BAKVERK: Disse luciakransene er så fine at de ser ut som de kommer rett fra bakeren. FOTO: Betina Hastoft
BAKVERK: Disse luciakransene er så fine at de ser ut som de kommer rett fra bakeren. FOTO: Betina Hastoft
Bakverk:

Luciakranser med safran og lemoncurd

De gule kransene gjør fint jobben som lussekatter, som tradisjonelt serveres den 13. desember.

Luciakranser med safran og lemoncurd

14 stk./ Tid: 40 minutter/ Hevetid: I alt 1 time og 15 minutter/ Baketid: 20 minutter

Ingredienser:

  • 2 dl melk
  • 25 g gjær
  • 1 klype safran
  • 75 g sukker
  • ½ ts salt
  • 1 egg
  • 75 g smør
  • ca. 500 g hvetemel

Fyll og pynt:

  • 75 g smør
  • 50 g sukker
  • 50 g mandelmel
  • skallet av ½ usprøytet sitron
  • 125 g lemoncurd
  • 1 egg til pensling
  • melis

LES OGSÅ: Liker du Bounty? Da vil du elske dette bananbrødet!

Slik gjør du:

  1. Lun melken. Rør gjæren ut i melken i en bolle. Mos safran og sukker godt sammen så sukkeret tar farge. Rør det i gjærblandingen sammen med salt og egg.
  2. Smuldre smøret i halvparten av melet, og rør det i gjærblandingen. Tilsett resten av melet, litt av gangen, og elt deigen godt igjennom til den er myk og smidig. Bruk ev. en miksmaster. La deigen hvile tildekket et lunt sted i 45 minutter.
  3. Slå deigen ned, og rull den ut med en kakerull på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 30 × 40 cm.
  4. FYLL OG PYNT: Rør smør, sukker, mandelmel og finrevet sitronskall sammen, og smør det ut på halvdelen av deigen. Smør lemoncurd over, og brett den andre halvparten av deigen over. Rull litt ekstra, så deigen måler ca. 20 × 30 cm. Skjær den i 14 strimler. Sno dem, og form dem til kranser. Legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir, pensle med sammenpisket egg, og dryss over melis. La dem heve i ca. 30 minutter.
  5. Bak dem i ovnen i 15–20 minutter ved 200°. Dryss de lune kransene med siktet melis.

LES OGSÅ: Denne ostekaken med Kongen av Danmark vil sende deg rett til godishimmelen!

threeQuartsPositionFound
Til forsiden