Epleterte med tranebær
Dette trenger du til 6 porsjoner:
- Deig
- 100 g smør
- 60 g melis
- ½ ts vaniljesukker
- Skallet av ½ appelsin
- 1 knivspiss salt
- 1 egg
- 25 g mandelmel
- 180 g hvetemel
- Rund form, helst med løs bunn, 20 cm i diameter
- Stjerneformer
Eplefyll:
- 4 epler
- 150 g tranebær
- 100 g sukker
- 1 ss sitronsaft
- 1,5 ss hvetemel
- 1 ts kanel
- 1 ts revet ingefær
- 15 g smør
Slik gjør du:
1. Tertedeig: Rør sammen melis, vaniljesukker, finrevet appelsinskall og salt. Tilsett egg og deretter mandelmel og hvetemel. Samle deigen med hendene uten å elte for mye. Form til en ball, og trykk den flat før du pakker den inn i plastfolie. Legg på kjøl i en time.
2. Kjevle ut 2/3 av deigen på et meldrysset bord til den er tynn. Ha deigen i formen, og skjær bort eventuell overflødig deig. Sett formen og den siste deigdelen tilbake på kjøl.
3. Eplefyll: Skrell eplene, og skjær dem i grove terninger. Bland med tranebær, sukker, sitronsaft, mel, kanel og ingefær. Fordel massen i kakeformen som er kledd med tertedeig. Del smøret i små ruter, og fordel dem over eplefyllet.
4. Sett ovnen på 190 grader. Kjevle ut den siste 1/3 av deigen tynt, og stikk ut stjerner med pepperkakeformer. Legg dem over eplefyllet, og smøret på kaken. Pensle gjerne med melk og et dryss av sukker.
5. Stek i rundt 40 minutter, til deigen er gyllen. Severes lun, gjerne med krem eller vaniljeis til.
LES OGSÅ: KK.no tester: Kan man smake forskjell på julebrusen med og uten sukker?