Sunnere snacks:

Kokken anbefaler en uventet ingrediens til popkornet

Du har det garantert i skapet!

SUNNERE SNACKS: - Popkorn er fiberrikt og kalorifattig, sier ernæringsfysiologen til KK. Foto: NTB.
SUNNERE SNACKS: - Popkorn er fiberrikt og kalorifattig, sier ernæringsfysiologen til KK. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Vi har alle ulike preferanser når det gjelder mat og snacks. Noen elsker popkorn med smør, chips dyppet i sjokolade eller nøtter med yoghurttrekk. For andre vil derimot slike kombinasjoner få dem til å rynke på nesen.

En matkombinasjon som for de aller fleste av oss er ukjent, men som norske kokker faktisk sier er smakfull, er soyasaus på popkorn.

Har du prøvd det? Høres det fristende ut?

Ifølge norske eksperter kan det faktisk gjøre deg glad og fornøyd!

SUNNERE ENN MYE ANNET: - Popkorn er egentlig en fin snacks, sier ernæringsfysiologen til KK. Foto: NTB.
SUNNERE ENN MYE ANNET: - Popkorn er egentlig en fin snacks, sier ernæringsfysiologen til KK. Foto: NTB. Vis mer

- Energirik mat

- Soyasaus på popkorn har jeg aldri testet, men det fungerer sannsynligvis fordi soyasaus inneholder umamismak. Umami er smaken av proteiner, og popkorn er i hovedsak stivelse. Protein og karbohydrat er viktige energikilder og vi elsker å få i oss energirik mat.

Det sier Svein Iversen til KK. Han er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og jobber nå på Weber grill Academy på Sagene i Oslo.

Hvis du topper popkornet med soyasmør får du i deg mye energirik og salt mat i én munnfull.

- Når du får i deg alle de tre energigivende næringsstoffene i ett, blir du glad og fornøyd, helt til du står på badevekten, sier Iversen.

Gjør popkorn mer usunt

- Soyasaus vil tilføre saltsmak og umamismak, som er den fyldige smaken som kjennetegner alt fra parmesan til tomat og soya.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

- Vil det gjøre popkornet sunnere?

- Nei, popkornet blir ikke sunnere! Nå er popkorn egentlig en fin snacks, om du ikke salter eller har smør, karamell eller soyasaus på. Popkorn er fiberrikt og kalorifattig, men soyasaus er svært salt. Det hever altså ikke næringskvaliteten på popkornet, sier Arsky.

VIN I EGGERØRE: Det er ikke bare kombinasjonen soyasaus og popkorn som vil få mange til å sperre opp øynene. Foto: NTB.
VIN I EGGERØRE: Det er ikke bare kombinasjonen soyasaus og popkorn som vil få mange til å sperre opp øynene. Foto: NTB. Vis mer

Flere gode matlagingstips

Det er ikke bare soyasaus og popkorn som vil få mange til å sperre opp øynene. Egg og champagne er også en mer uvanlig kombinasjon, selv om det er et gammelt kokketriks å tilsette gass eller luft i mat.

- I min første jobb som ung kokkespire på Dam Kafe i Nittedal, lærte jeg å lage vaffelrøre tilsatt Solo. Det blir godt. De dynket også bløtkaker med Solo, og tilsatte Farris i kjøttkakene, forteller Iversen.

I munnhulen og nesen har du reseptorer som fanger opp smak og duft fra maten eller drikken du nyter. Tilsetter du luft, får disse molekylene større spillerom. Smak og duft blir lettere å fange opp av smaks- og duftreseptorene, og du opplever mer smak.

- Jeg ville aldri tilsatt musserende vin i en ren eggerett. Vin og egg i kombinasjon fungerer ikke smaksmessig, og det er vel bare brusen og sødmen i den musserende vinen som er poenget. Farris fungerer fint, sier Iversen.

- Har du andre gode og enkle matlagingstips?

- Hvis du lager du posesuppe fra pulver, bør du kjøre den litt kjedelige suppen med stavmikseren før den serveres. Suppen blir luftig og du vil oppleve mer smak, tipser han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om