Frosne bær

Mange glemmer dette når de lager smoothie

«Kan by på en skikkelig sykdomsrunde om du er uheldig!»

FROSNE BÆR: Fryste bær kan ha med seg bakterier og virus som du absolutt ikke bør få i deg. Foto: NTB
FROSNE BÆR: Fryste bær kan ha med seg bakterier og virus som du absolutt ikke bør få i deg. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Hiver du fryste bær og frukt rett i blenderen? Det er jo så innmari praktisk når man lager smoothie, eller spesielt smoothie bowl, da konsistensen blir tykk og fin. Men ved å gjøre det, kan du risikere å få skikkelig mageproblemer. I alle fall hvis du bruker bær og frukt fra utlandet, da du kan få med bakterier, parasitter og virus med på kjøpet.

Frosne bær kan inneholde hepatitt A og norovirus, dersom de har blitt utsatt for håndtering av personer med dårlig håndhygiene, eller vært i kontakt med forurenset vann. Hepatitt A er en smittsom leverbetennelse, og norovirus kan gi mage- og tarminfeksjon, slik at man får omgangssyke.

Likevel: Risikoen er ikke skyhøy for å bli smittet, men den er der – derav anbefalingene.

- I de fleste tilfeller vil det nok gå bra å bruke fryste bær i blenderen uten varmebehandling. Det er imidlertid en liten risiko for at fryste bær kan inneholde forskjellige virus som Norovirus og Hepatitt A. Derfor har Mattilsynet et råd om å varmebehandle fryste bær, sier Siri Brenne, fungerende pressevakt i Mattilsynet.

SMOOTHIEBOWL: Smoothiebowls har blitt veldig populært de siste årene, og da er det perfekt å bruke fryste bær for å få en tykk konsistens. Foto NTB Scanpix
SMOOTHIEBOWL: Smoothiebowls har blitt veldig populært de siste årene, og da er det perfekt å bruke fryste bær for å få en tykk konsistens. Foto NTB Scanpix Vis mer

Registrert flere utbrudd

Ifølge Matportalen har det vært registrert flere utbrudd med norovirus og hepatitt A i de nordiske landene, grunnet importerte fryste bær. I 2020 ble det meldt om en unormal økning i Hepatitt A i Norge.

Norske bær kan du trygt hive rett i blenderen, men utenlandske bør gjennomgå varmebehandling først, da det tar knekken på bakterier og virus. Og det er ikke så mye som skal til: Legg bærene i kokende vann i ett minutt, så vil uhumskhetene forsvinne.

Kan være lurt å fryse ned selv

For å kunne lage smoothie av frosne bær, bør du derfor kjøpe norske bær, eller eventuelt kjøpe ferske bær når de er i sesong, og fryse dem ned, eller putte dem i blenderen sammen med isbiter for å få den samme effekten som av frosne bær. Du kan også koke frosne bær, og fryse dem ned igjen, men det vil kunne endre næringsinnholdet.

- Når man varmebehandler mat vil næringsinnholdet endres noe. I noen tilfeller blir næringsstoffene enklere tilgjengelig, og i andre tilfeller blir næringsstoffene ødelagt. Dette har i praksis liten betydning for det samlede inntaket av næringsstoffer fra frukt og bær. Nedfrysing har ingen særlig effekt på innhold av næringsstoffer. Personlig tenker jeg derfor at praktiske hensyn bør trumfe mindre forskjeller i næringsstoffer, sier Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved universitetet i Oslo.

Og det er ikke bare bær man bør vurdere å varmebehandle:

- Det handler i stor grad om dyrking i varmt klima med liten tilgang på rent vanningsvann. Matportalen nevner særlig bladgrønnsaker og krydderurter, minimais, sukkererter, asparges, spirer og melon, i tillegg til fryste bær, sier Christensen.

Mattilsynet sier i en artikkel på godt.no at de ikke har sett samme forekomst av sykdomsutbrudd i frossen frukt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer