Frokost:

Langsom morgen med disse frokostene

Av og til er en sen og ekstra god frokost akkurat det du vil ha. Her får du fire oppskrifter.

Lune scones med marmelade. FOTO: Columbus Leth
Lune scones med marmelade. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Lune scones med marmelade

Ca. 18 stk.
Tid: 15 min
Steketid: 15 min

Ingredienser
400 g hvetemel
50 g sukker
1 ts natron
1 ts bakepulver
175 g kaldt smør
2 dl kjernemelk
1 egg til pensling

Til servering
marmelade
eventuelt clotted cream

1. Rør mel, sukker, natron og bakepulver sammen. Skjær smøret i små terninger, og smuldre det i melet med fingrene. Det kan gjerne være litt smørklumper igjen, det gir bare sconesene en fin, lagdelt konsistens.
2. Samle deigen med kjernemelk uten å elte den mer enn høyst nødvendig. Trykk deigen litt ut på kjøkkenbordet, og stikk ut runde scones med en diameter på ca. 8 cm (bruk en utstikkerform eller et glass).
3. Forvarm ovnen til 200°. Fordel deigsirklene på en bakeplate kledd med bake­papir, og pensle dem med sammenpisket egg. Stek dem i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gylne.
4. Servering: Scones smaker best lune og nystekte. Server dem med marmelade og veldig gjerne clotted cream hvis du får tak i det.

Clotted cream er fløte som er tyknet. Du kan lage den selv ved å helle 5 dl kremfløte i en stekepanne og la den stå i ovnen ved 80° natten over. La den bli kald i kjøleskapet før servering. FOTO: Columbus Leth
Clotted cream er fløte som er tyknet. Du kan lage den selv ved å helle 5 dl kremfløte i en stekepanne og la den stå i ovnen ved 80° natten over. La den bli kald i kjøleskapet før servering. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Posjerte egg med hollandaisesaus

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
12 grønne asparges
4 egg
1⁄2 dl hvitvinseddik
200 g bacon i terninger

Hollandaisesaus
200 g smør
2 eggeplommer
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Til servering
grovt brød
eventuelt kjørvel

1. Kok opp en stor kjele med vann. Skyll aspargesene, og kok dem i 2 minutter. Ta dem opp, og hell iskaldt vann over dem så de bevarer sprøheten og den fine grønne fargen.
2. Hell eddik i vannet i kjelen. Sørg for at vannet holdes litt under kokepunktet. Knekk et egg ut i en liten kopp. Bruk en skje til å lage en virvel i vannet, og hell forsiktig egget ned i vannet. La egget posjere i ca. 4 minutter. Ta det opp, og legg det i en skål med vann. Gjenta prosessen med de 3 andre eggene.
3. Stek baconterningene sprø i en tørr panne. La dem dryppe av på kjøkkenpapir.
4. Hollandaisesaus: Klarne smøret ved å smelte det på svak varme. Bruk kun det øverste gule laget, og kast bunnfallet.
5. Pisk eggeplommer og sitronsaft luftig over vannbad. Tilsett det klarnede smøret, litt om gangen (tilsetter du det for raskt, kan sausen skille seg). Fortsett til sausen har en tykk konsistens. Smak sausen til med mer sitronsaft, salt og pepper.
6. Servering: Varm eggene opp i vannet like før servering. Anrett asparges og bacon på 4 tallerkener. Legg forsiktig de posjerte eggene oppå. Hell hollandaise­saus over, og pynt eventuelt med kjørvel. Server med brød.

Dette er ikke bare skikkelig godt, det ser usedvanlig bra ut på tallerkenen også. Tips! Det er ikke vanskelig å lage ekte hollandaise. Bare husk at sausen ikke må koke. FOTO: Columbus Leth
Dette er ikke bare skikkelig godt, det ser usedvanlig bra ut på tallerkenen også. Tips! Det er ikke vanskelig å lage ekte hollandaise. Bare husk at sausen ikke må koke. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Shakshuka med chili og hvitløk

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
1 løk
2 fedd hvitløk
1–2 friske, røde chilier
2 ss olivenolje til steking
6–8 tomater (400 g)
1 ss røkt paprika
1 dl vann
salt og pepper
4 egg

Til servering
bredbladet persille eller frisk koriander
grovt brød

1. Rens og hakk løk og hvitløk. Rens chiliene, og skjær dem i små terninger. Test eventuelt styrken før du tilsetter all chilien.
2. Stek løk, hvitløk og chili i olje i en liten gryte til løken er blank. Skyll tomatene, og skjær dem i grove terninger.
3. Tilsett tomater, paprika og vann, og la det småputre i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
4. Knekk forsiktig eggene ut i tomatsausen. La dem småputre i 4–5 minutter, til hvitene er stive, mens plommene fortsatt er flytende.
5. Servering: Strø friske krydderurter over retten, og server direkte fra gryten med brød til.

Denne tunisiskisraelske retten består av egg posjert i sterk tomatsaus med både hvitløk, chili og røkt paprika. Rett og slett en knallstart på dagen. Tips! Shaksuka fungerer også fint som en middagsrett. FOTO: Columbus Leth
Denne tunisiskisraelske retten består av egg posjert i sterk tomatsaus med både hvitløk, chili og røkt paprika. Rett og slett en knallstart på dagen. Tips! Shaksuka fungerer også fint som en middagsrett. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Arme riddere med kanelbakteepler og sirup

4 personer
Tid: 30 min
Steketid epler: Ca. 20 min

Ingredienser
½ vaniljestang
3 egg
2 ss sukker
1 ts kanel
1 1⁄2 dl melk
8–12 skiver daggammeltlyst brød
smør til steking

Kanelbakte epler
3 epler
1 1⁄2 ss sukker
1 ts kanel

Til servering
lønnesirup
eventuelt melis

1. Kanelbakte epler: Slå ovnen på 180°. Skjær eplene i båter, og fjern kjernehuset. Bland eplene med sukker og kanel, og fordel dem på en bakeplate kledd med bakepapir.
2. Stek eplene i ovnen i 15–20 minutter, til de er passe møre.
3. Flekk vaniljestangen, og skrap ut frøene. Pisk egg, sukker, kanel, vanilje­frø og melk sammen i en dyp tallerken.
4. Vend 1 brødskive om gangen i eggeblandingen. Stek brød­skivene i smør i en panne til de blir fine og gylne.
5. Servering: Anrett de arme ridderne med kanelbakte epler og lønnesirup. Sikt eventuelt litt melis over rett før servering.

På svensk heter de «fattige riddere», og på fransk kalles de «tabt brød» (pain perdu). Begge navnene skyldes nok at det brukes tørt, daggammelt brød. Ikke desto mindre føler man seg alt annet enn fattig når man setter tennene i det lune, karamelliserte brødet. Tips! Denne søte frokostretten kan også serveres som dessert, eventuelt med en kule god vaniljeis. FOTO: Columbus Leth
På svensk heter de «fattige riddere», og på fransk kalles de «tabt brød» (pain perdu). Begge navnene skyldes nok at det brukes tørt, daggammelt brød. Ikke desto mindre føler man seg alt annet enn fattig når man setter tennene i det lune, karamelliserte brødet. Tips! Denne søte frokostretten kan også serveres som dessert, eventuelt med en kule god vaniljeis. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer