Matlaging:

Kokk deler de vanligste matlagingstabber

- Det er noen ting du absolutt ikke bør gjøre når du friterer!

TENK SIKKERHET: - Fritering er herlig, godt og helt ufarlig om man vet hva man driver med, men det er viktig å tenke på sikkerhet. Det er noen ting du absolutt ikke bør gjøre når du friterer, sier kokk til KK.
TENK SIKKERHET: - Fritering er herlig, godt og helt ufarlig om man vet hva man driver med, men det er viktig å tenke på sikkerhet. Det er noen ting du absolutt ikke bør gjøre når du friterer, sier kokk til KK. Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert gjort noen tabber på kjøkkenet, enten du har svidd en pizza i ovnen, kuttet deg i fingeren eller brent deg på en varm stekepanne. Du har gjerne også glemt en ingrediens som førte til en ødelagt kake, eller sølt noe utover hele kjøkkengulvet.

Det er fort gjort, og noe alle vil oppleve.

Noen har derimot gjort større tabber enn andre på kjøkkenet, som har ført til både ødelagt mat og skadet kropp.

Under kan du lese om de verste matlagingstabbene folk har gjort, og ikke minst hvordan du kan unngå å gjøre det samme.

FORT GJORT: - Vannet fra sprøyteposen falt ned i frityren, som eksploderte og hun fikk 180 grader varm olje over hele seg, forteller kokk til KK.
FORT GJORT: - Vannet fra sprøyteposen falt ned i frityren, som eksploderte og hun fikk 180 grader varm olje over hele seg, forteller kokk til KK. Vis mer

De verste matlagingstabbene

Tasty.co har bedt folk om å dele sine verste matlagingstabber, slik at du slipper å gjøre de samme tabbene. Her er noen av dem:

1. Jeg brukte alt for mye smør på stekebrettet da jeg skulle steke en kalkun. Plutselig tok det fyr og hele ovnen ble til en peis. Middagen ble ødelagt og jeg måtte kjøpe ny komfyr.

2. Jeg helte saus gjennom en sil ned i en bolle. Plutselig løp hunden min gjennom kjøkkenet, dunket borti meg og jeg mistet grepet. Pannen falt ned i bollen, veltet og en liter kokende væske rant ned over hele kjøkkengulvet.

3. Ovnen min var veldig farlig. En dag tok det fyr inne i komfyren, og jeg slo den av og ventet på at flammene skulle slukke av seg selv. Men det fortsatte bare å brenne mer og mer, og kjøkkenet ble fylt med røyk. Jeg ringte brannvesenet som ba meg komme meg ut av huset. Da de kom var røyken så tykk at jeg ikke kunne se inn i huset mitt. Heldigvis klarte de å slukke brannen.

4. Jeg helte kaldt vann i en varm stekeform. Forskjellen i temperaturene gjorde at formen min bokstavelig talt eksploderte. Jeg har fremdeles ingen anelse om hvordan jeg endte opp uten glasskår i beina.

5. Jeg fant en brødoppskrift med mange trinn, som det skulle ta tre dager å lage fra start til slutt. Forfatteren lovet brød som smakte som om det kom rett ut av himmelens ovner. På den tredje dagen var jeg endelig klar for å bake brødet. Det aller siste trinnet var å spraye brødet med vann. Jeg tok tak i sprayflasken og sprayet fort. Plutselig ble brødet fullt av skum. Jeg så ned på flaska: "kjøkkenspray". All deigen ble kastet rett i søpla, og jeg har aldri prøvd den oppskriften igjen.

6. Jeg hadde stekt en biff i ovnen i rundt 18 timer, før jeg mistet den på gulvet. Det kom fett over hele gulvet mitt, og det er fremdeles glatt uansett hvor mange ganger jeg vasker og tørker.

BRENT MAT: Vi har vel alle gjort noen tabber på kjøkkenet som vi ikke er så stolte av.
BRENT MAT: Vi har vel alle gjort noen tabber på kjøkkenet som vi ikke er så stolte av. Vis mer

8 tabber du bør unngå

For å unngå å gjøre slike tabber på kjøkkenet, er det lurt å høre på de som virkelig kan det. Derfor har vi fått to kokker til å dele hvilke tabber du bør unngå.

Under deler Olav Stene, som er kokk for Godtlevert, hvilke vanlige matlagingstabber du bør unngå:

1. For kald stekepanne eller grill

Det er viktig at stekepannen er ordentlig varm før du legger på det du skal steke. Hvis ikke vil du koke det i stedet for å få en stekeflate/bruning. Dette vil føre til at maten får et tørt resultat i stedet for å bevare saften i det du har stekt.

- Det samme gjelder på grillen. Du kan få et ganske trist resultat hvis du ikke er tålmodig nok til å vente til grillen har fått en god varme, sier Stene til KK.

2. Steker for mye om gangen

Det er viktig å ikke ha for mye i stekepannen på en gang. Da vil temperaturen i pannen synke så mye at det igjen kan begynne å koke. Stek heller litt av gangen og i flere omganger.

3. Lar ikke kjøttet hvile

Det er viktig å la kjøtt hvile etter at det er stekt. Om du steker mindre stykker i en stekepanne, kan det hvile like lenge som det er stekt. Er det større stykker kjøtt eller fugl, la det gjerne hvile i omtrent 20 minutter etter at du tar det ut av ovnen.

4. Bruker samme skjærebrett og kniv

Det er ikke lurt å bruke samme skjærebrett og kniv til grønnsaker og protein, og til rå og varmebehandlede råvarer.

- Det er viktig med god hygiene på kjøkkenet. Derfor er det viktig å vaske skjærefjøl og kniv om du for eksempel har kuttet kjøtt eller fisk før du skal kutte grønnsaker. Du bør heller ikke bruke samme skjærefjøl og kniv til rå og varmebehandlede produkter uten å vaske dem mellom bruk, forklarer Stene.

5. Bruker ikke nøyaktige mål på desserter/baking

Når man lager mat er det gøy å eksperimentere, og å lage sin egen vri på retter. Men i noen tilfeller som baking av kaker og i desserter bør man følge oppskriften nøye. For her snakker vi kjemi, og ting må gjøres korrekt for å få et vellykket resultat.

6. Glemmer å smake seg frem

Når du lager mat er det viktig å smake på maten. Lager du en farse eller deig til for eksempel kjøttboller, kjøttkaker eller fiskekaker, er det alltid lurt å steke opp en prøvekake før du steker alt. Da har du mulighet til å justere med smak og salt.

- Det viktige er å smake underveis. Vær forsiktig med saltet til retten nærmer seg ferdig, særlig i retter som har lang tilberedningstid. Da unngår du at retten blir for salt. Mat som har blitt for salt kan være vanskelig å redde eller justere i ettertid, sier Stene.

7. Fryser ikke maten fort nok

Hurtig nedkjøling av mat er viktig for at det ikke skal danne seg bakterier i maten. Det bør helst ikke gå mer enn 2 timer fra maten holder 60 grader til den er kjølt ned til 10 grader.

- La maten stå på benken for å kjøle seg ned til romtemperatur før du setter det i kjøleskapet. Hvis du setter det i kjøleskapet når det er varmt risikerer du at temperaturen i kjøleskapet går opp, noe som kan gjøre at du lager gode forhold for bakterievekst. Da kan holdbarheten på andre varer i kjøleskapet bli kortere, forklarer han.

8. Leser ikke oppskriften

Les hele oppskriften før du begynner å lage maten.

- Hvis du skal lage mat fra en oppskrift, er det lurt å lese gjennom den på forhånd. Da kan du forberede deg på hvordan du vil løse oppgaven, så slipper du å lese i oppskriften så mange ganger mens du jobber med retten, råder Stene.

TOK FYR: "Jeg brukte alt for mye smør på stekebrettet da jeg skulle steke en kalkun. Plutselig tok det fyr og hele ovnen ble til en peis. Middagen ble ødelagt og jeg måtte kjøpe ny komfyr".
TOK FYR: "Jeg brukte alt for mye smør på stekebrettet da jeg skulle steke en kalkun. Plutselig tok det fyr og hele ovnen ble til en peis. Middagen ble ødelagt og jeg måtte kjøpe ny komfyr". Vis mer

Sikkerhet er viktig

- Fritering er herlig, godt og helt ufarlig om man vet hva man driver med, men det er viktig å tenke på sikkerhet. Det er noen ting du absolutt ikke bør gjøre når du friterer.

Det sier Svein Iversen, som er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og som eier matkurs.no, til KK.

Iversen sier at dette er de viktigste reglene for fritering:

1. Om du bruker gryte til fritering, må du aldri fylle på mer enn én tredjedel med frityrolje i gryten. Hvis gryten blir for full, kan den koke over med varm olje.

2. Sørg for at du alltid har et lokk som passer gryten tilgjengelig, før du begynner å varme oljen.

3. Hvis oljen blir for varm, kan den ta fyr. Bruk da lokket til å dekke frityren, for da kveles flammene og problemet er løst. Ta gryten fra varmen.

4. Unngå vann i nærheten av frityrkokeren. Vann i varm olje er farlig. Hvis det kommer vann ned i frityren vil oljen «eksplodere» og forårsake store skader.

Fikk kraftig forbrenning

En deltaker på et kurs som Iversen holdt en gang fortalte om da hun skulle lage churros, og det ikke endte helt som planlagt.

- Når man lager spanske churros bruker man en sprøytepose til å klemme ut «churrospølser» ned i en varm frityr. Det dukket derimot opp problemer fordi det var en stund siden sist hun hadde brukt sprøyteposen, og hun bestemte seg for å vaske den før hun så fylte den med churrosdeig, forteller Iversen.

Da var sprøyteposen fuktig nok til at det rant vann ned i den varme olje. En dråpe vann utvider seg 1700 ganger i det den går over i dampform. Det betyr at en teskje vann blir 1700 teskjeer damp.

- Vannet fra sprøyteposen falt ned i frityren, som eksploderte og hun fikk 180 grader varm olje over hele seg. Hun fortalte at hun ble kraftig forbrent. Hennes erfaring refererer jeg til hver gang jeg tar sikkerhetsforedraget om fritering, sier Iversen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer