Matlaging:

Kokk: - Ikke gjør dette med kyllingfileten

Kan gi enda bedre vekstvilkår for bakterier.

RÅ KYLLING: Er du en av dem som skyller kyllingen grundig i vasken før du kutter den opp og steker den? Det bør du slutte med. FOTO: NTB
RÅ KYLLING: Er du en av dem som skyller kyllingen grundig i vasken før du kutter den opp og steker den? Det bør du slutte med. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi prøver vel alle å lage mat så hygienisk og godt som mulig. Du vasker hendene før du tar på maten, vasker grønnsakene grundig og bruker rene redskaper for å behandle råvarene.

Det er selvfølgelig viktig med god hygiene for å unngå å gjøre deg selv og andre syke og dårlige i magen.

For å være på den sikre siden er det mange som også velger å skylle kylling, enten det er en hel kylling eller kyllingfileter. Du skyller den gjerne grundig i vasken før du kutter den opp og steker den.

Men er det så lurt?

Ifølge eksperter kan det faktisk få motsatt effekt, og det kan gjøre matlagingen mindre hygienisk.

Ikke vask kyllingen

- Er det nødvendig å vaske kyllingen?

- Nei, man bør ikke vaske eller skylle kyllingen, for da sprer du bakterier fra overflaten av kyllingen utover vasken og der vannet spruter. Men du kan gjerne tørke av kyllingen med litt kjøkkenpapir. Da vil du samle opp væske i papiret uten å spre det rundt på kjøkkenet.

Det sier Olav Stene, som er kokk for Godtlevert, til KK.

Det viktigste er å ha god hygiene og rengjøre skjærefjøl, kniv eller annet utstyr kyllingen har vært i kontakt med. Du må også vaske hendene godt etter at du har behandlet og kuttet kylling for å unngå spredning av bakterier på kjøkkenet.

- Når du åpner en pakke med kylling kan den ofte lukte ganske mye med en gang. Dette skyldes pakkegassen som er brukt i forpakningen. Lar du pakken stå ett minutt eller to, vil du merke at den vonde lukten forsvinner, forklarer han.

IKKE SKYLL KYLLINGEN: - Fuktigheten kan gi enda bedre vekstvilkår for bakterier som måtte være der, sier eksperten til KK.
IKKE SKYLL KYLLINGEN: - Fuktigheten kan gi enda bedre vekstvilkår for bakterier som måtte være der, sier eksperten til KK. Vis mer

Kan føre til mer bakterier

- I utgangspunktet anbefaler vi ikke å vaske kylling, hverken hel kylling eller stykningsdeler. Ved vannsprut risikerer man å spre bakterier utover. Dersom kyllingen også skal oppbevares en tid før den tilberedes, vil fuktigheten gi enda bedre vekstvilkår for bakterier som måtte være der.

Det sier Randi Edvardsen, som er seniorrådgiver i Mattilsynet, til KK.

Dersom det er forurensing eller blodsøl som du trenger å fjerne, kan du eventuelt bruke en skarp kniv eller tørke av med et kjøkkenpapir.

- Det aller viktigste er likevel å holde en god hygiene ved å skille den rå kyllingen fra mat som er ferdig tilberedt. Alle redskaper og utstyr som brukes til den rå kyllingen må også skilles godt fra redskaper og utstyr som du skal bruke til mat. Dette gjelder mat som ikke skal varmebehandles før du spiser det, som for eksempel salater, forklarer hun.

På Matportalen finner du mer om Mattilsynet sine hygieneråd.

SUNN MIDDAG: Kylling kan være både sunt, godt og mettende. Men pass på å følge hygienerådene.
SUNN MIDDAG: Kylling kan være både sunt, godt og mettende. Men pass på å følge hygienerådene. Vis mer

Kokkens beste kylling-tips

Svein Iversen er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen, og eier matkurs.no. Han bekrefter til KK at ingen bør vaske kyllingen, men selv pleier han å legge kyllingen på to til fire flak tørkepapir, for å tørke av fuktigheten.

- Legg papirflakene på en tallerken, legg kyllingkjøttet på papiret, ta nye ark tørkepapir og tørk vekk fuktighet. Kast papiret og vask hendene før du begynner med andre oppgaver etter å ha håndtert rå kylling, råder Iversen.

Han oppfordrer til å varme opp en stekepanne, legge kyllingkjøttet i pannen og brune kjøttet på begge sider.

Tallerkenen som nå kan være smittet av bakterier, plasseres rett i vaskemaskinen. Legg aldri varmebehandlet kylling (eller annet kjøtt) på samme tallerken som det har vært rått kjøtt. Det kan være ekstra farlig.

Slik blir kyllingen saftig

- Problemet med kylling er at dette er magert kjøtt og vi ønsker som regel å gjennomsteke kjøttet, sier Iversen.

Han kommer med følgende råd:

1. Legg kyllingkjøttet du har brunet på en rist, over et ovnsbrett.

2. Tilbered kyllingkjøttet ferdig i ovnen på lav temperatur. Hans anbefaling er å tilberede på 80 grader til råvaren er ferdig tilberedt.

3. Bruk en kjernetemperaturmåler og tilbered til 66-68 grader. Da blir kjøttet saftig og tilstrekkelig tilberedt.

- Når jeg lager dette hjemme på travle hverdager, begynner jeg med kyllingen. Bruner den først i pannen etter avtørringsprosedyren, får den inn i ovnen og så setter jeg på poteter og lager resten av middagen. Når potetene er kokt er kyllingen som regel ferdig, tipser kokken.

En god kylling-oppskrift

Olav Stene i Godtlevert anbefaler følgende oppskrift for å lage kjempegod kylling i form:

1. Bruk gjerne hele kyllingen. Tørk kyllingen godt både innvendig og utvendig med kjøkkenpapir.

2. Fyll en ildfast form med små poteter og rotgrønnsaker i grove biter. Dryss over litt olje, salt og pepper (og evt noen ferske urter som f.eks. rosmarin, timian eller estragon).

3. Legg kyllingen på grønnsakene.

4. Grovhakk friske urter, riv sitronskall av en sitron, finhakk 2 fedd hvitløk og ha i salt og pepper i en skål med 5 ss mykt, eventuelt smeltet smør og rør godt sammen.

5. Pensle kyllingen godt over hele overflaten med smørblandingen.

6. Stek kyllingen i forvarmet ovn på 180 grader, til den har fått en gyllen farge og fått en kjernetemperatur på 68 grader. La kyllingen hvile i minimum 15 minutter før du skjærer i kyllingen.

- Du kan også skjære ut brystene og lårene av kyllingen og lage en god kraft av skroget, eller eventuelt koke den hel, og plukke kjøttet av skroget og lage en frikassé eller kyllingsuppe med kraften, råder Stene.

Han anbefaler også å bruke lårkjøttet, fordi det er mer smakfullt og fettet i kjøttet gir mye god smak. Det er også lettere å få et saftig resultat med lårkjøttet enn med et kyllingbryst, som fort blir tørt om du steker det for mye.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer