Oppskrifter:

Krydrete klassikere

Slik kan du lage julens småkaker på en ny, smakfull måte.

Julens krydder blir dyrket mange steder i verden – fra Asia til Sør-Amerika og Australia. Vi oppfatter dem ofte som vinterlige, men i andre kulturer brukes de hele året. FOTO: Julie Polar de Greeve
Julens krydder blir dyrket mange steder i verden – fra Asia til Sør-Amerika og Australia. Vi oppfatter dem ofte som vinterlige, men i andre kulturer brukes de hele året. FOTO: Julie Polar de Greeve Vis mer
Publisert

Ingefærkaker

ca. 50 stk.

Ingredienser
250 g hvetemel
2 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
½ ts malt muskat
¼ ts malt nellik
¼ ts bakepulver
100 g smør, romtemperert
75 g brunt sukker
115 melasse (fås på helsekost)
1 egg

Glasur
200 g melis
2 eggehviter

1. Rør melet sammen med krydderne og bakepulver. Sikt over i en annen bolle. Sett bollen til side.
2. Pisk smør og brunt sukker til en glatt konsistens. Pisk i melasse og egg. Tilsett langsomt melblandin gen, og bland til deigen stadig er fuktig. Dryss litt mel på et stykke plastfolie, form deigen til en firkant, ca. 20 x 20 cm, oppå plasten. Pakk godt inn, og legg deigen i kjøleskapet i 2 timer.
3. Forvarm ovnen til 175 °. Del deigen i 2. Arbeid med en halvdel om gangen, mens den andre halvdelen ligger i kjøleskapet. Plasser deigen mellom to lag bakepapir drysset med mel, og kjevle den ut så den er 1/2 cm tykk. Stikk ut figurer, og plasser dem på bakeplater med bakepapir. Stek småkakene i 10–15 minutter, til de er faste og kantene begynner å bli mørke. Avkjøl på rist.
4. Bland melis og eggehviter til en glasur, og pensle kakene. Oppbevar i tett beholder.

Disse er laget med melasse. Det er et restprodukt fra sukkerindustrien, og er den flytende massen som blir igjen etter utvinningen av sukker fra blant annet sukkerroer. Tips! Får du ikke tak i melasse, kan du erstatte det med brunt farin. FOTO: Julie Polar De Greeve
Disse er laget med melasse. Det er et restprodukt fra sukkerindustrien, og er den flytende massen som blir igjen etter utvinningen av sukker fra blant annet sukkerroer. Tips! Får du ikke tak i melasse, kan du erstatte det med brunt farin. FOTO: Julie Polar De Greeve Vis mer

Nellikkranser

30 stk.

Ingredienser
500 g mel
375 g mykt smør
250 g sukker
1 egg
1 ts malt nellik
skall av 2 appelsiner

1. Elt ingrediensene sammen.
2. Legg bakepapir på en bakeplate. Ha deigen i en sprøytepose med en stjernetut på ca. 11 mm, og sprøyt deigen ut i kranser på platen.
3. Stek i 8–10 minutter ved 175–185 ° til de er lett gylne.

Kryddernellik er tørkede blomsterknopper fra nelliktreet. Navnet stammer fra det tyske nägelein, som betyr liten spiker. Tips! Nellik har en dominerende smak, så pass på å ikke bruke for mye. FOTO: Julie Polar De Greeve
Kryddernellik er tørkede blomsterknopper fra nelliktreet. Navnet stammer fra det tyske nägelein, som betyr liten spiker. Tips! Nellik har en dominerende smak, så pass på å ikke bruke for mye. FOTO: Julie Polar De Greeve Vis mer

Kardemommekaker med pistasjnøtter og hvit sjokolade

ca. 30 stk.

Ingredienser
325 g hvetemel
75 g pistasjnøtter
125 g melis
250 g mykt smør
2 ts malt kardemomme
1 eggeplomme
2 ss sukker

Pynt
200 g hvit sjokolade
½ ts malt kardemomme
2 ss ekstra grovhakkede pistasjnøtter

1. Finhakk pistasjnøttene, og bland med melet. Sett til side. Sikt melisen over smøret, og rør det sammen til det er blekt og tykt. Tilsett den malte kardemommen og eggeplommen, og pisk til det er blandet godt. Tilsett melblandingen, og bland sammen.
2. Form deigen til en kule, og rull den inn i plastfolie drysset med mel. Avkjøl deigen i kjøleskapet i 1 time.
3. Forvarm ovnen til 160 °. Plasser deigen mellom to ark med bakepapir, og kjevle den ut til 7 millimeters tykkelse. Stikk ut deigen, og legg småkakene på bakeplater med bakepapir. Stek i 20 minutter, eller til de er gylne og faste. Avkjøl på rist før pynting.
4. Pynt: Varm sjokoladen over vannbad. Dypp en halvdel av småkakene i hvit sjokolade tilsatt kardemomme. Dryss over pistasjnøtter. Legg dem på rist for å dryppe av. Oppbevar i tett beholder.

FOTO: Julie Polar De Greeve
FOTO: Julie Polar De Greeve Vis mer

Finskbrød med vanilje

ca. 50 stk.

Ingredienser
1 vaniljestang
100 g sukker
250 g smør
1 ts revet skall av en vasket sitron
1 eggeplomme
375 g mel

Pynt
1 egg
3–4 ss perlesukker

1. Flekk vaniljestangen, og bland frøene sammen med sukkeret. Rør sukker og smør sammen, og tilsett sitronskall. Tilsett eggeplommene og deretter melet.
2. Elt deigen raskt sammen. Pakk den i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i 1 time.
3. Kjevle ut deigen i 1 1/2 til 2 cm brede stenger på et meldrysset bord. Skjær stengene i ca. 5 cm lange stykker. Plasser småkakene på en bakeplate med bakepapir.
4. Pisk egget lett sammen. Pensle kakene med det sammenpiskede egget, og dryss over perlesukker. Stek småkakene øverst i ovnen ved 200 ° i 6–8 minutter, til de er gylne. Avkjøl på rist, og oppbevar i tett beholder.

FOTO: Julie Polar De Greeve
FOTO: Julie Polar De Greeve Vis mer

Kanelhjerter

ca. 40 stk.

Ingredienser
20 mandler
200 g hvetemel
50 g sukker
½ ts bakepulver
150 g smør
2 egg
8–9 ts sukker
2 ts malt kanel

1. Skåld og smett av skallet på mandlene, og hakk dem. Bland mel, sukker og bakepulver. Rør smøret i blandingen. Tilsett mandlene og 1 egg.
2. Elt deigen godt sammen. Pakk deigen i plastfolie, og legg i kjøleskapet i 1 time.
3. Kjevle ut deigen til den er 1/2–3/4 cm tykk, og stikk ut småkakene. Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Bland sukker og kanel. Pisk det andre egget. Pensle med det sammenpiskede egget, og dryss over kanelsukker.
4. Stek småkakene ved 180 ° i ca. 10 minutter. La dem avkjøles på en rist, og oppbevar i tett beholder.

FOTO: Julie Polar De Greeve
FOTO: Julie Polar De Greeve Vis mer

Korinterkaker

ca. 50 stk.

Ingredienser
75 g korinter
3 ss mandler
50 g smør
120 g sukker
2 egg
125 g mel

1. Skåld og tørk korintene. Skåld og smett av skallet på mandlene. Rør smør og sukker godt sammen. Rør eggene i, ett om gangen, og tilsett deretter melet.
2. Smør deigen i et tynt lag på en smurt bakeplate. Skjær mandlene i tynne flak, og dryss over deigen sammen med korintene.
3. Stek ved 175° i 5–8 minutter til deigen er lysebrun, og skjær deretter småkakene ut i firkanter eller romber med en skarp kniv mens deigen er varm. Oppbevar dem i en kakeboks eller annen tett beholder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer