Oppskrifter:

Krydret jul

Dette er tiden på året der du kan strø om deg med kanel. Slik som i disse fem smakfulle oppskriftene.

FOTO: John Bendtsen
FOTO: John Bendtsen Vis mer
Publisert

Krydret varm sjokolade med is og Grand Marnier

4 porsjoner
Tid: 20 min
Trekketid: minst 1 time

Ingredienser
1 vaniljestang
1 l lettmelk
4 ss sukker
100 g mørk sjokolade (gjerne 55 %)
2 ss kakaopulver
1 klype salt
1 hel kanelstang
1 hel stjerneanis
4 kapsler hel kardemomme
1 strimmel appelsinskall, usprøytet

Til servering
½ l vaniljeis
ca. 1 dl Grand Marnier

1. Flekk vaniljestangen, og skrap ut kornene. Varm 1 dl av melken opp med vaniljekorn, sukker, sjokolade knekt i små biter, kakaopulver og salt. Rør til blandingen er glatt.
2. Tilsett resten av melken sammen med krydder og appelsinskall, og varm forsiktig opp til drikken er godt varm, men ikke kokende. Slå av varmen, la den stå og trekke i 1 time eller mer.
3. Varm opp den krydrede sjokoladen igjen, og server den med 1 kule vaniljeis og litt Grand Marnier i.

En enkel slurk av den krydrede kakaoen gjør deg garantert varm og glad innvendig. Tips! Hvis det er barn som også skal ha, er det bare å droppe alkoholen og eventuelt redusere mengden krydder. FOTO: Stine Christiansen
En enkel slurk av den krydrede kakaoen gjør deg garantert varm og glad innvendig. Tips! Hvis det er barn som også skal ha, er det bare å droppe alkoholen og eventuelt redusere mengden krydder. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Krydderkake med valnøtter og krem av smøreost

8 porsjoner
Tid: 30 min
Steketid: 30 min

Ingredienser
140 g valnøttkjerner
2 ½ dl vann
1 ts natron
120 g mykt smør
200 g sukker
2 egg
2 vaniljestenger
½ usprøytet sitron
2 ts sitronsaft
360 g hvetemel
2 ts kanel
2 ts malt ingefær
1 ts malt muskatnøtt
½ ts malt nellik
½ ts salt
2 springformer, ca. 17 cm i diameter
smør og mel til formene

Fløteostkrem
450 g melis
75 g mykt, usaltet smør
190 g kremost naturell, f.eks. Philadelphia

Pynt
1 håndfull valnøttkjerner
melis

1. Varm ovnen opp til 170°. Hakk valnøttene, og legg dem i en bolle. Kok opp vannet, og hell det over valnøttene. Tilsett natron, og rør rundt. Sett bollen til side.
2. Pisk smør og sukker i en bolle til det er lyst og luftig. Tilsett egg, og pisk godt. Flekk vaniljestengene, og skrap ut vaniljekornene. Riv sitronskallet fint. Pisk vaniljekorn, sitronskall og sitronsaft i smørblandingen.
3. Sikt mel, kanel, ingefær, muskat, nellik og salt sammen i en bolle, og rør det i smørblandingen. Tilsett valnøttblandingen, og rør til deigen er jevn og ensartet.
4. Smør springformene med smør, og dryss dem med mel. Bank av det overskytende melet. Fordel halvparten av deigen i hver av de to formene, og stek dem i ovnen i 30 minutter, eller til du kan stikke en strikkepinne i kaken uten at det blir hengende deig på den. La kakebunnene avkjøles helt.
5. Fløteostkrem: Pisk melis og smør sammen ved medium hastighet til det er godt blandet. Tilsett den kalde kremosten, og pisk til den er godt blandet med smøret. Skru opp på høy hastighet, og pisk videre i ca. 5 minutter til kremen er lett og luftig. Pass på å ikke piske for lenge, for da kan kremen bli tynn og flytende.
6. Smør et tykt lag fløteostkrem på den nederste bunnen, og legg forsiktig den øverste bunnen oppå. Pynt med valnøttkjerner, og dryss med melis før servering.

FOTO: Cecilia Fahlström (Copenhagen Cakes)
FOTO: Cecilia Fahlström (Copenhagen Cakes) Vis mer

Hjertesmåkaker med kaneldryss

ca. 40 stk.
Tid: 30 min
Steketid: 10 min

Ingredienser
20 mandler
200 g hvetemel
50 g sukker
½ ts bakepulver
150 g smør
2 egg
8–9 ts sukker
2 ts malt kanel
1 hjerteformet utstikksform

1. Skåld og smett av skallet på mandlene, og hakk dem. Bland mel, sukker og bakepulver i en bolle. Hakk smøret i blandingen.
2. Tilsett mandlene og 1 egg. Elt deigen godt sammen. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 1 time.
3. Varm opp ovnen til 180°. Kjevle ut deigen til den er 1/2–3/4 cm tykk, og stikk ut småkakene med en hjerteform. Legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir.
4. Bland sukker og kanel i en liten bolle. Pisk det andre egget sammen i en annen bolle. Pensle småkakene med det sammenpiskede egget, og dryss med kanelsukker.
5. Stek småkakene i ovnen i ca. 10 minutter. La dem avkjøles på en rist. Oppbevar dem i en tett beholder.

Hvis du vil, kan du lage deigen i god tid og oppbevare den i kjøleskap eller fryser til du skal bruke den. FOTO: Julie Polar de Greeve
Hvis du vil, kan du lage deigen i god tid og oppbevare den i kjøleskap eller fryser til du skal bruke den. FOTO: Julie Polar de Greeve Vis mer

Eple- og ingefærkake med kanelsukker

10 porsjoner
Tid: 30 min
Steketid: 40 min

Ingredienser
300 g epler
100 g sukker
1 ½ ts kanel
190 g hvetemel
60 g havremel
30 g mandelmel
1 ½ ts bakepulver
2 ts ingefærpulver
½ ts malt muskatnøtt
1 klype salt
2 egg
1,7 dl skummet kulturmelk
0,8 dl solsikkeolje
1 ts vaniljeekstrakt
1 avlang brødform, ca. 30 × 10 cm
smør og mel til formen
litt kanelsukker

1. Skrell eplene, fjern kjernehusene, og skjær eplene i små terninger. Legg 50 g epleterninger til side, og hell dem i en liten bolle. Tilsett 1 ss sukker og 1/2 ts kanel. Sett bollen til side.
2. Rør resten av sukkeret og kanel, hvetemel, havremel, sukker, mandelmel, bakepulver, kanel, malt ingefær, malt muskat og salt sammen i en bolle. Rør lett, så alle ingrediensene blandes.
3. Pisk egg sammen med skummet kulturmelk, olje og vaniljeekstrakt i en annen bolle, og tilsett de resterende epleterningene. Hell de våte ingrediensene i bollen med de tørre ingrediensene, og rør forsiktig sammen til deigen er ensartet.
4. Varm opp ovnen til 175°. Smør brødformen med smør, og dryss den med mel. Bank av det overskytende melet. Hell deigen i formen. 5. Fordel epleterningene med sukker og kanel oppå kaken, og stek den i ovnen i ca. 40 minutter, eller inntil du kan stikke en strikkepinne i den uten at det henger deig på den. Ta kaken ut av ovnen, og la den avkjøles helt på en rist. Dryss med kanelsukker før servering.

Havremel kan lett lages ved å kjøre havregryn til fint mel i en blender eller foodprosessor. Alternativt kan det kjøpes ferdig i en helsekostbutikk. FOTO: Cecilia Fahlström (Copenhagen Cakes)
Havremel kan lett lages ved å kjøre havregryn til fint mel i en blender eller foodprosessor. Alternativt kan det kjøpes ferdig i en helsekostbutikk. FOTO: Cecilia Fahlström (Copenhagen Cakes) Vis mer

Konjakkmousse med mandelknas

6 porsjoner
Tid: 30 min
Avkjøling: minst 3 timer

Ingredienser
200 g mørk sjokolade
30 g smør
4 egg
50 g sukker
1 lite glass konjakk

Mandelknas
130 g sukker
1 ts kanel
80 g skåldede mandler

1. Mandelknas: Smelt sukkeret til en gyllen karamell i en gryte. Tilsett mandler og kanel, og la det varmes opp i sukkeret i 2–3 minutter.
2. Hell blandingen ut på bakepapir, og la det avkjøles helt. Hakk den størknede mandelknasen til grovt smulder med en skarp kniv.
3. Smelt sjokolade og smør i en skål over vannbad. Skill eggene i plommer og hviter. Pisk hvitene stive i en bolle. Pisk eggeplommer og sukker i en annen bolle til det er kremete og hvitt.
4. Avkjøl sjokoladeblandingen litt, og rør den deretter sammen med konjakk og eggeplommeblandingen. Vend til slutt forsiktig de stive eggehvitene i.
5. Fordel mandelknas i bunnen av seks glass. Fyll opp med mousse og pynt med mer mandelknas på toppen. Sett moussen i kjøleskapet i minst 3 timer. Ta moussen ut av kjøleskapet en halv time før servering.

Tips! Hvis du får mandelknas til overs, kan du bruke det til hjemmelaget konfekt, f.eks. eltet inn i marsipan eller drysset over fylte sjokolader. FOTO: Betina Hastoft
Tips! Hvis du får mandelknas til overs, kan du bruke det til hjemmelaget konfekt, f.eks. eltet inn i marsipan eller drysset over fylte sjokolader. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer