Småretter

Lag verdens beste fingermat

6 deilige småretter som frister.

BLOMKÅLSALAT: Spis blomkålsalaten med en liten gaffel, eller bruk svoren som spiseredskap!  Foto: Columbus Leth
BLOMKÅLSALAT: Spis blomkålsalaten med en liten gaffel, eller bruk svoren som spiseredskap! Foto: Columbus Leth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Varierte småretter er perfekte til festen. Akkurat passe avslappet, og alle får smake på litt av alt. 

Høy stemning og elegante fristelser – med disse uimotståelige smårettene er den perfekte og varierte partymenyen sikret!

LES OGSÅ: 6 friske salater du bør prøve

Grillet brød med squash, shimesopp, hvit geitost og parmesan

10 porsjoner

Du trenger:

  • 10 brødskiver
  • 2–3 små squash
  • 2 ss finhakket, frisk timian
  • salt og nykvernet pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 150 g shimejisopp
  • 2 hvitløkfedd
  • 100 g myk, smørbar hvit geitost
  • 50 g revet parmesan
BRØD MED SQUASH, SHIMEJISOPP, GEITOST OG PARMESAN: Retten smaker best hvis du griller den, men du kan bruke grillpanne hvis du lager maten inne. Foto: Columbus Leth
BRØD MED SQUASH, SHIMEJISOPP, GEITOST OG PARMESAN: Retten smaker best hvis du griller den, men du kan bruke grillpanne hvis du lager maten inne. Foto: Columbus Leth Vis mer

Slik gjør du:

1. Grill brødskivene på en grill eller i en grillpanne. 

2. Skjær squashen i 10 tynne strimler, og bland dem med timian, salt og pepper. Ha 1 ss olivenolje i en stekepanne, og stek squashstrimlene godt i en varm panne.

3. Plukk fra hverandre soppen, og skjær hvitløken i tynne skiver. Ha 1 ss olivenolje i stekepannen, og stek sopp og hvitløk i en varm panne. Smak til med salt og pepper. 

4. Bre den hvite geitosten på brødskivene, legg på en squashstrimmel og fordel soppen på toppen. Legg brødskivene på små skjærefjøler eller tallerkener, og dryss over revet parmesan før servering.

LES OGSÅ: Middag på 30 minutter

Kalvetartar med speltkjerner og kapers

10 porsjoner

Du trenger:

  • 100 g speltkjerner
  • 1 bunt purre
  • 400 g hakket kalvekjøtt
  • 2 ts dijonsennep
  • salt og nykvernet pepper
  • skallet og saften av 1/2 usprøytet sitron
  • 1/2 hvitløkfedd, finhakket
  • 2 dl majones
  • 2 ss østerssaus
  • 1 ss soyasaus
  • 100 g spirer
  • 2 ss kapers
KALVETARTAR: Kalvetartar med overraskelser! Rør sammen hakket kalvekjøtt, speltkjerner, purre og syltete grønne hyllebær, så får tartaren både skarphet, sødme og syre. Tartaren er toppet  med spirer og en sitron- og soyamajones Foto: Columbus Leth
KALVETARTAR: Kalvetartar med overraskelser! Rør sammen hakket kalvekjøtt, speltkjerner, purre og syltete grønne hyllebær, så får tartaren både skarphet, sødme og syre. Tartaren er toppet med spirer og en sitron- og soyamajones Foto: Columbus Leth Vis mer

Slik gjør du:

1. Kok speltkjernene ifølge anvisningen på pakken. Skyll dem raskt i kaldt vann, og la dem renne godt av i en sikt. La dem avkjøles litt. Skjær purren i tynne ringer.

2. Rør sammen hakket kalvekjøtt og sennep, og smak til med salt og pepper. Bland i purre og kokte speltkjerner. 

3. Rør sammen sitronskall, sitronsaft, hvitløk, majones, østerssaus og soyasaus. 

SANDWHICH MED FIKEN, RICOTTA OG BASILIKUM: Det er kanskje din første gang med fiken på brødskiva. Men ikke din siste! Foto: Columbus Leth
SANDWHICH MED FIKEN, RICOTTA OG BASILIKUM: Det er kanskje din første gang med fiken på brødskiva. Men ikke din siste! Foto: Columbus Leth Vis mer

4. Form 10 små tartarbiffer. Legg dem på 10 små tallerkener, og dryss over spirer, kapers og litt majones. Kvern over pepper. Server tartaren med ekstra majones ved siden av.

LES OGSÅ: Lag den perfekte frokostsmoothien

Sandwich med fiken, ricotta og basilikum

10 porsjoner

Du trenger:

  • 10 små brødskiver
  • 100 g ricotta
  • skallet og saften av 1/2 usprøytet sitron
  • 1 ss melis
  • 4 friske fikener
  • 1/2 potte rød eller grønn basilikum,
  • grovhakket nykvernet pepper

Slik gjør du:

1. Grill brødskivene i en grillpanne, og la dem avkjøles.

2. Rør sammen ricotta, sitronskall, sitronsaft og melis i en bolle.

FIKEN: Med ricotta og basilikum, på brød, blir dette en super smårett. Foto: Columbus Leth
FIKEN: Med ricotta og basilikum, på brød, blir dette en super smårett. Foto: Columbus Leth Vis mer

3.Vask fikenene forsiktig, og skjær dem i tynne skiver. Legg en fikenskive på hver brødskive, og fordel ricottablandingen over. Legg på en fikenskive som lokk. Dryss over basilikum, og kvern over pepper.

LES OGSÅ: Krydrede grillspyd og focaccia

Krabbesalat med edamamebønner, rødløk og erteskudd 

10 porsjoner

Du trenger:

  • 2 rødløk, cirka 100 g
  • 200 g kokt krabbekjøtt
  • 2 ss presset sitron
  • salt og nykvernet pepper
  • 600 g edamamebønner eller grønne soyabønner
  • 2 ss olivenolje
  • 20 erteskudd
KRABBESALAT: Server krabbesalaten i engangsbokser av plast, så blir det mindre oppvask. Det er helt lov!  Foto: Columbus Leth
KRABBESALAT: Server krabbesalaten i engangsbokser av plast, så blir det mindre oppvask. Det er helt lov! Foto: Columbus Leth Vis mer

Slik gjør du:

1. Skrell løken, og skjær den i tynne ringer med en mandolin eller en svært skarp kniv. Skyll løkringene i kaldt vann. Skift vannet et par ganger, og la løken dryppe godt av i en sikt, for da blir den enda sprøere og mister litt av den skarpe løksmaken.

2. Bland krabbekjøtt og sitronsaft, og smak til med salt og pepper. Edamame: Bland edamamebønner, olivenolje, salt og pepper. 

3. Fordel krabbekjøttet i 10 små plastbrett, skåler eller tallerkener, og legg på løk og edamame. Dryss erteskudd på toppen.

LES OGSÅ: Fennikelsalat med jordbær, oliven og parmaskinke

Blomkålsalat med fetakrem, persille og svor

10 porsjoner

Du trenger:

  • 100 g fetaost
  • 1 dl avrent yoghurt
  • 200 g hvit og grønn blomkål (romanesco)
  • 2 ss epleeddik
  • 1 ss olivenolje
  • salt og nykvernet pepper
  • 1/4 bunt bladpersille
  • 100 g svinesvor
BLOMKÅLSALAT: Spis blomkålsalaten med en liten gaffel, eller bruk svoren som spiseredskap!  Foto: Columbus Leth
BLOMKÅLSALAT: Spis blomkålsalaten med en liten gaffel, eller bruk svoren som spiseredskap! Foto: Columbus Leth Vis mer

Slik gjør du: 

1. Rør sammen fetaost og yoghurt. Del blomkålen i buketter, og skjær dem i svært tynne skiver med en mandolin. Bland blomkål, epleeddik og olivenolje, og smak til med salt og pepper. Riv persillebladene i store biter.

2. Fordel fetakremen i 10 små skåler, legg blomkålen oppå og dryss svor og persille på toppen.

LES OGSÅ: Bytt ut risen med dette

Røkt lakserillette med krydderurter

10 porsjoner

Du trenger: 

  • 1 bunt purre
  • 1 potte dill
  • 3 dl kulturmelk
  • 3–4 ts dijonsennep
  • salt og nykvernet pepper
  • 500 g varmrøkt laks
  • 4 tynne skiver grovt rugbrød
  • 2 små brett karse
RØK LAKSERILLETT MED URTER: En kald rillette av røkt fisk smaker høysommer. Du kan gjerne lage den med annen røkt fisk også!  Foto: Columbus Leth
RØK LAKSERILLETT MED URTER: En kald rillette av røkt fisk smaker høysommer. Du kan gjerne lage den med annen røkt fisk også! Foto: Columbus Leth Vis mer

Slik gjør du:

1. Hakk purre og dill fint. Rør sammen kulturmelk, sennep, purre og dill, og smak til med salt og pepper. Del laksen i små biter, og vend den i blandingen.

2. Skjær rugbrødet i 10–12 skiver, og rist dem i stekeovnen ved 185–200 °C, til de er gylne og sprø. La skivene avkjøles på en rist.

3. Fordel lakserilletten i 10 små glass (eventuelt med en sprøytepose eller frysepose). Klipp opp karsen, og pynt glassene med karse og ristet rugbrød.

Oppskrifter: Carsten Kyster

LES OGSÅ: 3 knallgode hamburgere helt uten kjøtt

Denne saken er hentet fra vårt matblad KK SPIS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer