Koke ris

Mange glemmer dette før de koker risen

- Kan gjøre risen mer klebrig, og ødelegger den milde smaken, sier kokk.

KOKE RIS: Ett enkelt grep kan påvirke konsistensen og smaken av risen i stor grad. (Nei, det handler ikke om salt). FOTO: NTB
KOKE RIS: Ett enkelt grep kan påvirke konsistensen og smaken av risen i stor grad. (Nei, det handler ikke om salt). FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ris er en billig og god matvare som de fleste av oss spiser innimellom, for eksempel i asiatiske retter som sushi, stekt ris eller tandoori. Ris brukes også som tilbehør til grillmat eller i gryteretter.

Det er med andre ord en allsidig matvare som passer til det meste, fordi den er mild og god, Den er også lett tilgjengelig i de fleste matbutikker.

I tillegg er den enkel å lage. Du koker jo bare opp vann, tilsetter risen og koker i noen minutter før du heller av vannet og spiser.

Eller vent.. har du glemt et viktig steg?

Selv om det absolutt er lettvint å koke ris, er det ett steg i prosessen mange av oss glemmer. Det handler ikke om koketid eller salt i vannet, men om hva du gjør med risen før du koker den; nemlig å skylle den.

Hvis du glemmer å skylle risen i kaldt vann før du koker den, kan det påvirke smaken og konsistensen i stor grad.

Gode grunner til å skylle risen

- Det er flere grunner til at du bør skylle risen. For det første er det en del stivelse i laget av risstøv, som befinner seg på kornenes overflate. Riskornet i seg selv inneholder også stivelse, og noe av dette vil trekke ut ved koking, mens det finknuste risstøvet oppløses direkte i kokevannet. Dette tilfører ekstra stivelse og gjør risen mer klebrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer