Cupcakes med fløtekaramellkrem og Snickers
Ca. 18 stk.
Tid: 40 min
Steketid: 20 min
Ingredienser
200 g hvetemel
50 g kakaopulver
75 g sukker
100 g brunt sukker
1 ts natron
1 ts bakepulver
1 ts salt
2 dl melk
1 ½ dl solsikkeolje
1 ts vaniljeekstrakt
3 egg
ca. 18 muffinsformer
Saltet fløtekaramellkrem
100 g smør
200 g sukker
1 ss sirup
1,2 dl kremfløte
½ ts flaksalt
Peanøttsmør-frosting
250 g peanøttsmør, creamy
250 g mykt smør
250 g melis
sprøytepose med rund tut
Pynt
1 håndfull peanøtter
1 ½ snickers
1. Saltet fløtekaramellkrem: Smelt smøret i en kjele ved svak varme. Tilsett sukker og sirup, og la blandingen koke i 6–8 minutter, til den blir gyllen.
2. Tilsett langsomt fløte under omrøring. La det koke i 2 minutter til en glatt konsistens. Rør i salt. Hell karamellen i en bolle, og la den bli helt kald i kjøleskapet.
3. Varm opp ovnen til 180°. Bland mel, kakaopulver, sukker, brunt sukker, natron, bakepulver og salt i en bolle. Tilsett melk, olje, vaniljeekstrakt og egg. Rør til deigen er glatt. Fyll deigen i muffinsformene – de skal fylles ca. 2/3 opp. Stek kakene midt i ovnen i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.
4. Peanøttsmør-frosting: Visp peanøttsmør og smør godt sammen med en elektrisk pisker eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett melis, 1 spiseskje om gangen, og visp til en lett og luftig konsistens. Fyll frosting i sprøyteposen, og sprøyt en sjenerøs mengde frosting oppå hver kake.
5. Pynt: Skjær Snickers i skiver. Pynt hver cupcake med frosting, karamellkrem, peanøtter og en skive Snickers på toppen.


Få oppskrift på deilige avokadomuffins med blåbær
Krydderkake med kaffefrosting og karamell
10 porsjoner
Tid: 30 min
Steketid: 25 min
Ingredienser
60 g mykt smør
100 g sukker
1 egg
1 vaniljestang
1 ts sitronsaft
1,2 dl yoghurt naturell
180 g hvetemel
1 ts kanel
1 ts malt ingefær
½ ts malt muskat
½ ts malt nellik
½ ts salt
½ ts natron
½ ts bakepulver
2 springformer, ca. 16 cm i diameter
Kaffefrosting
200 g mykt smør
350 g melis
0,8 dl sterk kald kaffe
1 klype salt
1 ts vaniljeekstrakt
50 g salt karamell (se cupcakes-oppskriften over)
Topping
Karamellsaus, kjøpt ferdig
1. Varm opp ovnen til 180°. Kle bunnen til to springformer med bakepapir, og smør sidene på formene.
2. Visp smør og sukker lyst og luftig med en elektrisk visper i en bolle. Pisk i egg. Flekk vaniljestangen, og skrap ut frøene. Visp sitronsaft og vaniljefrø i deigen. Sikt mel, krydder, natron og bakepulver sammen i en annen bolle, og vend det i deigen.
3. Fordel deigen i springformene. Stek kakebunnene i ovnen i ca. 25 minutter. La dem kjøles helt av i formene.
4. Kaffefrosting: Visp smør luftig i en bolle, og tilsett melis litt om gangen under piskingen. Pisk til frostingen er lys og luftig. Vend kaffe, salt, vaniljeekstrakt og salt karamell i. Samle de to kakebunnene med et tykt lag frosting, og fordel resten av frostingen på toppen.
5. Topping: Pynt med karamellsaus.

Banoffee pie med vaniljekrem
6–10 porsjoner
Tid: 45 min
Koketid karamell: 4 timer
Ingredienser
Kjeksbunn
250 g Digestive-kjeks
125 g smør
2 ss kakaopulver
1 avlang paiform, ca. 10 × 35 cm
Vaniljekrem
1 vaniljestang
2 ½ dl kremfløte
2 ½ dl helmelk
4 eggeplommer
100 g sukker
45 g maisenna
Salt karamell
1 boks kondensert melk
salt
Topping
3 bananer
2 ½ dl kremfløte
kakaopulver
1. Salt karamell: Legg den uåpnede boksen med kondensert melk i en kjele med kokende vann, så boksen dekkes helt, og kok den i 4 timer. La boksen kjøles helt av, åpne den, og hell karamellen i en bolle. Smak til med litt salt.
2. Kjeksbunn: Kjør kjeksen til fine smuler i en kjøkkenmaskin. Smelt smør i en liten kjele, og hell det i bollen med kjekssmulene sammen med kakao. Kjør maskinen igjen. Hell kjeksmassen i paiformen, og trykk den godt ned i bunnen og opp langs sidene. Sett formen i kjøleskapet.
3. Vaniljekrem: Skrap frøene ut av vaniljestangen. Varm fløte, melk, vaniljefrø og den tomme vaniljestangen opp til kokepunktet i en kjele under omrøring. La det småkoke.
4. Visp eggeplommer og sukker tykt i en bolle. Pisk i maisenna. Tilsett litt av melkeblandingen fra kjelen, og hell deretter hele eggeblandingen oppi kjelen.
5. Varm blandingen opp ved svak varme til den tykner. Ta kjelen av varmen, og la kremen avkjøles helt. Fjern vaniljestangen.
6. Topping: Smør salt karamell på paibunnen. Skrell bananer, skjær dem i skiver på ½ cm, og fordel dem oppå karamellen side om side. Fordel vaniljekremen over bananene. Pisk fløten til fast skum, og fordel det oppå vaniljekremen. Sikt litt kakaopulver over.

Berlinerboller med vaniljesitronkrem
12–15 stk.
Tid: 1 time
Hevetid: 2 timer + natten over
Ingredienser
Deig
1,2 dl melk
1 ss tørrgjær
420 g hvetemel
50 g sukker
1 ts salt
3 egg
100 g mykt smør
1–1 ½ dl rapsolje
250 g sukker til pynt
Vaniljesitronkrem
1 vaniljestang
2 ½ dl kremfløte
2 ½ dl helmelk
4 eggeplommer
100 g sukker
45 g maisenna
1 usprøytet sitron
sprøytepose med spiss tut
1. Vaniljesitronkrem: Skrap frøene ut av vaniljestangen. Varm fløte, melk, vaniljefrø og den tomme vaniljestangen opp til kokepunktet i en kjele under omrøring. La det småkoke.
2. Pisk eggeplommer og sukker tykt i en bolle. Pisk i maisenna. Bland en liten del av den varme fløteblandingen i eggemassen, og hell deretter hele eggemassen over i fløteblandingen i kjelen.
3. Varm opp ved svak varme til kremen tykner. Ta kjelen av varmen, og avkjøl helt. Fjern vaniljestangen, og hell kremen i en bolle. Riv sitronskall fint, og vend det i den avkjølte kremen. Dekk bollen med plastfolie, og sett kjølig.
4. Deig: Varm opp melken til den er lunken, og hell den i en bolle. Rør tørrgjær ut i melken, og la det stå i 5 minutter. Bland mel, sukker og salt i en annen bolle. Tilsett langsomt gjærmelken under omrøring.
5. Tilsett 1 egg om gangen. Elt deigen i 5 minutter, til du har en glatt og fast kule. Tilsett 1 ss smør om gangen mens du rører. Fortsett til alt er tilsatt, og rør videre ved høy hastighet til deigen blir elastisk. Dekk bollen med et klede, og la deigen heve til ca. dobbelt størrelse i romtemperatur.
6. Velt deigen ut på et bord, elt raskt luften ut av den, og legg den tilbake i bollen. Dekk bollen med plastfolie, og sett deigen til heving i kjøleskapet natten over.
7. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og kjevle den ut til den er ca. 1 ½ cm tykk. Stikk ut sirkler på 7–8 cm i diameter, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Dekk bakeplaten med et klede, og sett det til heving ved romtemperatur i 30 minutter.
8. Varm rapsoljen opp til 180° i en gryte. Hell sukkeret i en dyp tallerken. Legg forsiktig ca. 3 deigsirkler i den varme oljen, la dem steke i 1 minutt, vend dem, og stek videre i 1 minutt. Rull de varme berlinerbollene i sukker. Fortsett til alle er kokt.
9. Fyll kremen i sprøyteposen, trykk et hull i siden av hver av de lune berlinerbollene, og sprøyt krem inn i dem.

