Soppsuppe
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
1 løk
3 hvitløkfedd
1 gulrot
1 persillerot
1 ss olivenolje til steking
400 g sjampinjonger, ev. blandet med østerssopp og shiitake
1 dl sherryeddik
10 dl kyllingfond eller -buljong
2 stilker frisk rosmarin
3 laurbærblader
2 dl crème fraîche, 38 %
75 g smør
salt og pepper
Topping
4 østerssopp
1 ss olivenolje til steking
½ potte kruspersille
1. Rens og hakk løk og hvitløk. Skrell gulrot og persillerot, og skjær dem i terninger. Stek alt i litt olje i en panne i et par minutter. Rens sjampinjonger, og stek dem i pannen i ca.5 minutter, til de har fått litt farge.
2. Hell eddik i pannen, og kok den nesten helt inn. Tilsett fond (eller buljong), rosmarin og laurbærblader, og la det småkoke i 25 minutter.
3. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett crème fraîche og 50 g smør. Smak til med eddik, salt og pepper.
4. Topping: Rens østerssoppene, del dem, og stek dem gylne i olje og resten av smøret. Skyll og hakk persille grovt. Server suppen varm med østerssopp og persille på toppen.


Middagstips: Pasta med avokadokrem og pinjekjerner!
Chicken chowder
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
2 løk
4 hvitløkfedd
1 gul paprika
1 ss olivenolje til steking
150 g bacon i terninger
500 g kyllingfilet
2 ss hvetemel
10 dl kyllingfond (eller -buljong)
3 bakepoteter
4 laurbærblader
6 stilker frisk timian
300 g mais
1 boks butterbeans
2 ½ dl kremfløte
salt og pepper
2 ss eplesidereddik
Til servering
1 potte gressløk
1. Rens og hakk løk og hvitløk. Skyll paprikaen, og skjær den i terninger. Stek det hele i olje i en gryte sammen med baconterninger i et par minutter.
2. Skjær kyllingfiletene i terninger, og brun dem lett i gryten med grønnsaker. Dryss mel over, og la det steke i et par minutter. Tilsett fond, og kok opp suppen.
3. Skrell potetene, skjær dem i små terninger, og hell dem i gryten sammen med laurbærblader og timian. La det småkoke i ca. 30 minutter. Renn av mais og butterbeans i en sikt, og hell dem i gryten sammen med fløte. La suppen småkoke i 10 minutter. Smak til med salt, pepper og eddik.
4. Server suppen med hakket gressløk.

Fiskesuppe
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
2 løk
2 hvitløkfedd
1 gulrot
2 stilker stangselleri
1 ss olivenolje til steking
300 g poteter
3 ss tomatpuré
150 g cherrytomater
2 ts røkt paprika
1 ts malt gurkemeie
3 laurbærblader
12 dl fiskefond (eller -buljong)
1 kg rensede blåskjell
100 g svarte oliven
salt og pepper
3 ss sitronsaft
1. Rens og hakk løk og hvitløk. Skrell gulroten, og skjær den i terninger. Skyll og skjær stangselleri i terninger. Stek alt i en gryte med olje i et par minutter.
2. Skrubb potetene, og del dem i to. Ha tomatpuré i gryten, stek det i ½ minutt, og tilsett deretter poteter, tomater, krydder, laurbærblader og fond.
3. La det hele småkoke i 25 minutter under lokk, til potetene er møre. Tilsett blåskjellene, og damp dem i 2–3 minutter, til de åpner seg. Tilsett oliven, og smak suppen til med salt, pepper og sitronsaft.
