
- 2 ts natron
- 1 ss vann
- 100 g mandler
- 500 g hvetemel
- 150 g mørk sjokolade
- firkantet kakeform på 20 × 20 cm
Slik gjør du:
- Smelt smør, sirup og brunt sukker i en kjele på middels varme. Ta kjelen av platen, og rør salt, kanel, ingefær, allehånde, nelliker og finrevet appelsinskall i.
- Hell blandingen over i en bolle. Rør natron ut i vannet i en kopp, og ha over i bollen med resten av blandingen.
- Hakk mandlene, og rør dem i deigen sammen med hvetemelet. Rør til deigen er jevn og myk. Det er viktig ikke å røre for mye, deigen skal være løs og fuktig.
- Ha plastfolie i kakeformen, og la det henge folie over kanten. Fordel deigen jevn i formen, og lukk plastfolien. Sett kjølig i minst tre timer, gjerne helt opptil to døgn.
- Sett ovnen på 200 grader. Ta deigen ut av kjøleskapet, og velt den ut av formen og plastfolien. Del deigen i fire stenger, og skjær så hver stang i tynne skiver.
- Fordel kakene på tre–fire stekeplater med bakepapir. Stek dem i cirka 8 minutter. La dem avkjøles i 5 minutter på stekeplata før du har dem over på en rist for å avkjøle dem helt.
- Server kakene som de er, eller gjør dem ekstra gode ved å smelte mørk sjokolade som du dypper dem i. Oppbevar i en lufttett kakeboks.
LES OGSÅ: Denne lekre flettestangen vil garantert imponere gjestene dine!

Karamell og nøtter
60 stykker (eller 30 sammenslåtte kaker)
Ingredienser til deigen:
- 250 g hvetemel
- 100 g sukker
- frø fra 1 vaniljestang
- skallet av ½ sitron
- ¼ ts salt
- 150 g kaldt smør
- 1 egg
Til pensling, dryss og servering:
- 1 egg
- 30 g mandler
- 3 ss sukker
- 1 ss kanel
- 400 g tyktflytende karamell
Slik gjør du:
- Bland hvetemel, sukker, vaniljefrø, finrevet sitronskall og salt i en bolle. Del det kalde smøret i små terninger, og smuldre dem i melblandingen. Tilsett egg, og samle deigen med hendene uten å kna den mer enn nødvendig. Pakk deigen i plastfolie, og sett kjølig i 1 time, til den er fast og kald.
- Kjevle deigen ut til den er cirka 3 mm tykk. Strikk ut 60 kaker med et glass eller en pepperkakeform. Fordel kakene på en stekeplate med bakepapir.
- Sett ovnen på 180 grader.
- Pensle kakene med et pisket egg. Hakk mandlene fint. Bland sukker og kanel. Strø over både mandler og kanel- og sukkerblandingen.
- Stek kakene i 7–10 minutter, til de er gylne i kantene. La dem avkjøles helt på rist.
- Spis kakene som de er, eller legg to og to sammen med karamell imellom.
