Klementinkake med mandler og polenta
8 personer
Tid: 45 min
Steketid: 1 time
Hviletid: 3 timer
Ingredienser
3 klementiner (gjerne økologiske hvis du får tak i)
250 g mandler
225 g sukker
4 egg
75 g polentamel
1 ts bakepulver
1 klype salt
2 dl vindruekjerneolje
1 springform, 26 cm i diameter
1 ss mykt smør til formen
1 ss hvetemel til formen
Klementinsirup
3 klementiner (eller 1 ½ dl friskpresset klementin- eller appelsinjuice)
100 g sukker
Krem
2 ½ dl kremfløte
3 ss melis
Pynt
litt melis
1 klementin, gjerne økologisk
1. Skyll klementinene, og legg dem i en kasserolle med vann, så det dekker. Kok dem i ca. 1 time, eller til de er helt myke når du stikker en kjøttnål i dem. Ta dem opp med en hullsleiv. Del dem i to, og fjern eventuelt steiner.2. Sett ovnen på 170°. Kjør mandlene til helt fint mel sammen med sukkeret i en blender eller food processor. Bland mandelmel sammen med klementiner, egg, polentamel, bakepulver og salt i blenderen til deigen er ensartet. Tilsett vindruekjerneolje i en tynn stråle, og rør godt.
3. Smør formen med smør, og dryss over hvetemel. Hell deigen i formen, og stek kaken i ovnen i 45– 60 minutter på midterste rille.
4. Klementinsirup: Press saften ut av klementinene, og kok opp saft og sukker i en kasserolle. La det småkoke til konsistensen er som tynn sirup.
5. Prikk den ferdigstekte kaken meden kjøttnål over hele overflaten uten å prikke helt igjennom. Hell den varme sirupen over kaken, og la den trekke i minst 2 timer. Skjær deretter kaken igjennom på tvers.
6. Krem: Pisk fløte og melis til mykt skum med en elektrisk pisker i en skål, og fordel den over kakebunnen. Spar litt krem til pynt. Legg på kaketoppen, og la kaken stå kjølig i 1 time før servering.
7. Sikt melis over toppen av kaken. Skyll klementinen, og skjær den i skiver. Pynt kaken med den resterende kremen og klementinskiver.