Eplekake med crumble-topping
8 porsjoner
Tid: 95 minutter
Ingredienser
Eplefyll
1 kg epler
50 g lyst muscovadosukker
50 g sukker
50 g sultanarosiner
1 ss malt kanel
Mørdeigsbunn
150 g hvetemel
2 ss sukker
½ ts salt
125 g kaldt smør
5 ss iskaldt vann
1 springform, 27 cm i diameter
Crumble-topping
100 g mandler
100 g grovvalsede havregryn
50 g hvetemel
75 g sukker
1 ts vaniljepulver
100 g smør
1. Eplefyll: Skrell eplene, og fjern kjernehuset. Skjær eplene i tynne båter, og legg dem i en skål. Vend med muscovadosukker, sukker, sultanrosiner og kanel. 2. Mørdeigsbunn: Bland mel, sukker og salt i en bolle. Skjær smøret i terninger, og smuldre det ut i melet, så «smørkulene» ikke er større enn erter. Gjør det raskt, så smøret holder seg kaldt. Tilsett 5 ss isvann, og rør rundt med en gaffel. Sjekk om du kan samle deigen, og tilsett eventuelt litt ekstra vann. "Trykk deigen sammen til en ensartet sirkel på et meldrysset bord, pakk den inn i plastfolie, og legg den kjølig i minst 30 minutter.
3. Crumble-topping: Hakk mandlene, og bland dem med havregryn, mel, sukker og vaniljepulver i en skål. Tilsett smør i mindre terninger, og bruk fingrene til å blande det sammen til en smuldredeig.
4. Sett ovnen på 175°. Kjevle mørdeigen flat på et meldrysset bord, og flytt deigen forsiktig over i kake-formen. Trykk kantene på plass, og fordel eplefyllet i bunnen. Dryss crumble-toppingen over kaken, og stek den i 45 minutter, til den er fint gyllen.
