Makronterte med bringebær og hylleblomstgelé
6 porsjoner / Tid: 40 minutter / Avkjøling / vaniljekrem: Minst 2 timer /Baketid: I alt 25 minutter
Ingredienser:
- 50 g mørk sjokolade
- 250 g friske bringebær
Vaniljekrem:
- 2 eggeplommer
- 15 g maisstivelse (maisenna)
- 35 g sukker
- frøene fra ½ vaniljestang
- 1 ½ dl melk
- 1 dl kremfløte
Makronbunn:
- 150 g marsipan
- 50 g melis
- 2 eggehviter, ev. pasteuriserte
Kransekake:
- 2 eggehviter, ev. pasteuriserte
- 50 g melis
- 250 g marsipan
- en sprøytepose med stjernetut
Hylleblomstgelé:
- 2 plater gelatin
- ½ dl vann
- ½ dl konsentrert hylleblomstsaft
Til servering:
- 1 ts frysetørkede bringebær
- 15 g usaltete pistasienøtter
Slik gjør du:
- Vaniljekrem: Rør egg sammen med maisstivelse, sukker, vaniljefrø, melk og kremfløte i en tykkbunnet kjele, og bring det langsomt til kokepunktet under omrøring. Kok i 2–4 minutter under konstant omrøring, til kremen tykner. Hell kremen over i en bolle, dekk den med plastfolie, og sett den kjølig til den er helt kald.
- Makronbunn: Sett ovnen på 180 °. Riv marsipanen på den grove siden av et rivjern. Elt marsipanen sammen med melis i en bolle. Elt eggehviter i med fingrene litt av gangen til du får en jevn masse.
- Legg bakepapir på en stekeplate, og smør makrondeigen ut på bakepapiret i et rektangel på ca. 30 x 10 cm. Bruk gjerne fingrene så firkanten får pene, like kanter. Bak makronbunnen i ovnen i 10–15 minutter – den skal ennå ikke bakes helt ferdig. La bunnen kjøle av på stekeplaten mens du lager kransekakemassen. La ovnen fortsatt stå på.
- Kransekake: Rør eggehviter og melis sammen i en kopp. Ha marsipanen i en bolle, og tilsett eggehviteblandingen litt av gangen mens du elter det sammen til en jevn kransekakemasse. Ha kransekakemassen i en sprøytepose med stjernetut, og sprøyt massen ut i pene topper langs kanten på den lettbakte makronbunnen. Sett kaken tilbake i ovnen, og bak den ferdig i 10–15 minutter. Avkjøl kaken på en rist.
- Smelt sjokoladen i en ildfast form over vannbad. Pensle den smeltede sjokolade på makronbunnen innenfor kransekakekanten, og la størkne i kjøleskapet.
- Hylleblomstgelé: Legg gelatinen i bløt i en bolle med kaldt vann i 10 minutter. Varm opp vann og hylleblomstsaft til kokepunktet i en kjele. Klem væsken ut av gelatinen, og løs den opp i saften under omrøring. La hylleblomstgeleen stå i ca. 15 minutter i stuetemperatur, til den er tyktflytende.
- Servering: Pisk den kalde vaniljekremen med en visp, og fordel den over kaken innenfor kransekakekanten (du får vaniljekrem til overs). Legg bringebærene pent over vaniljekremen, og pensle dem med hylleblomstgelé. Sett terten kjølig til geleen er stivnet. Dryss med frysetørkede bringebær og hakkede pistasienøtter før servering.