KJEMPEGODT: Lag ditt eget syltetøy, og ha deilig pålegg i fryseren året rundt.  Foto: pilipphoto - Fotolia
KJEMPEGODT: Lag ditt eget syltetøy, og ha deilig pålegg i fryseren året rundt. Foto: pilipphoto - Fotolia Vis mer

Syltetøy

Lag «verdens beste syltetøy»

Gjør en lang vinter litt bedre ved å ha det deilige pålegget på lur i fryseren.

KK.NO: Hva smaker vel bedre enn litt nyrørt hjemmelaget syltetøy på ferskt brød?

Syltetøyet er en påleggsfavoritt hos nordmenn, og i de aller fleste tilfeller gjelder dette kjøpesyltetøy. Men, hvor lurt er det egentlig å gå for ferdigvariantene?

Det du aller helst bør styre unna er faktisk de sukkerfri syltetøyene på markedet.

– De variantene uten sukker er som regel lureri! I flere av disse produktene har produsenten skvist ut vann og næringsstoffer, som gjør at du sitter igjen med bare fruktsukker - som ikke er noe bedre enn vanlig sukker, har klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør tidligere uttalt til KK.no.

Dersom du lager ditt eget syltetøy er det imidlertid veldig enkelt å ha oversikten over akkurat hva det inneholder.

LES OGSÅ: Bytt ut sukker med gamle bananer 

PERFEKT KOMBO: Sammen utgjør disse to det Fru Timian hevder er verdens beste syltetøy.  Foto: Marit Røttingsnes Westlie
PERFEKT KOMBO: Sammen utgjør disse to det Fru Timian hevder er verdens beste syltetøy. Foto: Marit Røttingsnes Westlie Vis mer


Frykt ikke sukkeret

Marit Røttingsnes Westlie, som driver bloggen Fru Timian, sier at man ikke trenger å være redd for å bruke litt sukker.

Bær er fulle av vitaminer og antioksidanter, og selv om det er litt sukker i syltetøy, tenker jeg at alt det gode bærene inneholder teller mer enn sukkeret. 

Så hvordan bør du gjøre det? Westlie deler sitt magiske blandingsforhold:

– Til jordbærsyltetøy, og andre bær som er søte, bruker jeg 1 kg sukker på 4 kg bær. Ellers er det lurt å smake seg litt fra underveis mens man rører, for å forsikre seg om at syltetøyet ikke blir for søtt. Etter min smak skal syltetøy være friskt i smaken, men ikke surt. Og heller ikke for søtt. 

Hun minner oss også på akkurat hvor godt det kan føles å spise hjemmelaget syltetøy når snøen daler ned og sommervarmen er veldig etterlengtet.

– Nesten alt syltetøy jeg lager er rørte bær som jeg fryser ned. På denne måten kan jeg hente opp smaken av sommer fra fryseren resten av året, sier Westlie.

– Tenk å hente opp et beger med hjemmelaget syltetøy en mørk vinterdag i januar. Det er jo et skikkelig boost!

LES OGSÅ: Dette bør du vite om Stevia 

VERDENS BESTE: Prøv selv og se om du er enig! Foto: Marit Røttingsnes Westlie
VERDENS BESTE: Prøv selv og se om du er enig! Foto: Marit Røttingsnes Westlie Vis mer


«Verdens beste syltetøy»

– Når jeg for eksempel lager det jeg kaller «verdens beste syltetøy», som er rørte rips og bringebær, bruker jeg litt mer sukker. Ripsen er jo ganske sur, så litt sødme trengs, sier Westlie.

Du trenger:
1,75 kg rips
2,2 kg bringebær
1,5 kg sukker
2 pk frysepulver

Slik gjør du:
1. Knus ripsene i en food processor først hvis du ikke ønsker å ha dem hele i det ferdige syltetøyet.

2. Rør inn bringebærene, sukkeret og frysepulveret. Jeg vet det er litt politisk ukorrekt for en del å bruke frysepulver, men jeg liker det. Da blir ikke syltetøyet fullt så rennende når jeg tar det opp fra fryseren. Hvis ripsen din ikke er supermoden, men bare akkurat passe, er det ganske mye pektin i bærene i seg selv. Da vil syltetøyet bli ganske tykt naturlig også.

3. Når alt sukkeret er oppløst, heller du syltetøyet over i små bokser og putter dem i fryseboksen. Jeg liker å bruke bokser som er ca. 3 dl store, slik at syltetøyet blir spist opp på noen dager etter at det er tatt opp fra fryseren. Ettersom det ikke er kokt, har det begrenset holdbarhet. Ikke det at det bruker å være et problem at syltetøyet blir stående i kjøleskapet.

Bare fantasien setter grenser for hva du kan blande sammen! Eksperimenter med bær og frukt, og smak deg frem. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: